reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla naszych maluszków

reklama
pszczółka maja to zależy jakie masz, lub planujesz mieć łóżeczko? Bo tak będzie Ci się zwijać a podejrzewam, że jak kupisz normalne łóżko po 3 latach to i kołdrę kupisz nową, bo te będą na dużym łóżku małe.
My chyba mamy wogóle 120x60 spokojnie póki spał w łóżeczku wystarczyła.
Przecież, dziecko śpi w łóżeczku góra do 3 lat, dziecko w tym wieku osiąga wzrost maksymalnie tak do 104cm ( najwyższy 97 centyl dla chłopców), wyjątkowy gigant będzie miał kilka centymetrów więcej. A przecież, nie zakrywa się od czubka głowy do palców.
Chyba, że chcesz, żeby kołdra wystarczyła jeszcze na jakiś czas na spanie w drugim łóżku, tylko przy łóżku 160cm albo 200cm długości to nawet 135cm będzie wyglądało na krótką kołdrę.
My teraz mamy łóżko z IKEI 160cm długości i kupiliśmy do niego już normalną kołdrę 150x200cm.

My po Krystianie mamy taki kombinezonek, w środku polarek z wierzchu jakaś bukla czy coś rozmiar 56cm. Był ok w kwietniu na przywiezienie i pierwsze wietrzenia to myślę, że w październiku też będzie ok. Bo to w sumie podobna pogoda, ostatnio to nawet w październiku cieplej bywa (wtedy jak się urodził synek był okropnie zimny kwiecień).
Choć zastanawiam się nad śpiworkiem do fotelika, żeby w pasach można było zamontować i żeby wkładać i zasuwać. Bo z tych śpiworków z nóżkami się średnio niemowlaka odsuwa, a taki maluszek przez pierwsze miesiące nie jest jakoś szczególnie ruchliwy.

Ostatnia edycja:
ja mam 3 kombinezoniki.... jeden najmniejszy w rozmiarze 62 średnio ciepły, w środku bawełenka na zewnątrz taki miś, plus dwa kombinezony na zimę, jeden puchowy na 62-68 cm i drugi puchowy z misiem na zewnątrz taki na 68 cm... wszystkie kupione w lumpkach za 20 zł każdy... wkleję Wam potem fotki :) bo teraz mi się nie chce:sorry2:

Cyniczna ja używałam kosmetyków z bambino, nivea Bubchen, ze wszystkich byłam zadowolona żadne nie uczulały więc mogę wszystkie polecić. Teraz używam tylko kosmetyków z Nivea jakoś najłatwiej je kupić:happy2:
Oliwką smarowałam Damianka po każdej kąpieli, nie wiem czy to konieczne ale synek bardzo to lubił a przy okazji ćwiczyłam mu bioderka:tak:
Co do wacików nasączonych spirytusem to moje koleżanki nie były zachwycone, ja smarowałam fioletem i po 10 dniach kikut odpadł.

Na zajęciach w szkole rodzenia położna radziła, by patyczkiem nasaczonym spirytusem przemywać kikut..nic więcej..żadnego fioletu..żadnych nasaczonych gazików itp..

Cyniczna to ja planuje kupic to samo co Ty, bo chyba nic więcej nie potrzeba... ja zaopatrze się w kosmetyki Nivea (są hipoalergiczne).. co do wacików to również jak Wiola nie polecam... lepiej zwykły patyczek do uszu, bo nim wszędzie dotrzesz, nasączony w spirytusie...

dokladnie tak :tak:

niunia ciuszki prześliczne :-)

co do kosmetyków to jak już pisałam narazie do kąpieli oilatum soft. zamówiła 500ml butelkę i jak zacznie się kończyć to zacznę wprowadzać nivea ale z serii nutri sensitive.

oliwki narazie nie kupuje. zobaczę jaka skóra będzie po oilatum i w razie potrzeby kupie (napewno nie johnsona bo z moich obserwacji internetowych zauważyłam że najczęściej uczula)

krem do pupki jaki kupiłam to linomag. bardzo go chwalono na inncyh stronach więc dlatego się zdecydowałam (podobnie alantan - chyba tak się pisze :-)). co so sudocreamu były różne opinie. ogólnie rzdzono by stosować jak już pojawią się odparzenia. dostałam parę opakowań od położnej więc w takim przypadku użyje.

krem do twarzy myślę że będę stosować tylko przy wychodzeniu na spacer. zdecyduję się raczej na nivea (jeśli jest to również z serii nutri sensitive)

no i znów ze szkoły rodzenia..od oliwki pediatrzy odchodzą..bariera ochronna skóry jest wystarczająca i nie potrzeba dodatkowo oliwki..ale krem nawilżający jak najbardziej..np. linomag..żadnych pudrów i innych takich też nie polecaja..można do kapieli płyn..jakieś lagodne mydełko..itp..
ale podkreslam..to madrości ze szkoły rodzenia :-)
ja kupie jak najmniej kosmetyków..w szpitalu mamy mieć tylko pieluchy i nawilżane chusteczki..resztę dla dzieciaczków daje szpital..wtedy przetestuję próbki..i zakupię juz po urodzeniu

co do kosmetykow i marek..nie mam pojecia..hipp mnie uczula..podobnie johnsson..i nivea..może te niemieckie, które polecała AbEjA :confused:

Hymmm.... no, właśnie... J&J to z góry jest skreślony, bo mam na to uczulenie...
A małe opakowanie sudocremu dają w szpitalu u nas, ale różne ma opinie ten sudocrem wśród moich znajomych, więc zdecydowanie bepanthen... U mnie też szpital daje taką paczkę dla malucha z próbkami kosmetyków, nie są to standardowo za każdym razem te same marki, więc nie wiadomo, co tam w środku za sponsor tym razem się trafi.
Nie chciałabym też za bardzo z tymi super hiper antyalergicznymi kosmetykami przesadzać, bo taka wymuskana skórka może być jeszcze bardziej podatna na wszelkie uczulenia...
E, podejrzewam, że skończy się tak, że pojadę do Niemiec i wybiorę na miejscu... co mi tam akurat przypasuje...

sliczne ciuszki:)

Buy Ecru Faux Fur Bunny All-In-One from the Next UK online shop - taki kombinezon mi się podoba, ale nie wiem czy nie za chłodny - jest z polarku. Sliczny - widziałąm "na żywo".
Kosztuje 100 zł

albo taki:

Buy Red All-In-One from the Next UK online shop

lub

Buy Dog All In One from the Next UK online shop

i dla chłopca i dziewczynki pasują

w Cubusie są też ładne kombinezony, kosztują około 150 zł

jak dla mnie to spory wydatek na tak krótki czas.. ja jakis czas temu kupilam a allegro z firmy cheerokee za całe 20 zł..podobnie jak caterdra..i w ten na poczatek na jesienne dni bede malucha ubierać..a potem jak juz będzie z nami zakupie coś innego - cieplejszego..

dziewczyny myślę o kupni pościeli i wypełnienia. jaki wymiar lepiej się sprawdza 120x90 czy 135x100. niby mała różnica ale nie wiem :)

ja przy wyborze wielkości wypelnienia kierowałam się firma której posciel kupię..bo wybrałam drewex, a oni mają pościel tylko w wymiarach 135x100

Załączniki

• kombinezonik1.jpg
    kombinezonik1.jpg
    27,6 KB · Wyświetleń: 31
Też kupiłam pościel drewexu (znaczy brat mi zasponsorował - dziękujemy wujku!!!:-)) 135x100 :tak:
Kombinezonik kupię 68... zastanawiam się, czy kupić cienszy taki jesienny i grubszy typowo zimowy, czy poprzestać na tym zimowym....

Jak będzie ładna jesień to zimowy może być za ciepły. A łatwiej okryć dodatkowo kocykiem jak za zimno, niż jak malec jest za ciepło ubrany.

A ja się poważnie zastanawiam nad gencjaną, przy pierwszym używałam spirytusu ale teraz jak miał krostki ospowe używałam gencjany i ona jest rewelacyjna, normalnie wysusza w mig, fakt trochę plami ale chyba spróbuję gencjaną przemywać pępek, bo skuteczna mi się wydaje.
Co do tego co polecają do smarowania pępka to zależy od szpitala, jedni polecają spirytus 70%, inni gencjanę.

Hymmm.... no, właśnie... J&J to z góry jest skreślony, bo mam na to uczulenie...
A małe opakowanie sudocremu dają w szpitalu u nas, ale różne ma opinie ten sudocrem wśród moich znajomych, więc zdecydowanie bepanthen... U mnie też szpital daje taką paczkę dla malucha z próbkami kosmetyków, nie są to standardowo za każdym razem te same marki, więc nie wiadomo, co tam w środku za sponsor tym razem się trafi.
Nie chciałabym też za bardzo z tymi super hiper antyalergicznymi kosmetykami przesadzać, bo taka wymuskana skórka może być jeszcze bardziej podatna na wszelkie uczulenia...
E, podejrzewam, że skończy się tak, że pojadę do Niemiec i wybiorę na miejscu... co mi tam akurat przypasuje...

chciałabym pomieszkiwac blisko granicy i zwozić sobie kosmetyki Bubchena.... ehhhh... a tak, zostaje mi allegro :-)

reklama
ja mam 3 kombinezoniki.... jeden najmniejszy w rozmiarze 62 średnio ciepły, w środku bawełenka na zewnątrz taki miś, plus dwa kombinezony na zimę, jeden puchowy na 62-68 cm i drugi puchowy z misiem na zewnątrz taki na 68 cm... wszystkie kupione w lumpkach za 20 zł każdy... wkleję Wam potem fotki :) bo teraz mi się nie chce:sorry2:
ja mam jeden polarkowy z 5-10-15 jeden ciepły na zime tyle że rozmiar 68-mam nadzieje ze wystarczy na całą zime i kurteczkę- oba zimowe dostałam:tak::tak::-)

Do góry