reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2018

reklama
A no i po tej maści ichtiolowej nacisnelam i pękł ale ból matko jedyna krew z ropa lala mi się po nodze że musiałam iść szybko pod prysznic niestety nie udało mi się wszystkiego wycisnąć nadal jest lekka gula jedynie ze jest ujście i teraz pytanie czy na otwartą ranę dalej maść ichtiolowa? Czy detreomycyna 2%??? Narazie smarnelam te druga i przykleilam plaster ale nie wiem czy dobrze robię!??? I tak go w piątek poproszę o jakąś receptę na te rzeczy

Hej dziewczyny ja dziś po usg, 34 +2 Tc waga 1830. Ponoć wg jakiegoś przelicznika Barcelona 3 centyl tylko i że hipotrofia 1stopnia. Przepływy 89 ponoć max do 90. Za tydzień kolejne usg bo może będzie trzeba cc zrobic przed czasem bo coś może się stać. Czy pamiętacie wagę w tym Tc waszych malenstw czy to faktycznie tak bardzo mało? Fakt dwa tygodnie temu waga była 1740, więc przez dwa tygodnie tylko 100gram przybrała. Z drugiej strony kto inny i na innym sprzęcie usg było robione więc może to też wina tolerancji [emoji26]
Co to jest na hipotrofia??? Każde dziecko jest inne mój w 29tv ważył 1800kg więc myślę na to nie patrz i tylko już obserwuj czy u ciebie wzrasta waga trzymamy kciuki a na kiedy masz termin?

Hej dziewczyny ja dziś po usg, 34 +2 Tc waga 1830. Ponoć wg jakiegoś przelicznika Barcelona 3 centyl tylko i że hipotrofia 1stopnia. Przepływy 89 ponoć max do 90. Za tydzień kolejne usg bo może będzie trzeba cc zrobic przed czasem bo coś może się stać. Czy pamiętacie wagę w tym Tc waszych malenstw czy to faktycznie tak bardzo mało? Fakt dwa tygodnie temu waga była 1740, więc przez dwa tygodnie tylko 100gram przybrała. Z drugiej strony kto inny i na innym sprzęcie usg było robione więc może to też wina tolerancji [emoji26]
Jezeli na innym sprzecie to moim zdaniem moze byc duza roznica u mnie w 30+5 1519g, a w 33+6 u innego lekarza na innym sprzecie 2353g, wiec tez nie sadze, ze az tak duzo przytyl, bo wychodzi 260 g na tydz

Co to jest na hipotrofia??? Każde dziecko jest inne mój w 29tv ważył 1800kg więc myślę na to nie patrz i tylko już obserwuj czy u ciebie wzrasta waga trzymamy kciuki a na kiedy masz termin?
Termin na 17 września, hipotrofia to właśnie to że dziecko nie przybiera na wadze i może doprowadzić do różnych schorzeń dziecka

Jezeli na innym sprzecie to moim zdaniem moze byc duza roznica u mnie w 30+5 1519g, a w 33+6 u innego lekarza na innym sprzecie 2353g, wiec tez nie sadze, ze az tak duzo przytyl, bo wychodzi 260 g na tydz
Mam nadzieję, za tydzień kolejne usg żeby sprawdzić wagę i przepływy. Sprzęt będzie ten sam a lekarz znowu inny. Mam nadzieję że się poprawi.

Mój maluszek tyle ważył 2.5 tygodnia temu (USG trzeciego trymestru), później byłam w środę czyli dwa tygodnie temu i miał 1960. Lekarz lekko kręcił nosem, Ale mówił, że dobrze, że przybiera. Termin mam tak jak Ty, bo na 16.09.
Jeśli faktycznie jest na 3 centylu, to ważne by kontrolować. Ale nie stresuj się za dużo, nie każdy przypadek hipotrofii oznacza wady. Znam w pełni zdrowe dzieciaczki z hipotrofią.

Termin na 17 września, hipotrofia to właśnie to że dziecko nie przybiera na wadze i może doprowadzić do różnych schorzeń dziecka
Ja nie wiem jaką mój ma teraz wagę jak ale w 30+1 ważył 1483g mimo że był w najniższym precentylu nikt nie mówił o hipotrofii. Poza tym dopatrzyłam że mam podane dwa pomiary wagowe jeden ponad 1800 drugi właśnie 1483 i ten drugi został wpisany w opis USG.

reklama
Mam nadzieję, za tydzień kolejne usg żeby sprawdzić wagę i przepływy. Sprzęt będzie ten sam a lekarz znowu inny. Mam nadzieję że się poprawi.
Tak sobie myślę że jak łożysko zdrowe i mimo wszystko dziecko mieści się w siatce centylowej to nie ma co panikować. Dzieci rodzą się różne... też dużo od genów zależy myślę. Może macie w rodzinie lub mieliście kogoś dribnej postury?

Do góry