reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześnióweczki

reklama
dziewczyny, a tak z ciekawosci spytam, dlaczego zdecydowałyście sie robic testy pappa?
Mi lekarz najpierw powiedział, że dziecko nie ma kości nosowej. Potem stwierdził, że jednak jest ale bardzo mała. Wiec dla "spokoju" zrobiłam test Pappa, który wcale mnie nie uspokoił. Na amnio nie poszłam ze strachu, że mogę stracić tak długo wyczekiwane dziecko. Cora w lipcu skończy 4 lata i jest zdrowa jak ryba.

Dziewczyny,

Przezierność karku mam 1,90 mm, NT (+). Ogólnie u mnie nie ma chorób genetycznych, mam 33 lata.
Odebrałam wyniki i okazało się (bo chyba nie dosłyszałam od lekarki), że chodzi o trisomie 21.

Trisomia 21 ryzyko podstawowe 1:397; ryzyko skorygowane 1:132.

W środę idziemy do genetyka.
Generalnie nieco się zmartwiłam, ale nie aż tak bardzo. Wiem, że to tylko prawdopodobieństwo i to nie oznacza, że dziecko chore będzie. Lekarka też mówiła o amniopunkcji, ale mnie się to nie uśmiecha.
W każdym razie idziemy skonsultować to z genetykiem.

Trisomia 18 było 1:977; jest 1:19536
Trisomia 13 było 1:3062; jest <1:20000
samoistny poród przedwczesny przed 34 tc 1:100

Test Pappa zalecało mi 2 lekarzy ze wzg na wiek i postanowiłam zrobić, dla świętego spokoju ahahaaha.

Dziewczyny,

Przezierność karku mam 1,90 mm, NT (+). Ogólnie u mnie nie ma chorób genetycznych, mam 33 lata.
Odebrałam wyniki i okazało się (bo chyba nie dosłyszałam od lekarki), że chodzi o trisomie 21.

Generalnie nieco się zmartwiłam, ale nie aż tak bardzo. Wiem, że to tylko prawdopodobieństwo i to nie oznacza, że dziecko chore będzie. Lekarka też mówiła o amniopunkcji, ale mnie się to nie uśmiecha.

Test Pappa zalecało mi 2 lekarzy ze wzg na wiek i postanowiłam zrobić, dla świętego spokoju ahahaaha.
Trisomia 21 to ZD. Kochana ja miałam prawdopodobieństwo 1:65. Dlatego teraz nie robie tych badań "dla świętego spokoju".
Będzie dobrze

Dziewczyny,

Skoro byla widoczna kość nosowa i przeziernosc ok to nie stresuj sie. Bedzie wszystko dobrze.

Tak, wiem, że to ZD. Tak więc, nawet jeśli miałoby być chore to i tak urodzę. Co innego gdyby to było rysyko Edwardsa czy Pataua.

Dziewczyny wsztmystkie mialyscie robione badania-orzeciwciala anty Rh i na hiv? Mi nie zalecil. Chodzę prywatnie wiec i tak place wiec nie chodzi o to,ze skapi skierowania. Na różyczkę tez mi nie zalecil.

reklama
Do góry