reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawka / Zakupowe szaleństwa ;-)

Dziewczyny a ja mam jeszcze pytanie jakie macie doświadczenie w "dokarmianiu" dzidziusia tj czym było karmione jeśli jeszcze po porodzie nie miałyście mleka lub czym dokarmiałyście jak go było za mało - wiem właśnie ze takie opanowanie jedzonka też trzeba mieć w domu w pogotowiu w razie co .. ale zupełnie nie wiem na co patrzeć ???

wiem, że na sam początek są takie jednorazówki w aptece do kupienia
ja będę musiała kupić jakieś mleko dla alergików

Polisia- my też mamy musty :D I według mnie jest rewelacyjny.

A wczoraj kupiliśmy takie cosie:

Zobacz załącznik 478806Pieluszki tetrowe- są bardzo fajne, bo mocno tkane i im się nic nie rozłazi.
Zobacz załącznik 478807Kaftanik na czas kiedy jeszcze będziemy walczyć z pępkiem.
Zobacz załącznik 478808Garnitur na wyjście ze szpitala :) Kaftanik i śpiochy.

Teraz rozkminiamy znowu kwestię fotelika... Maxi cosi cabrio albo peeble, szukamy używanego, ale czy inwestować też w bazę iso fix... nie wiem,nie wiem! Pomocy!

super zakupy - extra

reklama
Gorgusia nei bardzo polecam używany fotelik:( nie masz nigdy pewności ze nei brał udziału w wypadku samochodowym:( a taki moze byc uszkodzony i pomimo z enei zobaczysz tego gołym okiem niedaj boże w razie najmniejszej stłuczki juz moze nei ochronić Twojego maluszka tak dobrze jak by to zrobił nowy fotelik. chyba ze masz ten fotelik od znajomej ktorej ufasz ze mowi ze wypadku nie bylo no to juz inna bajka.

a powiedzcie mi jest jakas rozica miedzy oillan a oilatum?? gdybym przekopala neta bym pewno znalazla odp ale na szybko robie zakupy przez neta bo pozniej w pl juz nie bede miala dostepu do kompa tak czesto i bedzie z tym trudno!:( a moze emolium?? miedzy tymi 3ema si ezastanawiam i nie wiem co wybrac poradzicie cosik na szybciutko??

W oilatum, oilan i emolium składnikiem podstawowym jest parafina ciekła, czyli produkt rafinacji ropy naftowej.
Parafina może zapychać pory. Może też uczulać, podrażniać.
Podstawowym problemem przy jej stosowaniu jest kwestia, czy została ona dobrze oczyszczona w procesie produkcji.
No ale skoro to produkty apteczne, to można by zaufać, że rzeczywiście jest to produkt bezpieczny.
Pozostałe składniki to dodatki typu zapach, konserwant itd.
Balneum jest najdroższe bo podstawowym składnikiem aktywnym jest produkt naturalny czyli olej sojowy.
Ja kupiłam właśnie balneum.
Gdybym miała wybierać tylko spośród tych trzech wyżej wymienionych produktów bazujących na parafinie, to wzięłabym dla malucha emolium, ponieważ w składzie prócz parafiny ma dodatki olejów naturalnych - olej macadamia, masło shea, olej avocado, olej z kukurydzy. Nie ma też w składzie PEGów. Oilan ma dwa PEGi, oilatum jeden. Może stąd wynika ten zapis na opakowaniu, o którym ktoś już tu pisał, że oilan nie powinno być od pierwszych dni stosowane.
Warto poczytać o emolientach w necie. Naprawdę czasem warto się zainteresować przed zakupem, co jest w składzie. Nie zawsze to, co apteczne, rzeczywiście jest takie super.

Gorgusia my mamy w planach maxi-cosi z bazą isofix bo łatwo się to wpina, najwyżej samą bazę dokupisz potem, za to fotelik koniecznie nowy, nigdy nie wiadomo co było a jednak to ma być bezpieczne :) więc moim zdaniem lepiej nowy fotelik nawet bez bazy niż używany :)

a Mutsy jestem zachwycona :D normalnie już bym jeździła haha

co do fotelikow to zastanawiam sie nad maxi cosi cabrio-lub city... ewentualnie nad firma cybex.... Co do izofixa-kupilabym z chcecia bo daje wieksze bezpieczenstwo w razie wypadku-ale troche to kosztuje-wiec moze z czasem zainwestuje-ale napewno nie teraz :)

a co do karmienia dzieciatka to wlasnie z tym tematem mam najwieksze obawy... karmic piersia planuje max 3 miesiace-potem chce wrocic do pracy-ale tak ogolnie to chyba bede odciagac mleko i karmic z butli-dla mnie poki co to czarna magia-wiem ze napewno ten temat opaanuje ale mam troche obawy ...-niewiem skad to sie bierze-chyba dlatego ze to moje 1 dzieciatko bedzie

Awersja wlasnei troche poczytalam i chyba zdecyduje sie na zwykle najtansze rossmanowskie kosmetyki!!! chyba najmniej chemi w nich jest i racja nei wsyztsko co apteki i za sporą kase jest dobre:) dziekuje za odp:)
a jakies inne polecasz?? te 3napisalam bo takie niby najbardziej polecane ale ze ja zielona jestem w tym wsyztskim to chetnie skorzystam z rady doswiadczonych mam

Ja będę używała kosmetyków z nivei,oboje z mężem mamy wrażliwą skórę a ta firma nas nie zawiodła,do kąpieli od pierwszych dni planuję używać emoilum,bo po tym nie trzeba już dzieciątka dodatkowo nawilżać

reklama
wiele razy słyszałam, i czytałam też w mojej książce niezbędniku :) że maluszka nie trzeba kąpać codziennie, wystarczy 2, 3 razy w tygodniu a w pozostałe to tylko wacikiem przecierać no i wiadomo, pupkę za każdym razem. A co wtedy z nawilżaniem, smarowaniem maluszka? Wiadomo, jak będę kąpała z dodatkiem płynu to nie trzeba już smarować, bo skórka po tym jest wystarczająco nawilżona, a co w przypadku, jak w danym dniu dziecko nie będzie kąpane? Smarować jakąś oliwką czy czymś? Zapewne wiele dowiem się na szkole rodzenia, ale kurcze miała się zacząć na początku lipca a tu jeszcze nikt do mnie nie oddzwonił...

a skoro jestem w wątku wyprawkowym ;-) to chciałam się pochwalić, że dostałam wczoraj od koleżanki cały wór ubranek, poczynając od body a kończąc na kombinezonach na zimę. Wyszło ponad 100 ciuszków i okazuje się, że wielu rzeczy nie będę musiała na starcie kupować :happy2: Cieszę się z tego bardzo a pranie, układanie, prasowanie i układanie to w tym przypadku sama przyjemność.:-):-):-)

Ostatnia edycja:
Do góry