reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wspolnie czekajmy na 2 kreseczki- na pewno sie uda!

reklama
India super avek! Pieknie Adzie w tej opasce[emoji7]

Kasia ja brałam po cc , ale w domu miałam też zlecone przez 14 dni. Brałam tylko 7 bo miałam problemy ze skórą i szukałam przyczyny więc odpuściłam. Ja podobno miałam/mam żylaka na macicy i chyba stąd te zastrzyki

Napisane na C2105 w aplikacji Forum BabyBoom

Kulcia spokojnie z tym siadaniem, bez paniki To prawda, że wg prawidłowego rozwoju do siadania przechodzić powinien z czworaków, najpierw to powinno być siadanie bokiem. Dużo dzieci omija sobie pewnie etapy modyfikuje je. Może to świadczyć o jakichś zaburzeniach napięcia, czy zaburzeniach integracji sensomotorycznej. Ale to nie koniec świata. Nikt nie jest idealny. Ty jesteś świadoma i czujna to będzie ok z Igim.
Ale fakt nie zachęcać nie machać mu zabawkami z przodu jak leży, żeby nie chciał po nie sięgać ( to rada dla Igiego na jego etapie rozwoju, młodszym machamy niech ćwiczą łapki, chwyt, przekraczanie linii środkowej itp.) i broń boże nie pomagać w sensie nie podciągać za rączki. Postaraj się żeby nie miał za co się podciągać ( wiem trudne np w wózku bo za boki się łapie, czasem dzieciaki tak kombinują, że w łóżeczku za szczebelki się podciągają, za człowieka się łapią zadziwiająco pomysłowe są )
Jak najwięcej leżenia na brzuchu, teraz powinien ćwiczyć podpory na łokciach, spoglądanie na boki w tej pozycji, podpór na jednej ręce sięganie drugą w przód i do boku, podciąganie nóżek do czworaków. Jak już stanie na czworakach takie bujanie w przód w tył. Ja to tak na wyrost te etapy napisałam nie musi już wszystkiego umieć. Co już opanował, bo nie wiem na jakim etapie jest ?
Czyli na brzuch zabawki z przodu przed nim, fajnie się sprawdzają np takie grające kulki które kręcą się i uciekają. To moja ulubiona zabawka do nauki czworakowania ;)

Uff się rozpisałam...
P.S wiem to nie łatwe bo dzieciaki z reguły nie lubią leżeć na brzuchu, wkurzają się, niektóre bardziej charakterne ;) wrzeszczą. Bo to trudne dla nich i wymaga od nich wysiłku, mało widzą. Każdy woli jak nie musi się wysilać i się go zaniesie gdzieś albo coś poda. Rozumiem je w całej rozciągłości ;)

Dora dziękuje - tak na przyszłość :) :)

Mój Filip zaczął raczkować jak sie nauczył chodzić w wieku 11 miesięcy. A kiedy usiadł i jak to nie pamiętam, ale na pewno nie z klęczka.

Dora nasza mentorko :*

Śliczna Ada :) :) i te chustowanie też - patrze jak zaczarowana :) a opaski zamawiałaś z allegro??

Życiowa bluza mega, co też nie wymyślą :)

MałaMi co się stało że tak nagle sie wyprowadziliście?? Szala sie przeważyła?? Obyśćie jak najszybciej znaleźli rozwiązanie.

reklama
Do góry