reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawka dla naszych maluszków

reklama
ja bym w końcu chciała kupić fotelik i nie wiem który:) czy britaxa 0-18 czy maxi cosi 9-18?

Pod koniec maja powinny wyjść tegoroczne testy ADAC. Myślę, że jeśli jeszcze nie musisz kupować to warto się wstrzymać. Biorąc pod uwagę bezpieczeństwo malucha i to, że fotelik będzie Ci jeszcze trochę służył moim zdaniem na tym elemencie nie warto oszczędzać.

Pod mocowania ISOFIX na chwilę obecną dwa najlepsze foteliki w tej grupie wagowej to:

Britax Romer Duo Plus
Maxi Cosi PrioriFix

Najlepiej zawieźć malucha do sklepu gdzie są obydwa i niech przymierzy w którym się lepiej czuje.

Bez mocowania ISOFIX wybór jest podobny, warto rozważyć jeszcze Maxi Cosi Tobi. Ja gdybym nie miał ISOFIXa poszukałbym jakiegoś fotelika RF (rear facing) - Britax powinien mieć coś w swojej ofercie. Nie wydaje się to co prawda tak wygodne jak foteliki skierowane twarzą do kierunku jazdy ale szwedzi u których z racji ceny ISOFIX nie jest ogólnie przyjętym standardem od lat zalecają RF jako najbezpieczniejszy sposób przewożenia dzieci samochodem.

Warto przy zakupie pamiętać o tym, że blisko w 80% przypadków foteliki są źle zamontowane co znacznie obniża ich bezpieczeństwo. ISOFIX wbrew pozorom oprócz niewątpliwej wygody zapewnia poprawność montażu fotelika co jest kluczowe w przypadku zapewnienia bezpieczeństwa.

Pozdrawiam,
KR

Dentico Ty to powinnaś zatrudnić się gdzieś jako "stylistka dziecięcych gwiazd" Poważnie;-)

oglądałam właśnie teraz reportaż, za mną marka Chicco nigdy nie przemiawiała bez specjalnego powodu. Natomiast Emaljungą jestem zaskoczona :szok: My się chyba zdecydujemy na http://www.maxi-cosi.com.pl/Maxi-Cosi_Fotelik_Samochodowy_Tobi_Car_Seat.html

juz sama nie wiem, chyba pooglądam crashtesty na youtube.
wiem, że temat był już wałkowany, ale doradźcie i zdradźcie Wasze typy plis.

ja to już zgłupiałam, chciałabym coś z ISOFIX ale cholera cena mnie przeraża!!!!
a bez ISOFIX to moze britax za 640 ale nie wyobrażam sobie dziecka większego tyłem do kierunku jazdy (gdzie będzie trzymało nózki?)

znalazłam filmik jak się montuje BRITAXA first class
http://www.youtube.com/watch?v=ouBAQ8udqjE

porównując inne foteliki to powiedzcie czy jest to łatwy montaż? pytam tych którzy już mają większe foteliki.

czy do zainstalowania większego fotelika potrzeba jest też tak długich pasów jak do nosidełka? patrząc na Britaxa to tak.

Ostatnia edycja:
reklama
ja to już zgłupiałam, chciałabym coś z ISOFIX ale cholera cena mnie przeraża!!!!
a bez ISOFIX to moze britax za 640 ale nie wyobrażam sobie dziecka większego tyłem do kierunku jazdy (gdzie będzie trzymało nózki?)

Trochę fotek znajdziesz np. tu:

NMs eget bakovervendtgalleri

Nie wiem jaki masz budżet na fotelik ale jest w czym wybierać na rynku.

Jeśli chodzi o mnie to tak jak napisałem wyżej, przymierzę dziecko do fotelika przed zakupem. Na mojej liście są na pewno:

1. Fair Bimbo Fix z platformą RWF (760 + 520 zł)
FAIR G 0/1 ISOFIX lub pasy - tyłem przodem - 2010 (1014946289) - Aukcje internetowe Allegro

2. Recaro Polaric ISOFIX (999 pln) ale muszę go przymierzyć do VW Golfa - fotelik jest duży i nadaje się raczej do dużych samochodów, nadrabia jednak ceną i wykonaniem
RECARO POLARIC Isofix 9-18 kg BLUE CITY SKLEP wawa (990763880) - Aukcje internetowe Allegro

Jeśli przodem do kierunku jazdy to na 99%:

1. Romer Duo Plus ISOFIX (1270 zł)
Romer DUO PLUS - lepszy ISOFIX lub pasy - 2010 (1014953212) - Aukcje internetowe Allegro

Ale mam jeszcze trochę czasu na zastanowienie i na pewno poczekam na tegoroczne testy ADAC.

Pozdrawiam,
KR

Do góry