reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawka / Zakupowe szaleństwa ;-)

Mimo,że emoliuim,oilan i oilatum są apteczne to ja właśnie tej parafinie nie ufam. Jest coraz więcej dowodów na to,że stosowanie parafiny u niemowlaka predyspinuje do późniejszych problemów dermatologicznych. Ja za wyroby ropopochodne podziękuję.
Kupiłam babydream,bo mają proste składy i nie ma w nich syfu. Wrzucilam kiedyś adres super bloga z analizami składów kosmetyków. Warto spojrzeć.

No to fotelika szukamy nowego. Pewnie maxi cosi cabrio,a z czasem pomyślimy nad isofixem.

reklama
co do mycia maluszków hmm jakby nie było ludzie na skórze wytwarzają jakąś barierę ochronną i może faktycznie nie powinno się maluszka kąpać codziennie a jedynie kilka razy w tyg a miejsca gdzie zbiera się brudek dokładnie przecierać, ale jak to faktycznie jest nie mam pojęcia...

co do kosmetyków to pewnie wszystko wyjdzie w praniu jak maluszek będzie na świecie, może się okazać, że nie będzie potrzebne specjalne nawilżanie albo wręcz przeciwnie od początku skóra atopowa. Ja kupię kosmetyki, na których osobiście się nie zawiodłam, jeżeli nie będą odpowiadały bobaskowi to ja je wykorzystam, więc straty nie będzie

co do fotelików to maxi cosi carbio fix ponoć jest bardziej wytrzymały, lepiej wykonany i ma lepsze wyniki w testach

Co do emolientów to ich się nie stosuje od tak...ale w pierwszym mieisącu życia maluszka jak najbardziej można:)

Co do kapieli to nie kapie sie codziennie(bynajmniej nie powinno):)ja moje smerfy co drugi dzien...

Ja tez bede wierna serii Bambino + Sudocrem awaryjnie. Na Tomku to mi sie sprawdziło i mam nadzieje, ze tak pozostanie. Po Nivei mlody mial wysypki. Do pupy uzywałam mu właśnie kremu Bambino - ale tego z cynkiem, bo sa dwa rozne. (na jednym pisze, ze do ciała, a na drugim podkreslili ze do ciała i do pupy czy jakos tak). Sudosrem stał zawsze na szafce i uzywałam tylko wtedy, gdy sie pojawily jakies zaczerwienienia. Ewentualnie mąka ziemniaczana :-)

Anmika tego zapomniałam w sklepie sprawdzić,ale z tego co czytałam to nie,ale dla mnie to nie problem,wystarczy podłożyć coś pod materacyk albo wsadzić podusie,a takie maleńkie dziecko i tak powinno leżeć płasko

No maluszek powinien leżeć płasko - masz rację. Ale pamiętam, że Starszak już późnie unosił główkę - może koło 4 -5 miesiąca. I wtedy też podnosiłam zagłówek, bo nie wiem czy chciałby inaczej spokojnie leżeć. Tym bardziej, że całą zimę na pewno będę jeździć w gondoli, a więc nawet do 6 miesiaca. Koleżanka nie miała podnoszonego zaglówka i stwierdziła, że trochę szkoda, bo jak dziecko miało tak około 4,5 miesiąca to nie chciało leżec i ciągle podnosiło główkę.

Becia ależ poszalałaś:) Śliczne zdobycze!
Ja przy poprzedniej trójce używałam kosmetyków Penaten i teraz też już kupiłam. Jedyny problem mam tu w DE z proszkiem, czy płynem do prania dla dzieci, nie mogę nic namierzyć. Przy chłopcach służył mi bardzo Jelp.
Wczoraj kupiłam takie cudo:) Oglądałam na żywo w Toysrusie i jest boska, ma takie milutkie dźwięki i materiał, no i oczywiście kolor, no nie mogłam się oprzeć:)
BRIGHT STARTS HUŚTAWKA PTASZEK DO 11KG (2422141160) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Awersja wlasnei troche poczytalam i chyba zdecyduje sie na zwykle najtansze rossmanowskie kosmetyki!!! chyba najmniej chemi w nich jest i racja nei wsyztsko co apteki i za sporą kase jest dobre:) dziekuje za odp:)
a jakies inne polecasz?? te 3napisalam bo takie niby najbardziej polecane ale ze ja zielona jestem w tym wsyztskim to chetnie skorzystam z rady doswiadczonych mam
Właśnie ta seria babydream z rosmana ma bardzo dobre recenzje wystawiane przez zwykłe mamuśki, ale też przez mamuśki niezwykłe hehe, tj. z kierunkowym wykształceniem - tj. mamuśki znające się na chemii, które potrafią rozbierać kosmetyki na czynniki pierwsze.
Tak więc opierając się na mądrzejszych głowach wydaje mi się, że to dobry wybór. Też będę mieć serię z rosmana, ale jak skończę butlę balneum, którą już kupiłam.
Sama mam skórę bardzo suchą, bez codziennego MOCNEGO nawilżania i natłuszczania potrafię się drapać do krwi, więc zakładam, że tym bardziej dzidzia też będzie suchcielem, dlatego najpierw emolient balneum. Później balneum na przemian z rosmanem, a jak będzie ok to tylko rosman.
A! I jeszcze hipp ma dobre opinie - zwłaszcza oliwka się wyróżnia na tle innych - ta z hippa (i z rosmana też) nie zawiera parafiny, tylko naturalne oleje.

Ja na start mam serię bambino - niedroga, prosty fajny skład, polecana przez położną ze szkoły rodzenia :tak:
Żeby było jasne - nie twierdzę, że bambino jest złe, ale zakładanie w ciemno, że jak szkołą rodzenia poleca, to jest OK, może być złudne.
SR są sponsorowane często przez firmy kosmetyczne.
Ja trafiłam na zajęcia, gdzie pod niebo wychwalane były kosmetyki z J&J.
A przecież mnóstwo mam narzeka, że one uczulają nie tylko dzieciątka ale i dorosłych.

Mimo,że emoliuim,oilan i oilatum są apteczne to ja właśnie tej parafinie nie ufam. Jest coraz więcej dowodów na to,że stosowanie parafiny u niemowlaka predyspinuje do późniejszych problemów dermatologicznych. Ja za wyroby ropopochodne podziękuję.
Kupiłam babydream,bo mają proste składy i nie ma w nich syfu. Wrzucilam kiedyś adres super bloga z analizami składów kosmetyków. Warto spojrzeć.
A podziękował podziękował za tego bloga. Też z niego korzystałam, żeby się douświadomić heheh jak go wkleiłaś.

ja sie chyba na babydream zdecyduje no i sudocrem/linomag do pupki. a teraz sobie musze poprzypominac co tam mama stosowala do brata, bo to dlugo alergik byl i wieeeele klopotu bylo nawet z proszkiem do prania czy plynem do mycia.

reklama
Do góry