reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawka / Zakupowe szaleństwa ;-)

Ja kupiłam reczniki z kapturkiem, żeby móc Małemu od razu po kapieli przykryc główke żeby nie zmarzł, nie zawialo go, itd. wiadomo, ze taki maluch baaardzo wrażliwy jest i szczegolnie głowkę trzeba chronić, wiec nie uważam że kapturek to tylko taki bajer jest.
Jeśli chodzi o materac, to baaardzo duzo się naczytałam o materacach, starałam się jak najlepiej zorientowac w temacie, bo moim zdaniem jest to bardzo ważne, wpływa na rozwój malucha i jego zdrowie, więc od razu założyłam że na tym nie bedziemy oszczędzać. Kupilam lateksowo-kokosowy z Hevea, bo wydał mi się najlepszy, ma świetne opinie.

reklama
Anmika ja wzięłam kartę rosnę! z pudełeczka obok kasjerki.

Z pieluch to kupiłam Huggies new born - też w rosmanie w takim tekturowym pudełku za 20 zł z gratisem w postaci chusteczek nawilżanych i ręczniczków. Mam też jedną paczkę dady 1 z biedronki.

Pok ja zakupiłam materac pianka - gryka z serii grykosen z Danpolu.

Maluszek ja zakupiłam kilka pieluch terowych tych podwójnie tkanych w rozmiarze 70x80 - kilka białych i kilka z wzorkiem.
Poza tym mam w planie kupić też kilka ręczniczków za 1 zł w ikei - koleżanka ma i super jej się sprawdzają czy to przy przewijaniu czy chociażby myciu maluszka.

Palemko ja kupiłam pościel o wymiarze 120x90 do łóżeczka 120x60.

Nie no coś ty wrzuć wyobraźnię:))normalnie kładziesz i nakrywasz na główkę:)

A po z atym ja zawsze od razu otarłam dziecko naoliwkowałam i w spiszki czapeczkę i wsio gdzie po chwili ta czapeczkę zdejmowałam bo to tylko tak na chwile...

Tylko się nie kłócić dziewczyny o takie pierdoły :)
ja uważam że normalny ręcznik też się sprawdza, myślę że nie ma większej różnicy, niemniej jednak ja osobiście chciałam mieć takie z kapturkiem BO TAK :) podobnie jest z kocami, mamy w domu z 10 różnych kocy, małych, dużych, cienkich, grubych, spokojnie można by było ze 2-3 wyprać i przeznaczyć dla dziecka, ale miałam ochotę na to by dziecko miało specjalne kocyki dziecięce, z dziecięcymi nadrukami, z wyhaftowanym króliczkiem, misiem itp.
Ja jestem zdania że dziecko można spokojnie wypielęgnować i wychować bez tych wszystkich bajerów, ale skoro mogę sobie na nie pozwolić, to sobie pozwalam. Stanowią pewne ułatwienie, choć może i niekoniecznie, nie wiem :) póki co jak patrzę na te kapturki to mi się wydaje że są stanowczo za duże na główkę noworodka i pewnie dopiero gdzieś od 3 miesiąca dziecko do nich dorośnie.

A z innej beczki - ile powinnam kupić pieluch tych najmniejszych? bo mam jedną paczkę pampersów dla dziecka od 2 kg wzwyż, tam są chyba 43 sztuki, na ile to wystarczy i ile powinnam ich jeszcze dokupić?
No i zastanawiam się nad zmiękczaczem do tkanin, bo jak wyprałam wszystko w płynie bez zmiękczacza, to te tkaniny są takie dziwne w dotyku, sztywne, kocyki nie są takie mięciutkie jak były no i się zastanawiam czy taki zmiękczacz dla niemowląt to naprawdę może uczulać, czy to jakieś odosobnione przypadki?

Najlepsi są Ci, którzy rozdają nie swoje rzeczy. Ten dostanie to, a ten tamto :-D A u mnie dobrze dałam do zrozumienia najbliższym, że nikt po synku nic nie dostanie bo chcemy drugą dzidzię i wszystko się przyda. Mi też nikt nic nie dał... Sorki, jak mój mąż przywiózł reklamówkę "ubranek" od swojej siostry to aż się zdziwiłam, że można komuś coś takiego sprezentować :szok:

i ja też mogę ew. coś pożyczyć, ale nie będę oddawać ani pożyczać jakiegoś sprzętu, bo też chcemy zostawić dla drugiej Fasolki :D

super ;)

Pajka fajny prezencik :)

reklama
co do ręcznika

kapturek nie kaprutek jedno wsio...byle by dobrze chlonąl wodę :tak: ja kupiłam z kapturkiem dlatego, ze przy starszaku tak jak Amnika pisze się bardziej przydał :tak:

co do materaca
bez przesady, ze to ma taki wplyw na dziecko... nie dajmy się zwariować... na każdym forum nie forum są zarejestrowane osoby z konkretnej firmy ktorych zadaniem jest wychwalanie konkretnych produktów ! ja kupiłam chyba piankę kokos i nie wiedze, zeby moje dziecko bylo gorsze od tych co kupili drogie ....:eek:jestem zdania, ze jak ktoś chce wydawać bezsensownie kasę niech wydaje jego sprawa... moj syn spał w lóżeczku do roku i 2 miesięcy dopoki nie nauczył sie wychodzić górą i trza było kupić nowe łóżko... teraz śpi na wypasionym 160/90:-D jak król :-p

detektor oddechu

wg mnie zbędny bajer... nic nie powinno zakłócić czujności rodziców...a tym bardziej nie powinno się ufać takim sprzętom, bo to jest tylko sprzęt, który może mieć wadę...matka śpi tak czujnie, ze każdy ruch obudzi... nawet budziło takiego śpiocha jak ja :-p gdzie zawsze mowiłam, ze mnie najlepiej przenieść w bezpieczne miejsce podczas wojny bo nic w stanie nie bylo mnie obudzić...teraz każdy ruch mojego dziecka to ja mam oczy jak 5 zl :-Dmoja koleżanka miala to cudo dopoki pare razy nie było tak, ze biorąc dziecko z łóżeczka zapomniała to coś wyłączyć i tak wylo, ze wszystkich wybudziło... więcej problemów bylo niż pożytku... ja sobie to darowałam :-D

Demetrios jeżeli chodzi o termometr ja kupiłam Miccrolife bezdotykowy - kosztował 100 zł, ale jest naprawdę dokładny,.. a z tymi termometrami różnie bywa

wszystkie zakupy cudaśne:)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry