reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wyprawka - ubranka, akcesoria, kosmetyki dla dzieci

irrison, summerbaby, przekonałyście mnie:-) kupuje może nawet ten zestaw bo tani. Kurcze jak w ogóle nie umiem szukać w necie, pewnie przepłacę:-( - wszytko. Podsyłajcie mi jakieś cudeńka:-) ładnie proszę. My mamy upatrzone łóżeczko, tylko jaki materac?, chce jakiś porządny w tym przypadku może być drogo, byle najlepszy był dla dziecka. Ubranka idą do mnie z USA od cioci w paczce, chyba 56. Wózek upatrzony, nie jest tak źle.

reklama
Widzę, że wyprawki u niektórych są już skompletowane :) U mnie daleko w polu. Kupiłam tylko ręcznik z Ikea:) I nie zamierzam się spieszyć. Skompletuję wszystko pod koniec lipca.

Z tymi kolkami to nie takie proste i oczywiste. Owszem, wszystkie dzieciątka mają nie do końca rozwinięty przewód pokarmowy, ale można im oszczędzić dodatkowych bodźców do kolek. Przede wszystkim chodzi o łapanie powietrza podczas jedzenia. Jak się dziecko nałyka powietrza - kolka mur beton. Dlatego tak być może naiwnie wierzę w to, że te reklamowane przez producentów jako antykolkowe mają jakiś przemyślany system odpowietrzania i nie zbąblania płynu.

A skoro tak reklamujecie ten ręcznik z kapturkiem z IKEI to już wiem jaki kupię :-D. Normalnie bym pewnie na niego nawet nie spojrzała. Takie rzeczy w IKEI traktuję bardziej jako gadżety. Ale skoro jest już przez kogoś sprawdzony - to nie mam obaw. Dzięki dziewczyny :-).

Widze ,ze u was wyprawki prawie gotowe:tak: Ja to ma na razie ubranka i to nie wszystkie:baffled: Ja pojedziemy do pl to tam sie zaopatrze w kocyki ,kremy itp:tak: W hol dostaje sie gratisowe prezety dla mamy :-Di wlasnie dostalam dwie butelki jedna avent a druga W zgodzie z fizjologią jedzenia niemowlęcia - Ciąża, Poród, Dziecko w Tik-tak.pl :tak: ,dwa smoczki pare pampersow i remy dla mamy:tak::tak:
Po dwoch mies od urodzenia dostaje sie jeszcze prezent dla dziecka:tak:
Wiec na razie tylko tyle mam:sorry2::tak:

Mi poleciły MEDELA CALMA, 54 zł na Allegro, butla ze smoczkiem. Ale to dla mam, które karmią piersią i nie chcą, aby dziecko straciło odruch ssania, to do dokarmiania taka butla :).
polecam Avent butelki, karmilam i piersią i odciaganym mlekiem z butelka z Avent, latktator tez mam i ręczny i elekrtyczby Avent, odciagałam 2xdziennie po 20min i w zupełnosci wystarczyło.

Z tym zatraceniem odruchu ssania to mi sie wydaje, ze zadna butelka od tego nie uchroni. Ja malego zaczelam dokarmiac w nocy i kupilam butelke Tomee Tipee ze specjalnym smoczkiem wlasnie zeby nie zatracil tego odruchu. No i nic z tego, szybko zaczal grymasic na cyca a buteleczka mniami byla. Bo tu chodzi o to, ze z cyca bejbik sie musi wysilic i dobrze pociagnac zeby sie najesc, a z butli praktycznie leci samo i nie trzeba sie nameczyc. Ale same butelki Tomee Tipee bardzo polecam, mialam na poczatku Avent i tez nie byla zla, ale TT bardziej mi podeszla w czyszczeniu, jakosci no i smoczek jest z fajnego materialu, mieciutki, nic nie zolknie, latwo sie myje i ma fajny ksztalt. No i idealnie lezy w dloni podczas karmienia. Remik do tej pory poranne mleko pije tylko z tej butli, z kubka nie ruszy:tak:

Dziewczyny,
Zaczynam szukać kosmetyków i pieluszek i mam pytanie a nawet dwa:
- kosmetyki marki EMOLIUM – stosowałyście? Polecacie? Czy dziecku oprócz takiej emulsji do kąpieli i Sudokremu potrzeba coś jeszcze na początek? Wszystkie te emulsje mają teoretycznie zostawiać fajnie nawilżone ciałko a od oliwek chyba się raczej odchodzi?
- pieluszki z wycięciem na pępek – czy kupować? Jeśli tak to chyba nie jakieś szalone ilości bo to kwestia dni rozumiem do czasu kiedy pępek odpada?

A i jeszcze jedna rzecz nie daje mi spokoju – po co komu kaftaniki?? Czy nie lepiej body plus i półśpiochy albo body i pajac? Trochę tego nie ogarniam ;-)

reklama
Tak po mojemu - kaftanik/koszulka jest do śpioszków. Body z półśpiochami jak najbardziej. Ale półśpiochy to też dopiero jak pępek się zagoi. Później, jak już się chłodniej zrobi, to już kaftanik ze śpiochami. Albo pajac z bodziakiem na ramiączkach.

Do góry