reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wspolnie czekajmy na 2 kreseczki- na pewno sie uda!

PCO powoduje niepłodność (czyli można to określić jako czasową lub warunkową niemożność spłodzenia potomstwa) a nie bezpłodność:)

reklama
laparo by się przydała żeby udroznic jajowody. .. Anette a mówił o obu czy jednym?
dobrze ze trafiłaś na konkret lekarza to już połowa sukcesu :D bardzo się ciesze bo w końcu będziesz mogła zrobić krok na przód :)

Anette a mialas droznosc jajowodow?
laparo by się przydała żeby udroznic jajowody. .. Anette a mówił o obu czy jednym?
dobrze ze trafiłaś na konkret lekarza to już połowa sukcesu :D bardzo się ciesze bo w końcu będziesz mogła zrobić krok na przód :)
Powiedział że jestem zatkana, nie powiedział czy jeden czy dwa. nie miałam drożności. Wszystko będzie robione po tym badaniu krwi

Powiedział że jestem zatkana, dopiero po badaniu krwi powie jaki bardzo jestem zaawansowana i jakie leki

Jak to zatkana? W sensie że niedrożne jajowody? A jak on to stwierdził?:)

Ja znałam też przypadki gdzie przy PCO dziewczyny bez żadnych wspomagaczy normalnie zachodziły w ciąże:)

Dziewczyny lekarz rewelacja :) zostaje u niego :) stwierdził u mnie PCO. Zrobił usg, ultrasonograf, cytologie i tam jeszcze jakieś inne badania ale zbytnio nie rozumiałam. Mój ma iść na badanie spermy. Jak dostanę miesiączkę to między 3 a 5 dniem mam przyjść na badanie krwi.

Dziewczyny co to jest w ogóle te PCO? Co mam teraz robić? Jak to leczycie? Co bierzecie? Proszę was o wszystkie informacje. Bo może jeszcze jest szansa na moje maleństwo :)

PCO To zespół policystycznych jajników inaczej wielotorbielowatość.
"Kobiety chorujące na PCO mają zwykle zaburzoną równowagę hormonalną. Za wysoki poziom LH i zachwiane proporcje FSH/LH (hormonów produkowanych przez przysadkę mózgową) sprawiają, że w jajnikach zwiększa się ilość drobnych, niedojrzałych pęcherzyków Graafa i nie dochodzi do owulacji. W efekcie nie może powstać ciałko żółte i nie wzrasta ilośćprogesteronu we krwi. Niedobór progesteronu odpowiada za nieregularne miesiączki, a zbyt dużo pęcherzyków, które produkują androgeny - za nadmierne owłosienie. Kolejne pęcherzyki rosną i obumierają, nie uwalniając jajeczek. Jajniki pełne są takich pęcherzyków, które zamieniają się w torbielki, czyli cysty - stąd nazwa zespół policystycznych jajników lub wielotorbielowatość."

ja jestem takim przypadkiem ze z pco nie leczony zaszłam w ciążę. .. co śmieszne przed zajściem w ciszę nie miałam menstruacji 2miesiace...

Pewnie mu chodziło że nie drożne :) z niemieckiego przetłumaczyłam sobie jako zatkane ha ha wkładał mi jakieś maszyny :O

reklama
Do góry