reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawka / Zakupowe szaleństwa ;-)

Liljanna u mnie nie dostaje się witamin w szpitalu także to zależy od szpitala...

Ja podawałam długo witaminę D prawie do dwóch lat - ogólnie zalecane jest, że jeżeli ktoś mieszka na Śląsku to ma podawać dlużej witaminę... ten co nad morzem może krocej bo tam lepsze powietrze... ale ogólnie zalecają w dni sloneczne później nie podawać a podawać przez okres jesienno-zimowy (oczywiscie jak dziecko jest starsze tzn pow 1 roku życia)

Wit. K nie podaje się przy MM bo ona tam już w MM jest - u nas wit,. K powodowala masakryczne kolki...więc Sebek jej nie bral...

reklama
U nas tez witamin nie dają w szpitalu.
Ja K dawałam chyba do konca 3 mies, zadnych kolek nie bylo, wiec pewnie to zalezy tez od dziecka. Wit D około roku zastapiłam tranem, Tomi do dzis sie go sam upomina, oczywiscie tu z kolei nie podaje w lecie, tylko w pozostałe pory roku ;-)
Sudocrem kupiłam, ale to tylko awaryjnie, uzywam go dopiero jak sie pojawiaja jakies zaczerwienienia, nieraz tak miał po dlugiej jezdzie samochodem, albo w upalne dni/noce. Tak to tylko zwykly krem Bambino.

Jejku ile wy tych kosmetykow macie dla dzidzi :szok::-) ja narazie mam tylko sudokrem :zawstydzona/y: do mycia narazie nic nie kupuje bo moja corka uzywa Olilatum(ma AZS) i na sam poczatek tez mam zamiar dzidzie w tym kapac...krem z nivei jeszcze ochronny mam zamiar kupic i na poczatek wsio zreszta na poczatek to z probek wplała bym korzystac bo do młodej miałam nakupione wszystkiego a potem rozdawałam bo nie mogła tego uzyac wiec teraz sie wstrzymuje...a z apteki tylko olisept czopki od goraczki i glicerynowe .Witamin zadnych nie kupuje lekarz przepisze to wtedy kupie i juz...

wiec wychodzi na to ze z takimi aptecznymi rzeczami nie ma co szalec... wwszystko wyjdzie w czasie co bedzie potrzebne... Lekarz przepisze,albo polozna zaleci....:-) wiec ulzylo mi ;) tu w Niemczech tez zalecaja sudokrem ale to juz naprawde w mocno podraznionej pupie....(mam) a pepki kaza tylko owijac w gaziki i niczym nie przemywac....

Ja sudocremu nie kupuję, bo dostałam jedną próbkę na szkole rodzenia i jak będę wychodzić ze szpitala to też dostanę, więc wydaje mi się, że to wystarczy, jak nie, to wtedy się dokupi najmniejsze opakowanie.

Z innych rzeczy mam octenisept, też najmniejszy, puderek, linomag, oliwkę, krem na każdą pogodę i sól fizjologiczną. A do kąpieli Oilatum. Mydełko kupiłam do mycia wanienki po kąpieli.

Po długich przemyśleniach zdecydowałam się na niebieską serie babydream (ze względu na opinie i ponoć dobry skład) mam płyn do kąpieli, balsam ( zamiast popularnej w Pl oliwki- słyszałam wypowiedz pediatry który skrytykował pogląd że oliwka jest dobra na wszystko - zdecydowanie lepsze podobno są właśnie balsamy które nie zatykają tak porów i mają lepszy skład, u nas przyjęło się że musi być oliwka bo kiedyś nic innego nie było) i krem do buzi. Jak się zrobi chłodniej zakupie jeszcze krem na mróz i wiatr. Do pupy Linomag, a w razie "W" sudocrem. Do kąpieli myślałam o Oilatum ale wyczytałam że nie warto go stosować "na zapas", tylko dopiero jak coś by się działo nie dobrego ze skóra. No ale wszystko zweryfikuję czas - co dobre i potrzebne a co nie;)

Co do witamin to też słyszałam wypowiedz pediatry( ;) ) że w polskich warunkach nie powinno się odstawiać witaminy D w lecie bo aby organizm ją sam wyprodukował maluszek musiał by siedzieć w słonku na golaska i bez żadnych kremów z filtrem ;)

Ostatnia edycja:
Bo u nas nie potrafią stosować oliwki. Mamy wysuszają maluszka i dopiero nakładają oliwkę, a tak się nie robi, oliwką smaruje się jeszcze w wodzie albo zaraz po położeniu na ręcznik na mokrą skórę, wtedy pory się nie zatykają. Tak samo stosuje się oliwkę w przypadku osoby dorosłej. Dopiero po nałożeniu oliwki używa się ręcznika.

Bo u nas nie potrafią stosować oliwki. Mamy wysuszają maluszka i dopiero nakładają oliwkę, a tak się nie robi, oliwką smaruje się jeszcze w wodzie albo zaraz po położeniu na ręcznik na mokrą skórę, wtedy pory się nie zatykają. Tak samo stosuje się oliwkę w przypadku osoby dorosłej. Dopiero po nałożeniu oliwki używa się ręcznika.

Ja dokładnie tak stosuję u siebie oliwkę;) i rzeczywiście niektórzy się dziwią że na mokrą skórę nakładam:tak:

reklama
Tu u mnie w miasteczku w każdą niedziele jest taki "pchli targ" gdzie ludzie wysprzedają się rzeczy, które są im już nie potrzebne. Kilka razy udało mi się natrafić na takie fajne ciuszki, ze praktycznie jestem już przygotowana ilościowo od 0 do pół roku. Teraz kupuję już same duże rozmiary od 6mies do 12-18 mies. Same dobre firmy: Marks&Spencer, Disney, Next itp. Oto co dziś wypolowałam za jedyne 50e. około 30szt, czyli za ok.1,60e za sztukę :)

Zobacz załącznik 492237Zobacz załącznik 492238Zobacz załącznik 492239Zobacz załącznik 492241Zobacz załącznik 492242Zobacz załącznik 492243

u nas też przydałby się taki targ nie tylko z ubrankami
bo czasem aż serce boli ile ludzie wyrzucają rzeczy i w jakim stanie
super ubranka

anusienka1986 slicznosci te ubranka.... super ze sa takie targi z uzywanymi ciuszkami dla dzieci....

niedaleko mnie jakies 10km tez jest taki bazar.... ale bylam tylko raz... i byly same wieksze rozmiary---a ja chcialam wtedy takie 50-56... tylko2 stoiska takie byly-i dosc zuzyte ciuszki byly.... puzniej juz nie pojechalam ,,, bo nie mialam z kim maz pracuje,,, kolezanki akurat nie potrzebowaly jechac,,, ale moze jak urodze to znowu sie wybiore... bo ubranek mam najwiecej 50-56, a potem 62- .... 68 rozm juz tylko troszke.... wiec mysle ze wtedy sie obkupie na takim bazarze:-) a wiem ze ceny sa niskie bo w tamtym roku jezdzilam dosc czesto z kolezanka ktora oczekiwala dziecka... za2-3euro szlo naprade super ciuszki kupic, body za 0.50 e,-1e.spiochy za 1-3euro---- Ja pare rzeczy zamowilam na ebay---z niektorych jestem bardzo zadowolona... a nie ktore ladowaly odrazu w koszu-tak zajechane-a na zdjeciach wygladaly ok....
a dzis wkoncu kupilam wozek tez na ebay-ale najpierw zadzwonilam czy moge przyjechac i zobaczyc... i wiecie co glupi to ma szczescie- w opcji kup tera stal za 250eur---a normalnie za te wozki chca minimum 250-300euro-a ceny wachaja sie do 400e za uzywany... ja zajechalam-wozek mi sie spodobal-malo rys na stelazu i ogolnie super stan-place kobiecie 250e-a ona mowi ze starczy 150 e Dziewczyny jaka ja dzis szczesliwa chodze z tego powodu:-) a oto moj zakup--- teraz to ja juz moge rodzic---bo juz sie zamartwialam ze tylko ja bez wozka zostalam tutaj... :)
Zobacz załącznik 492271Zobacz załącznik 492272Zobacz załącznik 492273Zobacz załącznik 492274Zobacz załącznik 492275

super fura

ja sudocremu nie kuopuje u nas się w ogóle nie sprawdził... ja tylko talk :)

kupilam małemu 3 pary dresików:D

Uploaded with ImageShack.us

słodkie dresiki

a ten linomag to kupujecie do smarowania normalnego pupki :)
nie wystarczy puder???

Do góry