reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawka / Zakupowe szaleństwa ;-)

Tylko się nie kłócić dziewczyny o takie pierdoły :)
ja uważam że normalny ręcznik też się sprawdza, myślę że nie ma większej różnicy, niemniej jednak ja osobiście chciałam mieć takie z kapturkiem BO TAK :) podobnie jest z kocami, mamy w domu z 10 różnych kocy, małych, dużych, cienkich, grubych, spokojnie można by było ze 2-3 wyprać i przeznaczyć dla dziecka, ale miałam ochotę na to by dziecko miało specjalne kocyki dziecięce, z dziecięcymi nadrukami, z wyhaftowanym króliczkiem, misiem itp.
Ja jestem zdania że dziecko można spokojnie wypielęgnować i wychować bez tych wszystkich bajerów, ale skoro mogę sobie na nie pozwolić, to sobie pozwalam. Stanowią pewne ułatwienie, choć może i niekoniecznie, nie wiem :) póki co jak patrzę na te kapturki to mi się wydaje że są stanowczo za duże na główkę noworodka i pewnie dopiero gdzieś od 3 miesiąca dziecko do nich dorośnie.

A z innej beczki - ile powinnam kupić pieluch tych najmniejszych? bo mam jedną paczkę pampersów dla dziecka od 2 kg wzwyż, tam są chyba 43 sztuki, na ile to wystarczy i ile powinnam ich jeszcze dokupić?
No i zastanawiam się nad zmiękczaczem do tkanin, bo jak wyprałam wszystko w płynie bez zmiękczacza, to te tkaniny są takie dziwne w dotyku, sztywne, kocyki nie są takie mięciutkie jak były no i się zastanawiam czy taki zmiękczacz dla niemowląt to naprawdę może uczulać, czy to jakieś odosobnione przypadki?

Kasia co do pieluszek to musisz wiedzieć , czy dzidzia będzie duża , czy nie koniecznie. Mój synuś ważył przy urodzeniu 4150gr więc od razu używałam tych nr 2. teraz lekarz powiedział : oo będzie duże dziecko , dlatego tylko jedną paczuszkę kupiłam nr 1 , a 3 paczki nr 2 , bo wiem , że tych maych i tak mało zużyję , tym bardziej , że wagowo się nakłądają : nr 1 (2-5kg) nr 2 (3-6kg). Tą jedną paczuszkę kupiłam tylko do szpitala bo tam jest mniej pampersów i fajnie wejdą do torby szpitalnej.

reklama
dobriii :)

A ja kupiłam proszek do prania Dzidziuś i się chciałam Pań zapytac czy musze dodawac płynu do płukania czy nie koniecznie ?
I ponawiam pytanko o rozmiar pościeli do łózia 120x60 ? :-)
Danke za odpowiedzi :tak:;-)

nagapalma z tego co kojarze to są dwie rozmiary pośieli do łóżeczek: 120x90 albo 135x100 w zależności od kołdry. Teraz większość łóżeczek (a tym samym materacy) ma rozmiar 120x60 więc myślę, że ta mniejsza kołdra i pościel w zupełności wystarczy. Bo np. ja do Starszaka miałam łóżeczko po sobie i było w rozmiarze 140x70.

A do prania mam płyn Dzidziuś - miałam go też dla Starszaka i był ok. Do płukania nic nie miałam. Ja jakoś wolę płyny od proszków.

Ostatnia edycja:
A ja wam cos napisze o reczniku :p

Faktycznie po co wam taki?

Moje smerfy zawsze mieli zwykły duzy recznik (na początku mały bo lepiej mi się tak manewrowało nim)bez żadnego kapturka i wsio ok było :))podostawałam od teścia przerózne duże czy to małe(na swięta cyz cuś to lubiał tego typu kupowac hehe a ja sie cieszyłam bo tego nigdy za wiele)i każde dziecie ma swój(na Marcelka też już czeka nowiutki:))normalny i wsio fajnie:))

Materac ja zawsze miałam zwykłe i teraz też kupie zwykły...

To ja Cie zapytam inaczej: a czemu nie z kapturkiem? W niczym on nie przeszkadza. To Ty sobie wycieraj zwyklym a inni niech wycieraja takim z kapturkiem. C za roznica? Co to za dyskusja? Nie rozumiem krytykowania kogos za chec posiadania recznika z kapturkiem. Chce, stac go, niech sobie kupi.

co do materaca
bez przesady, ze to ma taki wplyw na dziecko... nie dajmy się zwariować... na każdym forum nie forum są zarejestrowane osoby z konkretnej firmy ktorych zadaniem jest wychwalanie konkretnych produktów ! ja kupiłam chyba piankę kokos i nie wiedze, zeby moje dziecko bylo gorsze od tych co kupili drogie ....:eek:jestem zdania, ze jak ktoś chce wydawać bezsensownie kasę niech wydaje jego sprawa... moj syn spał w lóżeczku do roku i 2 miesięcy dopoki nie nauczył sie wychodzić górą i trza było kupić nowe łóżko... teraz śpi na wypasionym 160/90:-D jak król :-p

detektor oddechu

wg mnie zbędny bajer... nic nie powinno zakłócić czujności rodziców...a tym bardziej nie powinno się ufać takim sprzętom, bo to jest tylko sprzęt, który może mieć wadę...matka śpi tak czujnie, ze każdy ruch obudzi... nawet budziło takiego śpiocha jak ja :-p gdzie zawsze mowiłam, ze mnie najlepiej przenieść w bezpieczne miejsce podczas wojny bo nic w stanie nie bylo mnie obudzić...teraz każdy ruch mojego dziecka to ja mam oczy jak 5 zl :-Dmoja koleżanka miala to cudo dopoki pare razy nie było tak, ze biorąc dziecko z łóżeczka zapomniała to coś wyłączyć i tak wylo, ze wszystkich wybudziło... więcej problemów bylo niż pożytku... ja sobie to darowałam :-D

Ilu rodzicow, tyle opinii :)
ja uzylam logiki, ze skoro nad materacem dla siebie myslelismy troche i wybieralismy wygodne i oddychajace itd., to czemu dziecku mam kupic inny? Tym bardziej, ze miekkie kosci i stawy diecka wymagaja na pewno wiekszej pielegnacji niz moje stare gnaty :). Nie uwazam, zeby to bylo bezsensowne wydawanie kasy. Mozeprzy drugim dziecku ma sie juz doswiadczenie i inne spojrzenie ale wybacz, ze przy pierwszym jednak troche sie potrzese i sprobuje w tych wszystkich produktach odnalezc :) to jest po prostu nowe. U nas w domu poza tym wszystko wybiera sie dokladnie, zeby pieniedzy w d bloto nie wyrzucac, wszystkie takie drogie sprzety, najpierw duzo czytamy, ogladamy... Czesto lepiej zaplacic ciut wiecej za cos na lata cale niz zaoszczedzic a za cheile kupowac znowu.

Co do monitora oddechu. Znowu. Ilu rodzicow, tyle bedzie zdan. Ikazdy ma troche inne uwarunkowania. Niezawsze jest to zbedny bajer. Po pierwsze przy wczesniakach i przy dzieciach z jakimikolwiek problemami oddechowymi (tu sie nawet w takiej sytuacji recepte dostaje na monitor i mozna wtedy za darmo wypozyczyc z apteki lub szpitala).
u nas Zosia bedzie spala od poczatku we wlasnym pokoju (i blagam nie pouczajcie mnie teraz, ze to bez sensu, bo z roznych wzgledow u nas w rodzinie tak musi byc i juz), wiec oboje bedziemy sie bezpieczniej czuli. Nie chcialam monitora, zeby usypiac czujnosc! To tak jakby powiedziec, ze kupuje sie samochod z poduszkami i czujnikami parkowania, zeby juz nie patrzec na droge a parkujac sie nie rozgladac. Bzdura. Ja to traktuje jako dodatkowy system bezpieczenstwa. Na pewno nie zaszkodzi.

Ja zkolei uwazam, ze laktator to kompletnie zbedny wydatek (bo mozna go kupic pozniej jesli zajdzie potrzeba) ale nikogo nie bede krytykowac za jego zakup. Kazda z nas potrzebyje roznych rzeczy, tak jak wozek kazdy wybiera pod katem swoich uwarunkowan i potrzeb. Jesli ktos bedzie sie czul bezpieczniej kupujac latator to prosze bardzo i na zerowie :)

PALEMKO
wydaje mi sie, ze jak wejdziesz w posciele na muzpony.pl to tam oprocz rozmiaru bylo napisane do jakiego lozeczka. Ale moze zle pamietam. Zawsze mozesz pojsc w spiworki - wszytskie sie w lozeczku zmieszcza ;)

No tak, są dwa rozmiary pościeli ale,...... Jak ktoś się zaopatrzył w kołdrę i poduszkę w Ikei, tak jak ja, to będzie miał problem z zakupem pościeli innej niż z Ikei. Nieźle to sobie wymyślili. Ja mam taką pościel (wypełnienie) i jest o kilka cm szersza i dłuższa od tych standardowych rozmiarów pościeli, który podajecie. szukałam na Allegro takiej pościeli i jak jest , to tylko z Ikei.

reklama
POK piszemy tutaj o praktycznych i nie praktycznych rzeczach doradzamy sobie zeby dobrze było jak i też finansowo :)no to masz odpowiedź w mej odpowiedzi :D

Zauważyłam ze niektóre tutaj osoby prowadzą dialogi jakoś nerwowo...np POK RYBA my tu tylko sobie piszemy "rozmawiamy" także nie stresujcie się bo i po co ?

EDIT:JASMINUM a to nieźle sobie wymyslili...nie wiedziałam ze tak to jest...

Ja kupuje ten komplet także nie mam problemu z dopasowaniem(przy smerfach tez od razu kupowałam pościel razem z poduszeczką kołderka...)

http://allegro.pl/kubus-disney-myszka-minnie-posciel-5-el-90x120cm-i2454541432.html

Zastanawiam się między wzorem 3 a 5 hmm...a jaki wam sie lepiej podoba?

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry