reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wyprawka - ubranka, akcesoria, kosmetyki dla dzieci

malinka - trudno to przewidzieć, Natalia np. nosiła rozmiar 56 do 3-4 miesiąca życia a po porodzie dokupowałam ubranka w rozmiarze 50 w których chodziłą do drugiego miesiąca - wszystko zależy od tego jaki duży dzidziuś Ci się urodzi - ja bym na Twoim miejscu kupiła podstawowe ubranka (2-3 pajace, śpiochy, kilka body) w rozmiarze 56 a resztę ubranek kupowała w rozmiarze 62 z założeniem, że to "na później". Jeśli potrzebne Ci będą jeszcze mniejsze albo więcej w rozmiarze 56 to po prostu dokupisz po wyjściu ze szpitala w kazdym sklepie dziecięcym ;-)

reklama
Malinka da się w miarę przewidzieć jakie będzie dziecko po porodzie.;-) ja na Twoim miejscu poczekałabym jeszcze do następnego usg i wtedy na podstawie wagi oceniła czy dziecko będzie duże czy małe. Ja kupuję 50 bo porównuję sobie wymiary z ciąży Maksa i teraz i wychodzi na to że Ola jest jeszcze mniejsza :szok: (a maks miał 2700:)) U nas pierwszy miesiąc to był rozmiar 50 drugi - piąty 56 szósty-ósmy 62 i od dziewiątego do 1,5 roku 74:tak: (oczywiście tak mniej więcej) ale znam dzieci które po dwóch tygodniach wskakiwały w 62 :)) zapytaj mamy jaka byłaś duża.
No i ja robiłam tak jak Kajtusza pisze wyszłam z domu, pojechałam do sklepu dziecięcego i kupiłam co potrzebuję.;-)
Najfajniejszy był kombinezonik przygotowany na wyjście przez moją mamę (bo nie zrobiłam tego sama licząc na M) uwaga Maks w nim nigdy nie poszedł bo był dobry na rok a wtedy było już za ciepło :-D M kupował jak byłam w szpitalu śpiworek, wybrał rozmiar 44 i był idealny przez jakieś 3-4 miesiace.

dziewczyny czy to jest dobry watek do rozmow na temat pokoikow dla maluchow i ich wyposazenia typu mebelki,przewijaki itp jak i kolorow farb,tapet i ogolnie pomyslow na urzadzenie pokoiku lub kacika dla dzidzi ? ja mowiac szczerze zaczelam sie juz rozgladac za rozwiazaniami w urzadzaniu pokoiku, moze warto stworzyc taki watek aby wklejac linki badz pokazywac wlasne rozwiazania plus dzielic sie dobrymi stronami gdzie mozna kupic rzeczy?

Juditka ja się gubię w tym wątku i w tym o akcesoriach. Może tu gadajmy tylko o ciuchach, butkach, kocykach a tam o pokojach i ich wyposażeniu??? Bo jak zrobimy 3 to każda w innym napisze o przewijakach... Od początku mam z tymi dwoma tematami problem może jakieś propozycje zmiany nazw...

Dla mnie wyprawka i akcesoria to jest to samo... W skład wyprawki wchodzą ciuchy, kosmetyki, no i akcesoria do spania, mycia, przewijania, karmienia. Nie widziałam sensu w tym podziale.

Wiecie co dziewczyny dla Was jako dla mam posiadających już dzieci może to wszystko być to samo i bez większego znaczenia...ale myślę,że większość przyszłych mam (takich po raz pierwszy) już dawno się pogubiła(tak jak ja)
Sorki,ale ja osobiście już od dawna szukam potrzebnych mi informacji na innych miesiącach bo tutaj poprzez zakaz wprowadzania nowych wątków i jakieś niezrozumiałe wielkie problemy z tym związane już dawno się zgubiłam...
Wyprawka do szpitala to nie tylko ciuszki,więc jak znowu ktoś połączy te wątki to dziewczyny korzystające jeszcze z tego wogólę się pogubią...
Wątek wyprawkowy powinien według mnie wyglądać tak:
https://www.babyboom.pl/forum/lipiec-2012-f431/wyprawka-tylko-konkrety-56129/
z takich opisów zrobiłam sobie liste, a tutaj już od dawna jest śmietnik, a wy byście tylko łączyły tematy nie wiedzieć czemu

Ostatnia edycja:
No ale Lipcówki z tego, co widziałam, też mają tylko jeden wątek wyprawkowy. Dodatkowo wydzieliły tylko wózki - tak jak jest u nas. Więc nie bardzo rozumiem, w czym problem...

Można ten wątek zostawić jako taki "poradowy" - ktoś zadaje pytanie, ktoś odpowiada. A osobno wydzielić wątek konkret, w którym zostaną zebrane wszystkie przedmioty, o których tu rozmawiamy, coś jak na Lipcówkach. I tam by już komentarzy nie było. No ale on powinien być edytowany moim zdaniem tylko przez Moderatorki i podzielony na działy (apteczka, kąpanie, jedzenie itp.).

reklama
No właśnie, tu miało być tylko o tym, co do szpitala na na pierwsze dni dziecka, czyli taka wyprawka. O mebelkach i innych jest temat akcesoria.

Do góry