reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o pielęgnacji i zdrowiu naszych maluszków:)))

reklama
Oczko ropieje coraz bardziej,chyba na masci z antybiotykiem sie skończy.Przemywam solą fizjologiczną,ale widze,że z dnia na dzien wiecej tej ropy.
Rozalka mojej coreczce tez ropialy oczka i powiem Ci przemywalam woda, rumiankiem zadko bo mowiono mi ze moze powodowac uczulenie, ale robilam tez zwykla herbata- mocna- czy cos pomoglo sama nie wiem generalni meczylam sie z tym do pierwszego roku zycia a pozniej jakby reka odja- a juz myslalam ze bedziemy jej przetykac.:(((

Dziwczynki PILNIE!!!!!
Co mozecie mi zaproponowac na sapkę u maluszka????????
Dzwoniłam do mojej dr do przychodni i kazała wkroplic sól fizjolog. ale ja nie mam w sprayu??? Jest takie coś bez recepty co by pomóc synkowi????
Bombusia ja mam w sprayu wode morska- pomaga- w polsce tez jest bo przy corce miala z Polski. Zakrapiam i daje na brzuszek- generalnie wszystko wychodzi, pozniej jeszcze pomagam gruszka. najczrsciej tam znajduje sie mleczko od ulewania.

Bombusiu ja tez mam wode w ampulkach nie w sprayu i mi kazano zakraplac odczekac chwile i malego polozyc na brzuszek powinno wyplynac ale ja jeszcze frida na koniec robie:tak:a najlepiej jakby maly lezac na brzuszku troche poplakal wtedy giluchy dobrze wyplywaja;-)
Rozalko u nas oczka tak ropialy,ze jak rano sie obudzil to mial tak zaklejone ,ze nie mogl wogole otworzyc.Bralam rumianek i namaczalam,zeby oczka otworzyl.Nie stostowalam nic oprocz rumianku ale naprawde czesto co chwila przemywalam i w dwa dni pozbylismy sie problemu:tak:
wlasnie tak robie, ale ze sprajem. No i jmoja coreczka tak miala z oczkami-wprost mysialam jej moczyc zeby mogla otworzyc oczka:((( straszne to bylo .

u nas tez oczka ropieja :( bylam u lekarza, ale nie chcial zapisywac zadnej masci czy kropelek z antybiotykiem. powiedzial, ze wycierac przegotowana woda, a raz na jakis czas sola. mowil, ze dzieciaczki maja jeszcze male lub zamkniete kanaliki i dlatego wyplywa to oczkami. musze sprobowac rumiankiem :) dzieki za podpowiedz

i jeszcze przy ropiejących oczkach powinno się delikatnie masować kanaliki, czyli górną część noska pomiędzy oczkami ;)
wlasnie ten masaz robilam prawie przy kazdym karmieniu.
Masaż wykonuje się okrężnymi ruchami wzdłuż kanalika łzowego. Kanalik biegnie od kącika oka wzdłuż nosa. Trzeba dosyć mocno uciskać, tak żeby wytworzyć ciśnienie w kanaliku co pozwoli mu się odetkać. po takim masazu najczesciej bardzo duzo ropki mozna wycisnac z oczka.

O właśnie zapomniałam,że mozna czarna herbata przemywac oczko,dzieki .
A buzka cała wysypana,dstawiam jaja i nabiał ,no i zobaczymy co dalej...

Rozalka mam nadzieje ze to tylko jaja:))) z tego co wiem to bardzo czesto uczulaja-
A u nas na razie wszystko w porzasiu- zadnego uczulenia - odpukac- juz nawet sprobowalam malemu ubranka wyprac w naszym proszku i narazie nic:)))) na jedzenie nie widze zadnych reakcji, mam nadzieej ze tak bedzie nadal- oczywiscie jak kazde dziecko- mamly ma wzdecia- wiec pokwekuje i przeciaga sie - ale nie placze wiec nie jest pewnie tak zle.

Dziewczyny pisalam wam o zaczerwienieniu ktorego nie moglismy sie pozbyc. Uzywalam wszystkiego - Linomag, Bepanthen, Sudocrem....bylo tylko gorzej...Wczoraj to pupa byla tak czerwona ze plakac mi sie chcialo bo nic nie pomagalo.
Poszlam za dziwna rada tesciowej i nasmarowalam Bepanthenem i zasypalam pudrem - jedno na drugie. Co sie okazuje dzieki temu pielucha nie przykleja sie do kremu i ten spokojnie goi odparzenie. Dzis juz jest o niebo lepiej :) Oczywiscie chusteczki aloesowe poszly precz i myje pupke woda (mineralka niegazowana hehe). Kto by pomyslal z tym pudrem - zawsze mowili zeby nie stosowac razem z kremem...brr

Dziewczyny, cierpliwie przeglądam od początku ten wątek, doszłam do połowy, ale nie widziałam, żeby któraś z Was o tym pisała. Moje pytanie: oilatum czy oillan? Patrząc na skład to samo, różni się producent i cena... Czy macie w tym względzie jakieś doświadczenia? Od razu napiszę, że mieliśmy dziś wizytę położnej i powiedziała, że wszystko jest super, tylko mały ma troszkę za suchą skórkę i żeby dodawać do kąpieli oilatum - a ja zapomniałam ją zapytać czy można zamiast tego oillan, czy efekt jest ten sam?

Dzisiaj odpadł nam kikucik :D :D :D

inkaa- ja słyszałam. że działanie Oilan i Oilatum jest dokładnie takie samo. Więc myślę, że wybrałabym tańsze. Sama dostałam Oilatum i stosowałam przez pierwszy miesiąc i było ok. Po miesiącu kupiłam Hippa i tez jest ok.

Czym smarujecie szyję maluszków? Bo ja stosuję oliwkę, a ostatnio była bardzo zaczerwieniona wtych fałdkach i posmarowałam sudocremem.

reklama
inkaa- ja słyszałam. że działanie Oilan i Oilatum jest dokładnie takie samo. Więc myślę, że wybrałabym tańsze. Sama dostałam Oilatum i stosowałam przez pierwszy miesiąc i było ok. Po miesiącu kupiłam Hippa i tez jest ok.

Czym smarujecie szyję maluszków? Bo ja stosuję oliwkę, a ostatnio była bardzo zaczerwieniona wtych fałdkach i posmarowałam sudocremem.

moja mala tez ma faldki na szyi troche zaczerwienione i smaruje tylko oliwka. trzeba dokladnie osuszac- z tym u nas jest problem bo mala strasznie sie rusza i osuszenie dokladne szui graniczy z cudem.

a Oilatum nie jest od pierwszego miesiaca zycia?

Do góry