reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowe mamy 2018

reklama
A no i po tej maści ichtiolowej nacisnelam i pękł ale ból matko jedyna krew z ropa lala mi się po nodze że musiałam iść szybko pod prysznic niestety nie udało mi się wszystkiego wycisnąć nadal jest lekka gula jedynie ze jest ujście i teraz pytanie czy na otwartą ranę dalej maść ichtiolowa? Czy detreomycyna 2%??? Narazie smarnelam te druga i przykleilam plaster ale nie wiem czy dobrze robię!??? I tak go w piątek poproszę o jakąś receptę na te rzeczy

Hej dziewczyny ja dziś po usg, 34 +2 Tc waga 1830. Ponoć wg jakiegoś przelicznika Barcelona 3 centyl tylko i że hipotrofia 1stopnia. Przepływy 89 ponoć max do 90. Za tydzień kolejne usg bo może będzie trzeba cc zrobic przed czasem bo coś może się stać. Czy pamiętacie wagę w tym Tc waszych malenstw czy to faktycznie tak bardzo mało? Fakt dwa tygodnie temu waga była 1740, więc przez dwa tygodnie tylko 100gram przybrała. Z drugiej strony kto inny i na innym sprzęcie usg było robione więc może to też wina tolerancji [emoji26]
Co to jest na hipotrofia??? Każde dziecko jest inne mój w 29tv ważył 1800kg więc myślę na to nie patrz i tylko już obserwuj czy u ciebie wzrasta waga trzymamy kciuki a na kiedy masz termin?

Hej dziewczyny ja dziś po usg, 34 +2 Tc waga 1830. Ponoć wg jakiegoś przelicznika Barcelona 3 centyl tylko i że hipotrofia 1stopnia. Przepływy 89 ponoć max do 90. Za tydzień kolejne usg bo może będzie trzeba cc zrobic przed czasem bo coś może się stać. Czy pamiętacie wagę w tym Tc waszych malenstw czy to faktycznie tak bardzo mało? Fakt dwa tygodnie temu waga była 1740, więc przez dwa tygodnie tylko 100gram przybrała. Z drugiej strony kto inny i na innym sprzęcie usg było robione więc może to też wina tolerancji [emoji26]
Jezeli na innym sprzecie to moim zdaniem moze byc duza roznica u mnie w 30+5 1519g, a w 33+6 u innego lekarza na innym sprzecie 2353g, wiec tez nie sadze, ze az tak duzo przytyl, bo wychodzi 260 g na tydz

Co to jest na hipotrofia??? Każde dziecko jest inne mój w 29tv ważył 1800kg więc myślę na to nie patrz i tylko już obserwuj czy u ciebie wzrasta waga trzymamy kciuki a na kiedy masz termin?
Termin na 17 września, hipotrofia to właśnie to że dziecko nie przybiera na wadze i może doprowadzić do różnych schorzeń dziecka

Jezeli na innym sprzecie to moim zdaniem moze byc duza roznica u mnie w 30+5 1519g, a w 33+6 u innego lekarza na innym sprzecie 2353g, wiec tez nie sadze, ze az tak duzo przytyl, bo wychodzi 260 g na tydz
Mam nadzieję, za tydzień kolejne usg żeby sprawdzić wagę i przepływy. Sprzęt będzie ten sam a lekarz znowu inny. Mam nadzieję że się poprawi.

Mój maluszek tyle ważył 2.5 tygodnia temu (USG trzeciego trymestru), później byłam w środę czyli dwa tygodnie temu i miał 1960. Lekarz lekko kręcił nosem, Ale mówił, że dobrze, że przybiera. Termin mam tak jak Ty, bo na 16.09.
Jeśli faktycznie jest na 3 centylu, to ważne by kontrolować. Ale nie stresuj się za dużo, nie każdy przypadek hipotrofii oznacza wady. Znam w pełni zdrowe dzieciaczki z hipotrofią.

Termin na 17 września, hipotrofia to właśnie to że dziecko nie przybiera na wadze i może doprowadzić do różnych schorzeń dziecka
Ja nie wiem jaką mój ma teraz wagę jak ale w 30+1 ważył 1483g mimo że był w najniższym precentylu nikt nie mówił o hipotrofii. Poza tym dopatrzyłam że mam podane dwa pomiary wagowe jeden ponad 1800 drugi właśnie 1483 i ten drugi został wpisany w opis USG.

reklama
Mam nadzieję, za tydzień kolejne usg żeby sprawdzić wagę i przepływy. Sprzęt będzie ten sam a lekarz znowu inny. Mam nadzieję że się poprawi.
Tak sobie myślę że jak łożysko zdrowe i mimo wszystko dziecko mieści się w siatce centylowej to nie ma co panikować. Dzieci rodzą się różne... też dużo od genów zależy myślę. Może macie w rodzinie lub mieliście kogoś dribnej postury?

Do góry