reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wyprawka - ubranka, akcesoria, kosmetyki dla dzieci

Strasznie drogie te wanienki co pokazujecie. Nie myślałyście o takiej zwykłej za 20zł?? My taką mieliśmy, żadnych wkładów do środka nie wsadzaliśmy ewentualnie na początku pieluszkę tetrową. Właściwie wszyscy moi znajomi taką mieli i nikt nie narzekał :tak:

A przewijak to mądra rzecz i potrzebna. Ubieranie dziecka na spacer zimą to długa robota tak samo po kapieli. Ja jeszcze robiłam masaże antykolkowe więc dodatkowo ze 20 minut tam leżeliśmy.

Ewa chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie podaje małym dzieciom tych granulowanych herbatek :baffled: są różne do zaparzania no i woda.

I ostatnia rada przy dzieciach najlepiej nic nie planować :-D uniknie się niepotrzebnych frustracji i stresów. Ja może pokarmię tydzień może 3 lata mam to gdzieś. Pokarmię tyle na ile sytuacja będzie pozwalać.

reklama
E tam - u mnie się prawie wszystkie plany sprawdziły ;) A jak się nie sprawdzały, to je umiejętnie zaginałam do rzeczywistości ;)

Karolina, zdziwiłabyś się, jak wiele osób podaje dzieciom te herbatki... My dostaliśmy jedną puszkę od Teściowej - według starej szkoły "kazała" nam dopajać nią dziecko. Na szczęście mieszkamy daleko i możemy takie rady jednym uchem wpuszczać, drugim wypuszczać. I nikomu nie dzieje się krzywda ;)

kakarolina, ja nie mam wanny, tylko kabinę i tak ciasno w łazience, że ledwo sie mieszczę z brzuchem... nie mam gdzie trzymać zwykłej wanienki a sama najchętniej bym taką kupiła... Myślałam już o wchodzeniu razem z małym pod prysznic, wymyje jego, mąż będzie odbierał i wycierał, ja się w tym czasie domyję... ale kabina tez mega ciasna... będziemy myć w salonie na stole...

k8libby ja chyba w kuchni bo do łazienki też z wanienką nie wejdę ale zamontuję jakiś hak pod sufitem na nią bo mi zwyczajnie szkoda kasy. Gdybym je miała to bym tą składaną kupiła ale mi szkoda. Myślałam raczej o tym, ze nie warto takich z jakimś badziewiem w środku kupować.

Ewa szkoła dokarmiania chyba znów się zmienia. Moja pediatra mówi, że teraz jest tyle niemowlaków monstrualnie grubych, że zaleca się dopajanie wodą zamiast ciągłego pasienia mlekiem. Bo te tkanki tłuszczowe podobno zostają na zawsze i po 40-ce wychodzą:eek:. Znów trzeba teorię dopasować indywidualnie do dziecka i tyle. A planowanie Ci się udało bo nie trafił Ci się diabeł (kolkowy, non stop ryczący, nie śpiący itd;-) ja miałam w planie dzieci rok po roku ale przy spania 3-4 godziny na dobę zwyczajnie spasowałam. dlatego teraz myślę, że następne będzie albo za rok albo za 5 i też będzie dobrze)

Kakakarolina hehe, swieta racja,mi tez sie ryczaca traba trafila,spac nie chcial w dzien,wozek byl zbedny, w aucie nie lepiej, na okraglo sie darl,nie mial kolek,ale nikt nie wiedzial o co mu kaman. Tyle ze ja wczesniej mialam plan sielskiego opiekowania sie slodkim bobaskiem:D Tym razem juz nie mam zadnego planu,cycowac zwyczajnie nie chce pare miesiecy,no i trzeciego raczej juz "robic" nie bedziemy,ale nie dlatego ze mam dosc tylko dlatego ze czuje ze to juz za pozno.

JA również miałam plan słodki bobas- przespane noce- zaraz w szpitalu moje plany legły w gruzach:-D:-D Wózek i łózeczko parzyło, co 2 h cyc obowiązkowo i kolki a jak była mgła w Kołobrzegu (bo tam mieszkałam) to szoł był nieziemski do dziś nie wiem czemu:szok:

Oliśka karmiłam cycem 1.5 roku. Na początku nie dopajalam niczym tylko cyc był. A na kolki SamSimpleks nam tylko pomagał.

Miałam nie kupować wanienki bo mamy wanne, ale stwierdziłam że kręgosłup mi się zajedzie więc taka za 20 zł z kaczuszką kupie a potem bedzie robić jako mini basen na balkonie:tak: Ta składana genialna tylko droga jakby tak 100zł mniej kosztowała:-D

Nie ma to jak doświadczone mamy, myślałam że w lecie to takiemu małemu podaje się rumianek do picia a tu kurcze jednak sam cyc wystarcza. Ile to się jeszcze muszę nauczyć o karmieniu niemowląt. Moja siostra dawała maluszkom rumianek, vibovit i koper włoski do picia ale to chyba dlatego że karmiła mlekiem z proszku (brakowało jej mleka i czasu na karmienie bliźniąt) a nie własnym z tego wynika.
Z tymi wanienkami to uważacie że lepsza zwykła prosta wanienka czy lepiej jak ma to wyprofilowanie? Nie chodzi mi tu o względy finansowe tylko w jakiej będzie wygodniej maluchowi i mi?

Babcia mi przyniosła kolejne 2 torby ubranek z lumpa, piękne, ale mam już z 30 bodziaków! Powiedziałam jej, że ma zakaz kupowania czegokolwiek!
Kupiłam dzisiaj pierwsze pieluchy, ten zestaw startowy o którym mówiłam, że był w Rossmanie za 27 w Tesco był za 17 zł a pieluch jest w nim 27 :)

reklama
No to nieźle 30! ja mam jedne i tak do oddania chyba bo lipca przez głowę się tylko wkładają.

No a to nasze zakupy z dziś, M taszczył te 30 kg łóżeczko do samochodu ale dał radę.
łóżeczko 120x60, no i jeszcze zaszaleliśmy M bardzo chciał, a ja nie chciałam mu odmawiać:-) utargowałam 70 zł, ale i tak 100 kosztowało ale z pozytywką i drewniane. Wisiało to wszytko zaledwie 2 dni więc po oglądnięciu nówka sztuka.

Akcesoria do łóżek dziecięcych | meble Pinio

Do góry