reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

WYPRAWKA - czyli rzeczy potrzebne dla dzidzi i mamy ;)

no szczerze chcialabym karmic piersia i mam nadzieje ze sie uda (znajoma mowili ze troche boli jak male zasysa ale sprobowac chce i jak sie uda to tym bardziej bym chciala karmic tak conajmiej do pol roku)

To wydaje mi się że powinna wystarczyć Ci w sumie jedna butelka. Moja kumpela karmi piersią w dzień, a na noc tylko daje butelkę i ma jedną sztukę.

reklama
ja jak karmilam butelka to mialam ich 7 duzych do mleka i 2 male do herbatek ale to tylko dlatego zeby ich nie musiec za kazdym razem sterylizowac, po prostu mylam po kazdym jedzeniu i wkladalam do sterylizatora a wieczorem wlaczalam go w mikrofali i mialam wysztskie na raz zrobione w 5 minut a nie 7 razy 5 minut hehe ale to jakos samo mi sie uzbieralo hehe( ehhh allegro:p)
ale teraz kupilam tylko jedna mala i jedna duza poki co bo i tak nie wiem jak bede karmic, czy dam rade normalnie czy nie i jak dlugo.
a wlasnie dziewcyzny ktore biora butelke albo smoczek do szpitala sterylizujecie je przed spakowaniem do torby? no bo przed podaniem smoczka dziecku trzeba go jednak wyparzyc a jak w szpitalu?ja z malym nie moglam miec ani butelki ani smoczka w szpitalu bo bylo zabronione ale tu juz tak nie jest i nie wiem co teraz. bo jak ja teraz wysterylizuje a urodze za poltora miesiaca to przeciez bedzie taki sam syf jak teraz nie?

blond - ja smoczek gryzaczek wyparzyłam i przed szpitalem jeszcze raz tak profilaktycznie to zrobię, natomiast co do mleka, to tutaj dają w buteleczkach jednorazowych ze sterylnie zapakowanymi smoczkami, musisz zapytać jak jest w Twoim szpitalu,

Mam do Was kobitki pytanie odnośnie laktatorów jaki lepszy ręczny czy elektryczny?
i ile tych butelek kupić? Mam jedną duża 260ml jak sie nie myle z tt i czy jedna mała starczy czy lepiej dwie male dwie duze kurdę gubię się już :zawstydzona/y:
Jaki laktator to nie wiem bo doświadczenia nie mam;) ale siostra mi pożyczyła taki reczny AVENT i jego jak coś bede używała (do tego mam mała buteleczke). Kupiłam dodatkowo 2x260 ml TT (wychodziłam z założenia że nie musze mieć małej bo do tej dużej po prostu wleje mniej i tyle:p moze to głupie ale już trudno:p). Chciałabym karmić piersią i jak coś to później sie nawet te butelki przydadza bo tylko smoczek wymienie na taki o większym przepływie:) a jak nie to przecież nie chciałabym żeby Ola była jedynaczką:p i będzie kiedyś w odległej przyszłości dla drugiego dzidziusia;)

ale teraz kupilam tylko jedna mala i jedna duza poki co bo i tak nie wiem jak bede karmic, czy dam rade normalnie czy nie i jak dlugo.
a wlasnie dziewcyzny ktore biora butelke albo smoczek do szpitala sterylizujecie je przed spakowaniem do torby? no bo przed podaniem smoczka dziecku trzeba go jednak wyparzyc a jak w szpitalu?ja z malym nie moglam miec ani butelki ani smoczka w szpitalu bo bylo zabronione ale tu juz tak nie jest i nie wiem co teraz. bo jak ja teraz wysterylizuje a urodze za poltora miesiaca to przeciez bedzie taki sam syf jak teraz nie?

W zasadzie to nie wiem jak jest u mnie w szpitalu:/ ale na Twoim miejscu wysterylizowałabym za jakiś czas:) to chyba nie trwa jakoś długo? A chyba nie zamierzasz rodzić już w maju?!?!?!? ;)

A mam jeszcze takie pytanko o nakładki na piersi jak się karmi - podobno bardzo pomocne jak dziecko obgryzie sutka bo tak nie boli:) na allegro widziałam takie ale tam sa rozmiary! Skad mam wiedzieć jakie ja mam sutki?!?!?! Troche bez sensu:/

Ostatnia edycja:
No to buteleczke duzą z TT dokupie a mala mam ale z aventa a wole miec jedna mniejsza tylko czy to nic jak duze z TT a mala z Avent?

Ninuszka ja kupilam te nakladki juz teraz, z mlodym przydaly mi sie bardzo i wtedy mialam aventa rozmiar M czy jakos tak i od razu mowie ze to jest rozmiar za przeproszeniem jak dla krowy, nie wiem kto moze miec sutka wielkosci kciuka, wiec z aventa sklanialabym sie do najmniejszych bo i tak beda duze, a teraz kupilam babyono, produkuja rozmiar s i m, kupilam m ale juz nie jest taki duzy jak ten z aventa na szczescie,

a ze sterylizowaniem wymyslilam, ze wysterylizuje juz teraz a w szpitalu na pewno bedzie w kuchni jakis czajnik to sie poleje wrzatkiem i tyle. Ninuszka ja w maju to nie wiem czy nie urodze bo mam termin na 2 czerwca wiec to jest calkiem prawdopodobne ze zalapie sie na maj, chociaz im blizej porodu tym mniej mi sie jakos spieszy i zaczynam doceniac to ze jeszce moge w nocy spac( nie liczac przerw na siku bo wtedy nikt nieplacze hehe)

Lena powinnas miec butelki tej samej firmy bo moze nie zalapac 2 roznych a te z tt i aventa akurat baaardzo roznia sie smoczkami. czasmi jest problem zeby dziecko zalapalo jakakolwiek butelke, a wszystkie to juz marzenie

blond to moze zostawie jedna taka jedna taka i zobacze jak np. zalapie te z TT do wysle P zeby dokupil a jak nie zalapie tych z TT to sproboje te Avent'a i jak ta zalapie to najwyzej P bedzie latal i dokupywal ;P

a co ze smoczkami ? mi babka w sklepie polecila z canpola taki smoczek kauczukowy anatomiczy dodam ze przed jak zaczela wymieniac jakie sa to zbladlam bo nie wiedzialam ze tyle rodzai jest ale to pewnie ze smoczkami tak jak z butelkami zalezy ktory podpasuje. takze chyba smoczek narazie jeden starczy i wrazie gdyby bylo cos nie halo to P poleci po inny ;P ojj biedny chyba sie nabiega pozniej ;D

Ostatnia edycja:
no wlasnie, te z tt sa o tyle dobre na poczatku ze naprawde tez smoczek jest szeroki jak piers, moj mlody po 3 miesiacach uzywania tt zbuntowal sie przy wymianie smoczka na wiekszy rozmiari nie chcial juz jesc, wiec kupilam aventa wtedy i bez problemu juz bylo i tak zostalo. dlatego ja teraz tez tylko 2 butelki kupilam , to w koncu nie z aventa tylko Canpol easy start:) sama siebie zaskoczylam ,smoczki pasuja te z aventa, bo do aventa pozniej tez te z canpola szerokie kupowalam, u mnie tansze byly i akurat w sklepie obok wiec pasowalo mi to:)

nakładki na sutko kupiłam z Canpola rozm uniwersalny, ale nawet nie zajrzałam jeszcze jak wyglądają

butelki mam dwie 260ml z TT i smoczek też z TT

a jak małemu nie przypasują to wtedy będziemy próbować z innymi

z laktatorem się na razie wstrzymuję, ale jak coś chyba kupię ręczny

no i mam pytanko, który ręczny laktator jest godny polecenia wg was?

reklama
Zaza ja mialam laktator reczny TT i z czystym sumieniem go polecam, pare minut i mialam 150 ml w butelce, do mycia bardzo wygodny bo sklada sie z 3 czesci no i na allegro juz ponizej 100 zl mozna kupic. a jak masz reszte z tt to tym bardziej fajnie bo butelki beda Ci od razu do niego pasowac. ja wlasnie czekam ciagle na to az mi sasiadka go odda...niby nie uzywany przez ta kobiete bo butelki jej butelki nie pasowaly ale kto ja tam wie

Do góry