reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o pielęgnacji i zdrowiu naszych maluszków:)))

reklama
no właśnie Wuzelek, dzieki ;) chyba pisząc mialam na mysli, ze w przeciwienstwie do psychiatry z lekarzem 1. kontaktu kazda bedzie miala do czynienia po porodzie i warto mu o tym wspomniec i wtedy on 'skieruje' do psychiatry, ale zle to ujełam :p
krzynka, jak mniej wiecej po 2 tygodniach od porodu nie przejdzie i nie bedziesz cieszyć sie Maleństwem, to juz powod do niepokoju. baby blues jest chwilowy i nie powoduje takiego poczucia winy. ale trudno to tak ująć w 2 zdaniach.. może Wuzelek pomoze w wolnej chwili :-)
ehtele, panią psycholog jeszcze nie jestem niestety, dopiero bede i hope so :-p ale nie ma za co, po prostu wiem jakie bzdury krążą nawet wśród lekarzy na ten temat, a co dopiero wśrod laików. czasem jak sie słucha to galy wychodzą na wierzch.

Hm... no Baby Blues, depresja poporodowa... nie ma żartów, trzeba uważać... Baby blues dopada chyba każdego, przecież przemęczenie, nadmiar obowiązków, kiepskie samopoczucie, to wszystko naraz daje się we znaki... no a po pewnym czasie mija i można się już spokojnie cieszyć maluszkiem :-) Na szczęscie depresja dopada tylko jakąś część świeżo upieczonych mam... Myślę, że bardzo ważne jest tutaj wsparcie najbliższych, ich dobre słowo, pomoc... Damy radę...! :-D

martuśka, popieram, nas też uczulała babeczka na klinicznej, że poporodowa często przeradza się w dużą depresję właśnie ze względu na ten hormonalny bajzel w organizmie.

może się przyda, objawy diagnostyczne depresji ;)

Występowanie minimum pięciu objawów przez okres 2 tygodni pod warunkiem, że stanowią one istotną zmianę w zachowaniu chorego.

• obniżenie nastroju występujące codziennie przez przeważającą część dnia odczuwana subiektywnie i dostrzegana przez otoczenie
  • znaczne ograniczenie zainteresowań wszystkimi czynnościami oraz brak odczuwania przyjemności związanej z ich wykonywaniem
  • spadek lub wzrost masy ciała minimum 5% w ciągu miesiąca lub codzienny wzrost lub spadek apetytu
  • utrzymująca się bezsenność lub nadmierna senność
  • spowolnienie lub podniecenie ruchowe
  • uczucie zmęczenia
  • poczucie nieuzasadnionej winy, obniżenie poczucia własnej wartości
  • obniżenie sprawności myślenia, zaburzenia uwagi i koncentracji, niemożność podjęcia decyzji
  • nawracające myśli o śmierci, myśli samobójcze realizowane bądź nie
często objawy są nasilone rano. dopiero co otwieramy oczy i nie mamy ochoty, motywacji, siły, żeby wyjść z łóżka, zająć się codziennymi czynnościami, poranna płaczliwość, rozdrażnienie, nawet światłowstręt.

ostatnio jeszcze czytałam, że depresja poporodowa częściej dotyka mamy po CC.

Dziewczyny rewelacyjny wątek, z pewnością bardzo nam się przyda. Ja cały czas się zastanawiam czy oprócz oliwki, którą mamy (Bambino, a po 1. miesiącu chcę zmienić na Nivea Baby) i Linomagu A+E kupować jeszcze jakiś krem ochronny w szczególności na buźkę (na spacerki i nie tylko) - wtedy pewnie też zostałabym przy Nivea Baby. Co Wy na to? Kupić czy oliwka+linomag wystarczą?

inkaa, ja chcę jeszcze dokupić ziajkowy krem z filtrem UV, ale to jak już będę wychodzić z maluchem na zewnątrz. A ten linomag to chcesz stosować za każdym razem ? to chyba podobnie jak bepanthen i sudocrem powinno się używać jak już są jakieś odparzenia, bo to w końcu lek. ja mam tą maść pośladkową z ziajki. Jest jeszcze krem na pupę z nivea. dostałam próbkę od położnej.

reklama
inkaaa4 w ostatnim "M jak mama" jest artykuł odnośnie kremikow. Dla mnie do niedawna był to temat czarna magia "co do czego" ale z niego się dowiedziałam, że do pielęgnacji maluszka potrzebnych jest kilka kremów:
- pielęgnacyjny - nakładany raz dziennie, najlepiej po kąpieli (chyba, że maluch ma problemy ze skórą to częściej) może to być oliwka lub emulsja
- przeciw odparzeniom - nakładany na pupę przy zmianie pieluszki - może być krem lub puder
- przeciwsłoneczny - nakładany pół godziny przed spacerem przede wszystkim na odsłonięte części ciała (ale zaleca się również na okryte ubrankiem, bo ponoć słońce przez nie przenika)

Ostatnia edycja:
Do góry