reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowe mamy 2018

Cześć dziewczyny, czy możecie nakreślić mi nieco więcej o tym prenatalnym? Czy to jest obowiązkowe, jakie są mniej więcej koszta i czy jeśli mam 26 lat też powinnam to zrobić??

Sa zalecane kazdej ciężarnej. Lekarz sprawdza dziecku dokładniej serduszko, nerki żołądek te narzady ktore sa i widac oraz czy nie ma wad genetycznych sugerujacych np zespol downa, mierzy przeziernosc karkowa. To sa takie dokładniejsze badania.

Ja zapłaciłam 200 zl. I doktor mowi po kolei czy jest cos w normie czy nie, pokazuje co mierzy.

reklama
Dzięki za informację, a czy to jest to samo co usg połówkowe? Bo tam też badają wszystkie narządy..
Czy jeśli będę robiła to połowkowe to jest sens robić to prenatalne?
I czy to prenatalne to taki w zwykłe usg czy coś innego robią??

Dzięki za informację, a czy to jest to samo co usg połówkowe? Bo tam też badają wszystkie narządy..
Ja robiłam USG plus badanie z krwi, na USG sprawdzał lekarz narządy wewnętrzne dziecka, dowiedziałam się też że dziewczynka trwało około 20 minut

Napisane na Redmi Note 4 w aplikacji Forum BabyBoom

Polówkowe to zwykle mowi sie na to drugie usg miedzy 18 a 22 tc ciazy bo to polowa ciazy stad nazwa. Ale zwykle na te wszystkie trzy usg mowi sie prenatalne, połówkowe lub genetyczne. Zalezy jak kto nazywa :) one sa bardziej szczegółowe, lekarz sprawdza większą ilość markerów:) Takie usg zwykle trwa o wiele dluzej. Ja dzis siedzialam cos ponad 30 minut :)

Właśnie pytam o te badania bo chodzę do ginekologa prywatnie co 3 tyg i na każdej wizycie mam robione usg. Dziś lekarz dał mi informację właśnie o tym prenatalnym ale jakoś wypadło mi z głowy żeby coś więcej podpytać. Mam synka, ma 5 lat o wydaje mi się, że z nim nie miałam tego prenatalnego tylko po 20 tyg ciąży dodatkowe usg robiłam gdzie lekarz dokładniej wszystko mierzył, też coś odnośnie przepływu (?) krwi było itd..było to w 3 albo 4 D robione dodatkowo

Ja schudłam póki co prawie 2 kilo. Ale nie mam żadnych wymiotów, ani nic takiego. Po prostu zdrowsze odżywianie i mniej jedzenia. Ale też po pierwszej ciąży zostało mi sporo nadprogramowych kg. więc staram się bardzo pilnować.

Hej! Tez sie przywitam. Jestwm w 13 tyg. I czekam na m
Dziewczyny z bólami krzyża, jak ginekolog nie znalazł nic niepokojącego to leccie do fizjoterapeuty! Jedna wizyta i będziecie jak nowo narodzone, mi pacjentki potrafią się popłakać już po terapii że tyle czasu się bez sensu męczyły. A na utrzymanie efektu ćwiczenia, jeśli nie macie przeciwwskazań to nie ma co leżeć :)
Chciałam się przywitać, jestem w 13 tyg ciąży i od jakiegoś czasu śledzę to forum.
Witaj Citlalin, czy możesz mi poradzić jak do takiego fizjoterapeuty się dostać? Ja od kilku tygodni mam nawrót rwy kulszowej. Głównie pewnie od leżenia ( miałam bóle i plamienia). Czasami jest tak źle, że mam problem, żeby się z łóżka podnieść, a dzisiaj doszły mocne bóle, które ją nazywam strzałami. To tki ból, który powoduje, ze boję sie poruszyć i wstrzymuje oddech. Czy każdy fizjoterapeuty coś poradzi, czy powinnam szukać kogoś ze szczególnymi kwalifikacjami?

Mam nadzieję ze dodało. Zdjęcie kruszyny :)

Załączniki

• 20180306_193921-1.jpg
    20180306_193921-1.jpg
    501 KB · Wyświetleń: 122
Cześć wszystkim! Od jakiegoś czasu Was obserwuję, ale z wpisem wstrzymywałam się, bo moja druga ciąża skończyła się przedwcześnie niepowodzeniem. Jestem mamą jednego dziecka i teraz spodziewam się 15 września kolejnego. To moja 3 ciąża. Dzisiaj byłam na usg prenatalnym i znam już płeć. A jak u Was? Jak się czujecie obecnie? Ja właśnie dziś kończę pierwszy trymestr. Jak zawsze w ciąży nie mam żadnych objawów poza tkliwością piersi i odrzutem od mięsa i jajek. Pozdrawiam Was i wspieram myślami.
Witamy Cię serdecznie :)

reklama
Do góry