reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wspolnie czekajmy na 2 kreseczki- na pewno sie uda!

Nie wieem o co chodzi Sancia, nic nie rozumiem .
Życiowa wlasnie nie ma doktorki ktora zrobilaby to badanie. Niby moglabym zrobic je u innego lekarza ale on przyjmiuje tylko we wtorek, srode i czwartek od 15.40 do 16 bez zapisu, a zapisac sie mozna ale na wizyte nie na samo badanie. Nie chce isc bez P na to badnie. Jestem taka zla. Ta doktorka nie odbiera, moglaby napisac ze urlop ma. Dowiedzialam sie jak zadzwonilam do gabinetu gdzie ona na spolke wynajmuje z tym co sie trzeba zapisywac.

[emoji173]Madzia 31 tydzień[emoji177]

reklama
KasiaMarysia ta lekarka to tez nie poważna jakaś.
Ja te trzy najważniejsze usg robie prywatnie. A poza tym moja i tak wszystko sprawdza raz jeszcze ale ma zaufanie do lekarza gdzie robie badania, wiec jest git.
Niby chodzę na fundusz i Kulcia tez ale w porównaniu z twoimi sytuacjami to jest niebo a ziemia.

♡ 26 ♡ Tymon ♡

KasiaMarysia ta lekarka to tez nie poważna jakaś.
Ja te trzy najważniejsze usg robie prywatnie. A poza tym moja i tak wszystko sprawdza raz jeszcze ale ma zaufanie do lekarza gdzie robie badania, wiec jest git.
Niby chodzę na fundusz i Kulcia tez ale w porównaniu z twoimi sytuacjami to jest niebo a ziemia.

♡ 26 ♡ Tymon ♡
Ale to prywatnie, przecież na NFZ takich badań nie robią.

KasiaMarysia oczywiście, że robią , one są obowiązkowe i muszą zrobić każdej ciężarnej. Ja nie placilam bo na nfz za żadne badania obowiązkowe nie płacisz. Ta Twoja przychodnia to jakiś pic na wodę fotomontaż. Normalnie niepoważni. Jakn tak można?

Sancia no co TY gadasz?!?! Ale jaja a ja tyle komentarzy daje haha powodzenia!

Ignaś 35 tc [emoji173]

KasiaMarysia oczywiście, że robią , one są obowiązkowe i muszą zrobić każdej ciężarnej. Ja nie placilam bo na nfz za żadne badania obowiązkowe nie płacisz. Ta Twoja przychodnia to jakiś pic na wodę fotomontaż. Normalnie niepoważni. Jakn tak można?

Sancia no co TY gadasz?!?! Ale jaja a ja tyle komentarzy daje haha powodzenia!

Ignaś 35 tc [emoji173]
Ale te badnia 11-14 tydz
18-23 tydz
28-32 tydz są refundowane chyba dla kobiet w grupie ryzyka. W każdym razie jak pytałam o prenatalne to mnie zapytała czy mam 35 lat a jak nie to prywatnie.
Teraz znalazłam coś takiego: Standard opieki okołoporodowej przewiduje trzy refundowane przez NFZ obowiązkowe badania USG w ciąży fizjologicznej. Te badania powinny się odbyć kolejno: w 11.–14. tygodniu ciąży, między 18. a 22. tygodniem i między 28. a 32. tygodniem ciąży. W sytuacji gdy lekarz ginekolog ma w gabinecie aparat USG, takich badań może być więcej – są one całkowicie bezpieczne. Jeśli konieczne są dodatkowe badania USG w ciąży, np. USG dopplerowskie (pozwalające na ocenę przepływów w krążeniu maciczno-łożyskowym) czy echo serca płodu – to też zostaną one wykonane bezpłatnie, o ile twój lekarz wystawi odpowiednie skierowanie.
Ale co to znaczy jeśli są konieczne?

reklama
Badania prenatalne w ciąży na NFZ
Badania prenatalne mają na celu określenie ryzyka wystąpienia u dziecka poważnych chorób wrodzonych. Pierwszym ich etapem są badania prenatalne w ciąży nieinwazyjne (badanie krwi matki z dokładnym USG), a kolejnym – badania prenatalne inwazyjne (amniopunkcja, biopsja trofoblastu). Te badania prenatalne są refundowane przez NFZ tylko u tych kobiet, które są w grupie ryzyka. Aby zrobić bezpłatnie takie badania prenatalne trzeba spełnić co najmniej jedno z kryteriów: wiek powyżej 35 lat, wystąpienie w poprzedniej ciąży aberracji chromosomowej płodu lub dziecka,aberracje chromosomowe u ciężarnej lub ojca dziecka, zwiększone ryzyko urodzenia dziecka dotkniętego chorobą genetyczną, nieprawidłowy wynik badania USG lub badań biochemicznych. Skierowanie na badania prenatalne wystawia lekarz prowadzący ciążę. Powinien o tym porozmawiać już podczas pierwszej wizyty.

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry