reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wyprawka dla sierpniowych skarbeczkow :D

To co napisalam wczesniej to zalecenia naszego chirurga, kt tez jest urologiem. Jak sam napletek odchodzi to nic nie trzeba. Poza tym, ze chlopcy tez powinni nauczyc sie myc pod napletkiem.
A u nas obaj maja wasko, wiec jak przejdzie moment, te ok 4 lata, to trzeba im troche pomoc 'uelastycznic' to skore. Inaczej pozniej jest problem bo sie robi stulejka i czasem trzeba operowac.
Wiec po to masc sterydowa, zeby po kapieli mm po mm codziennie troche uelastycznic. Na ogol pomaga I nic nie boli. Ale nie kazdemu.
A ta biala wydzielina to tzw mastka, kt zbiera sie pod napletkiem, wiec przy kapieli nalezy ja wymyc, inaczej moga sie pojawiac infekcje.
Ale widze, ze Akuku u ciebie wszystko naturalnie, nam musial lekarz pomoc. Gdyby mi sie darli to bym nic im nie ruszala, bo to stresik niezly musi dla nich byc. Wiec nie dziwne ze u sasiadki infekcje jak ich to bolalo, to bardzo delikatna czesc ciala. A jaka wazna :-)

reklama
Anney jeśli chodzi o pielęgnowanie dziewczynek to dla mojej znajomej mówiono żeby unikała sudocremu, bo ponoć wpływa na sklejanie warg, co potwierdziło się u dwóch jej koleżanek i tak jak pisze Agata mycie od góry do dołu to podstawa

wlasnie czytam by nic nie robic i isc do kontroli do chirurga z napletkiem około 4 roku zycia jak nei zejdzie, ale mowia chirurdzy ze to może trwac nawet do 7-8 roku zycia i jest to normalne. nie polecają nic robic i mowia by nie pozwalac pediatrom naciągac bo jak zrobia za mocno to skurkka popeka i się zabliźni iiwtedy może powstać stulejka czy jakos tak.
my nei mamy wyczucia jak to zrobić , jedynym wyznacznikiem jest to ze dziecko zaboli i da znac.. wiec lepiej zostawić to dziecku które samo sobie odciągnie w trakcie "zabawy" w wannie, podczas siusiania itd.. zresztą chłopcom się samo naciąga podczas wzwodu już od małego i co raz to więcej się odciąga ale bez bolu itd. zadko kiedy się zdarza ze jest potrzebna pomoc chirurga. Ja zresztą wolalabym by zrobil to specjalista :)

anney jeśli mogę zapytać, Ty chcialas obrzezac synkow czy Twój ex ?
dla mnie to mało higieniczne jest ale może się myle.. w sensie ze ta skorka chroni od bakterii itp.

Anney, a teraz beda jeszcze pytania o siostrzyczke ;-)

Pamietacie ten okres jak zaczelo sie rozroznianie plci? Mamusiu, a dlaczego nie masz siusiaka?
Btw - jak znacie szkole na nazywanie narzadow? Zdrobniale czy fachowo? Czytalam kiedys, zeby od razu fachowo tj penis i wagina

mycie to wiem, ja tez tak sie myje ;-)
sudocemu i tak nie uzywam, ale ciekawe co sprawia,ze cos tam sie dvieje.... musze poczytac.

d
zieki ;**

wrrrrrr..... odciaganie napletka.
wiem,
ze moj brat mial nacinany i biedny mial traume.
z jednej strony ciesze sie,ze nas to ominelo ;)

Lunera da tego mowie pod kontrola lekarza tak, jak zobaczy ze nie schodzi i daje takie a nie inne zzalecenia, ale wlasnie chirurg a nie pediatra od wszystkiego...
i wlasnie to się decyduje ok 4 roku zycia, chyba ze widać ze schodzi to dac czas do 7-8 roku życia :)

u nas poszlo samo na szczęście ale ja nie zabraniałam im nigdy się dotykać itd.. po prostu mowilam ze jeżeli maja potrzebe to ok ale w łazience :)
kiedyś Alex sobie naciagnal w trakcie kapieli a Viki miał z 2 latka a Alex 4 i się Viki rozplakal i uciekl z wanny haha :p

u moich chlopcow się żaden twarożek nie zbiera, przynajmniej nie zauwazylam :)

Ja bym chciala, zeby u nas samo sie 'zrobilo'.
Czyli mowisz, ze jak zabawy siusiakiem to w lazience :-) Moi tez eksperymentuja. To jest fajne w tej samej plci I ma lek roznicy wieku, za takie poznawanie swiata jest dla nich naturalne I moga obserwowac I porownywac

akuku, jozio mial stulejke az mu si ebalonik robil i mial w klinice usuwana.
a drugiemu pos
zlo bo starsvy mial.
on chcial br
zezac tradycyjnie zaraz po urodzeniu. stocvylam z nim strasvna walke, ze nie ma mowy chocby skaly sra*ly. no ale urodvil sie i bylo co bylo. najpierw masc 2tygodnie, nie dalo nic i mial usuniete po piewsvej infekcji nerek, jak mial jakies 15tygodni (musze sprawdvic w papierach) ale cos okolo tego.
on sie upieral na swoja tradycje, ja ja
zwalcvylam, a zycie pokazalo mi paluszka i tak musial byc usuniety.

co do higieny, powiem ci,
ze ja nie widze roznicy, bo sa pieknie domyci, ale tez nie mam porownania z nieobrzezanymi chlopcami.
tylko pamietam,
ze brat mial nacinany napletek.
nie maja
zadnych infekcji, zaczerwien, nic totalnie.

lunera, co do pytan, to my ro
zmawiamy normalnie. chlopcy od zawsze interesowali sie cialem jako organizmem, wiedza jak rodza sie dzieci (nei wiedza skad sie tam biora ;) ) nie ma u nas tematow tabu ani specjalnei nie owijamy w bawelne, ale to tez duze chlopaki.
jo
zio od olbrzymiej niestety ilosci sterydow ma od kilu lat sporo wloskow na mosznie,pod paszkami wiec juz wtedy mu tlumacvylam,ze chlopcy maja to naturalnie w pozniejsvym wieku, a on przez leki ma wczesnie.
i jakos naturalnie u nas to pr
zychodzi, nie maja manii nagosci, duzo rozmawiamy o organizmie (jozio duzo przeszedl, operacje i cala serie innych incydentow, wiec inaczej patrzy na cialo i organizm) i nie mamy oporow by z nim rozmawiac na tematy trudniejsze. ale on jest dieckiem, ktore potrafi rozgrzeszyc wiely starsvych ludzi i szukac w nich co sie z czego wzielo, ma duza dojrzalosc w sobie (taki maly 80 latek )
z mlodszym to inna sprawa... wie co i jak, ale on jak widvi gole cycuchy, to najchetniej by w google posvukal wiecej ;)
u nas jest penis albo pisiolek i pisia (tud
ziez vagina po ang)

lunera no pewnie niech se grzebią haha :D
JA się smieje ze jak będą strasi to przed impreza czy randka jako mldodziaki będę dawać zelik papier gazetki i do kibla :p robcie co trzeba co by mi dzieci nie natrzaskali w wieku 16 lat haha :D no i oczywiście zestaw prezerwaty na lancuszku hahaha :D:D:D

jak była moja mam i np. alex czy viki leżeli na kanapie i trzymali reke w majtach to moja mama oburzona ze to chore, nienormalne itd. (byli młodsi jeszcze) i zdziwiona ze im nie mowie ze nei wolno się dotykać..wolno ale nie tak by wszyscy patrzeli..

reklama
anney tak jak mowie nie wiem jak z higiena bo nawet nie iwem jak to wygląda :)

moje dzieci c jakiś czas pytaja czemu ja nie sikam na stojąco :D wtedy moglibyśmy sikac np. wszyscy na raz :D:D:D: hahaha
no i mowie ze kobiety siusiakow nie maja...

chłopcy wiedza skad się biora dzieci :D maja ksiazke w której jest napisane "tata przytula się z mama i wsuwa pracie do pochwy mamy (nie wiedza chyba o co kaman) i wysyla do mamy jajeczka plemniki..bla bla" a jeśli chodzi o porod to alex się ostatnio pytal jak wychodzi dzidzia z brzucha to nie wchodzę w szczegoly i mowie ze jade do szpitala i pan dr wyciąga :p po czym pyta dalej haha... wiec ja to samo a on.. a może ty wyrzygasz dziecko! yyyyy nie wiedziałam co powiedzieć :D:D:D no jakos mam opory mowic ze cipcia się rodzi :D

Do góry