reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wysokie ryzyko trisomii 21

Moja bratowa miała podobna sytuację. USG ok, a ryzyko 1:40. Ginekolog powiedział, że mogą zrobić amniopunkcję, ale jeśli nie planują w razie choroby dziecka usuwać ciąży, to on by w to nie szedł, zwłaszcza że USG było ok. Dodał że miał świeży przypadek że para zdecydowała się na amniopunkcję i w wyniku tego badania dziecko zmarło, a okazało się, że było zdrowe. Oczywiście to skrajny przypadek i większość przebiega bez komplikacji, ale trzeba mieć świadomość ryzyka. Ja bym chyba tego nie uniosła. Inni nie są w stanie unieść niepewności. Każdy musi sam zdecydowac. Przesyłam ciepłe myśli i wierzę że dziecko
No właśnie tego się najbardziej boje,,że coś się stanie,a okaże się później że będzie zdrowe...Dlatego zrobie tylko testy bo wierzę że będzie wszystko dobrze 😊

reklama
Przy takim ryzyku nie zaleca się niptu. To badanie dalej przesiewowe i statystyka, a nie badanie diagnostyczne. To nie jest tak jak się powszechnie uważa, że bada się dna dziecka. To trochę inny mechanizm. Poczytaj. Amniopunkcja natomiast jest demonizowana. Odsetek powikłań aktualnie jest minimalny. Grunt to znaleźć dobrego fachowca.

Dla mnie nipt nie byłby wystarczający, bo wiem jak działa. Zdarzają się wyniki, które nie odpowiadają rzeczywistości nawet w przypadku 3 podstawowych trisomii. Wszytsko tak naprawdę zależy od tego, czy Ciebie to uspoko, czy masz zasobu finansowe na badanie i i jakie masz plany ewentualnie ciąży, jeśli okaże się, że dziecko ma ZD.

Przy takim ryzyku nie zaleca się niptu. To badanie dalej przesiewowe i statystyka, a nie badanie diagnostyczne. To nie jest tak jak się powszechnie uważa, że bada się dna dziecka. To trochę inny mechanizm. Poczytaj. Amniopunkcja natomiast jest demonizowana. Odsetek powikłań aktualnie jest minimalny. Grunt to znaleźć dobrego fachowca.

Dla mnie nipt nie byłby wystarczający, bo wiem jak działa. Zdarzają się wyniki, które nie odpowiadają rzeczywistości nawet w przypadku 3 podstawowych trisomii. Wszytsko tak naprawdę zależy od tego, czy Ciebie to uspoko, czy masz zasobu finansowe na badanie i i jakie masz plany ewentualnie ciąży, jeśli okaże się, że dziecko ma ZD.
Mi wyszło ryzyko pośrednie 1:594, przy idealnym obrazie USG i lekarz z poradni zalecał wykonanie testu nipt, pytałam co z amniopunkcję to powiedziała, że gdy ryzyko jest wysokie to od razu na nią kierują, a w przypadku ryzyka pośredniego zalecają testy nipt, i że nasz wynik nie jest tragiczny, ale test warto zrobić.
Na razie zrobię nipt i mam nadzieję że wyniki nas uspokoi.

Zdaję sobie z tego sprawę,zostaję tylko wtedy amniopunkcja ale chyba nie dam rady zrobić 😞
ja miałam podobną sytuację jak Ty , zrobiłam dwa badania , koszt niemały bo ok 5 tys w sumie za dwa badania zapłaciliśmy ale wyszło że dziecko jest zdrowe :) na amniopunkcję się nie zdecydowaliśmy .

Mi wyszło ryzyko pośrednie 1:594, przy idealnym obrazie USG i lekarz z poradni zalecał wykonanie testu nipt, pytałam co z amniopunkcję to powiedziała, że gdy ryzyko jest wysokie to od razu na nią kierują, a w przypadku ryzyka pośredniego zalecają testy nipt, i że nasz wynik nie jest tragiczny, ale test warto zrobić.
Na razie zrobię nipt i mam nadzieję że wyniki nas uspokoi.
masz minimalne ryzyko 🙂 mniej niż 0,2% 🙂

Właśnie jestem najpierw za tym żeby te testy zrobić. Amniopunkcja jest chyba już w ostateczności
Też tak uważam. Tym bardziej że usg prawidłowe. Test pappa u starszych przyszłych mam zazwyczaj wychodzi źle. U Ciebie ryzyko podstawowe ZD już jest wysokie, więc domyślam się że masz ok 35 lat.

Też tak uważam. Tym bardziej że usg prawidłowe. Test pappa u starszych przyszłych mam zazwyczaj wychodzi źle. U Ciebie ryzyko podstawowe ZD już jest wysokie, więc domyślam się że masz ok 35 lat.
Tak mam 35 lat do tego problemy z ciśnieniem i doktor wlaczyl mi acard i eutyrox 25 bo tsh lekko podwyższone.

reklama
Do góry