reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawka czerwcowej mamy

Hej, dzięki za odpowiedź DareToBe.
Mam jeszcze pytanie o kolor. Boję się trochę ciemnych budek - tego że latem się będą za bardzo nagrzewać - czy macie jakieś informacje na ten temat?
Mój Staś urodził się we wrześniu, więc nagrzewanie nas mało co obchodziło, ale też raczej kupiłabym na lato jakiś jaśniejszy kolor. My wtedy i teraz mieliśmy kolor morski, myślę że będzie ok :) A mamy taki (gondola i fotelik w tych samych kolorach):
:
i-maxi-cosi-mura-4-plus-mosaic-blue-spacerowy.jpg

reklama
Ja nie miałam niani, ani kamerki dla synka, teraz też nie planuję. Ja mieszkam na 60m więc nie widzę potrzeby.

Z takich przydatnych rzeczy, które mi mogly pomóc, ale nie pomyślalam w pierwszej ciąży to były nakładki na sutki. Jako młoda mama miałam problem z przystawieniem dziecka, a że już w szpitalu przywykł do butelki, to w domu nie umiałam przystawić. Dopiero pod sam koniec "walki" z kp kupiłam nakładki i synek chwytał, nawet pił, ale już nie rozkręciłam laktacji.
Teraz też zakupię, asekuracyjnie, bo może się przydadzą.
Wiem, że są różne opinie, że przez nie dziecko więcej powietrza naje się, nie najada się, nieprawidłowy odruch ssania, ale początkowo w walce o kp warto i tego spróbować.

KARMIENIE PIERSIĄ/LAKTACJA. To co u mnie zadziałało.

Karmiłam piersią 16 miesięcy.
Dla mnie to szmat czasu i tak naprawdę ogromna lekcja cierpliwości i pokory :) Cos co uznaje za zyciowy powod do dumy i jedno z trudniejszych wyzwan. Doświadczenie trudniejsze niż poród i ząbkowanie.

Jako, że pamiętam swoje początki, nastawienie i to jak przez pierwsze 3 miesiące prawie codziennie albo wyłam, bo boli albo wyłam, bo w piersi pusto a dziecko sie drze. I te wieczory, gdy mówilam do meza, ze to ostatni dzien i od jutra nie karmie. Oczywiscie ze lzami w oczach i mocnym postanowieniem, ze tak wlasnie bedzie!

I pewno rzuciłabym tym w pierony juz przy pierwszych laktacyjnych nieudanych karmieniach, gdyby nie wsparcie jakie miałam. I to wlasnie WSPARCIE innych uratowalo mnie przed poddaniem się.
Mądre wsparcie doradzyni laktacyjnej w szpitalu (a uwierzcie mi ze co polozna w tym szpitalu to inna "spcejalistka"...) i skupienie się na tym co do mnie mówila.
I potem po szpitalu - wsparcie męza, ktory tez rad poloznej laktacyjnej wysluchal i sie douczyl. I wsparcie karmiących przyjaciolek.
Sama, bez tych osob - poddalabym sie bardzo szybko.

Stad, gdy myśle sobie o wyprawce i rzeczach, ktore nawet nie tyle są gadzetami, ale maja nas wyprawkowo przygotowac na tego malucha i mysle o kp - to jako pierwszą radę samej sobie z przeszlosci mialabym udzielic to powiedzialabym sobie: "Zdobadz cała wiedze jaką mozesz zgromadzic o kp. Czytaj doswiadczenia innych matek, rozmawiaj z innymi mamami. Chodz na spotkania - jezeli takie sa u Ciebie organizowane. Przygotuj sie na kazda trudnosc. Znajdz w swojej okolicy certyfikowaną polozna laktacyjną i umow sie z nia na pierwszy tydzien po porodzie w domu. I unikaj laktoterrorystek :)"

I ta wiedza jest dla mnie najlepsza wyprawkową rzeczą, jaką mozna sobie "zakupic".

W dalszej kolejnosci juz gadzetowej to u mnie sprawdzily sie:

1. MASC NA POPĘKANE BRODAWKI - od Medeli Purelan (Link do: Maść na brodawki PureLan 100)
Tej maści przed karmieniem nie trzeba zmywac. Jest gęsta i mimo, że rozprowadza się cięzej niz inne to tym samym się niesciera i po pierwszych uzyciach widac roznice.
Z innych masci przetestowalam tez ponizsze, ale w zderzeniu z nimi u mnie wygrala Medela.
a)Lansinoh
b) Maltan

2. WKLADKI LAKTACYJNE
Ja najbardziej zadowolona bylam z LANSINOH - Link do: LANSINOH, wkładki laktacyjne, Nursing pads, 60 sztuk - Dla mamy i kobiety w ciąży
Ich przewaga jest to, ze sa pojedynczo pakowane i bardzo wygodne jak trzeba gdzies jechac.
W stosunki do innych wkladek maja wyzsza cene.
Mialam tez JOHNSONA - porazka. Odklejaly sie, lataly po calym staniku i sie przesuwaly.

3. STANIKI DO KARMIENIA
Na start kupialm takie najbardziej "babcine" :) Na targu. Calkiem bawelniane. Na start jak znalazl. Potem kupilam juz w dobrym sklepie z bielizna, ale yo tak po 3 tygodniach, jak sie mi to karmienie unormowalo i mozna bylo sie zaczac do rozmiaru przywiazywac.
Dawnej sobie poradzilabym nie szalec z przedporodowymi zakupami bielizny na czas poporodowy :)
Natomiast zwroccie sobie uwage na to jak sie te biustonosze odpina i jak wyglada odkryta piers. Pomyslcie co dla Was bedzie najwygodniejsze :)

4. TOREBKI DO MROZENIA POKARMU.
Ten zakup radze odlozyc w czasie :) Do momentu az bedziecie i gotowe i chcialy pokarm sciagac i mrozic. Mi sie zdarzalo - super, bo zawsze moglam wyjsc wtedy na dluzej z domu bez ryzyka alarmowego powrotu na sygnale :)

Tyle mialam i tyle mi wystarczylo.
O laktatorze pisalam wyzej.

Co do innych rzeczy, ktorych nie mialam/nie uznawalam za.przydatne to:

- Nakladki na brodawki,
- Muszle laktacyjne.

Napisane na SM-J500FN w aplikacji Forum BabyBoom

Ja bym dodała jeszcze chustę do karmienia jak ktoś nie chce karmić bez osłony.

Wiem że są mamy które uważają, że mają prawo karmić publicznie bez osłony, ale ja osobiście nie chciałam pokazywać piersi ludziom.

Ja ma chustę Mamabear.

Napisane na SM-G800F w aplikacji Forum BabyBoom

Jak dla mnie chusta zdecydowanie bardziej pomocna. Bo nie zsuwa się z ramion i ma to okienko.

No ale wiadomo, co kto woli. Tym bardziej że chusta do tanich nie należy.

Napisane na SM-G800F w aplikacji Forum BabyBoom

ja też przy kp wykorzystywałam do okrycia zwykłe pieluszki flanelowe lub muślinowe lub swoje szale/ chusty + bluzka do karmienia z odpowiednim rozpięciem/ wycięciem. nawet nie wiedziałam, że są specjalne chusty do kp...

Witam się :)
drogie doświadczone mamy mam pytanie dotyczące pierwszych bodziaków dla maluchów urodzonych w maju lub czerwcu. Body z długim czy krótkim rękawem?

reklama
Do góry