reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2018

Dzień dobry.

Nie mogę się nie odnieść do tego co tu czytam.
Kąpiel tak! Ale ciepła, nie gorąca i niedługa. Mówią o tym lekarze i położne. Nie tylko internet.

Niby XXI wiek, ale poglądy typu koty gdy jesteś w ciąży wyrzucić z mieszkania
nie dziel się jedzeniem bo nie będziesz mieć pokarmu
nie nos nic na szyi bo dziecko się udusi/będzie owiniete pepowina
nie jedz truskawek bo dziecko będzie miało plamy
nie farbuj włosów, to groźne! Doo tego dziecko będzie rude
nie gol nic bo będzie łyse
picie gazowanego sprawi, że będziesz mieć za dużo wód plodowych
ciężarna nie może być chrzestna.
...

Te rewelacje można mnożyć ;)

3jgxugpjji86cg4t.png

Ooo tego z napojami gazowanymi to jeszcze nie słyszałam. Za to mi w poprzedniej ciąży wielu ludzi powtarzało żebym nie piła gazowanego bo maluch jak się urodzi będzie mieć kolki :D

reklama
Karmellovatte - jest różnica między zabobonami a zagrożeniem chorobowym.
U nas na wrześniówka 2014 była jedna co się właśnie taką chorobą zaraziła. Nie chcesz wiedzieć co się działo z dzieckiem.

Dzień dobry.

Nie mogę się nie odnieść do tego co tu czytam.
Kąpiel tak! Ale ciepła, nie gorąca i niedługa. Mówią o tym lekarze i położne. Nie tylko internet.

Niby XXI wiek, ale poglądy typu koty gdy jesteś w ciąży wyrzucić z mieszkania
nie dziel się jedzeniem bo nie będziesz mieć pokarmu
nie nos nic na szyi bo dziecko się udusi/będzie owiniete pepowina
nie jedz truskawek bo dziecko będzie miało plamy
nie farbuj włosów, to groźne! Doo tego dziecko będzie rude
nie gol nic bo będzie łyse
picie gazowanego sprawi, że będziesz mieć za dużo wód plodowych
ciężarna nie może być chrzestna.
...

Te rewelacje można mnożyć ;)

3jgxugpjji86cg4t.png
Co do wody gazowanej to całą ciążę piłam wodę tylko gazowaną i na koniec okazało się że mam mało wód płodowych czyli małowodzie także nic nie ma jedno z drugim wspólnego...

Mi teściowa nawet chciała zabronić podnosić rąk do góry bo brzuch mi się obniży i urodzę[emoji33][emoji16][emoji33]

Napisane na Lenovo K53a48 w aplikacji Forum BabyBoom

Co do imienia. :)
U nas jest Lilla. Ma bardzo dobre serduszko. :yes: Mówimy Liluś albo Lili.
Siostra Maja jest wrażliwa, ale... często ma foszka i potrzebne są pokłady cierpliwości.

Ostatnia edycja:
Dzień dobry :)
Odnośnie kąpieli, w pierwszej ciąży nie miałam o tym pojęcia a miałam super wielką wannę więc kąpiele i to nie w letniej wodzie hehe uwielbiałam ;) Każdy organizm jest inny więc nie uogólniam ale wiem, że z niektórych tych mitów nic pożytecznego nie będzie.
A lody i napoje gazowane zażywam ;)
Powiem Wam, że to początek tych mitów i zabobonów. Po porodzie teściowa za mną biegała żebym córce przypinała czerwoną wstążeczke a gdy płakała chciała nad nią wosk przelewać [emoji23] [emoji23]

w5wqzbmhtbjgomj7.png

Karmellovatte - jest różnica między zabobonami a zagrożeniem chorobowym.
U nas na wrześniówka 2014 była jedna co się właśnie taką chorobą zaraziła. Nie chcesz wiedzieć co się działo z dzieckiem.
Przejście z jednego do drugiego było zamierzone, bo jak widać, zarówno jedna bzdura jak i druga ma się dobrze.

Kapalas się z nią i wiesz, że nie przekroczyła ani temperatury ani czasu kąpieli? I na co zachorowała po kąpieli?

Chcesz to sobie wierz w to, Twoja sprawa.

Mamy kota. Jak szwagierka męża była w ciąży i do nas przyszła to kazała nam kota zamknąć w toalecie. Nie potrafiła mi sensownie wytłumaczyć dlaczego kot jest dla niej zagrożeniem. Dlatego oświadczyłam, że to jego dom.
Nie Zamknęłam. Była awantura i oburzenie. Oczywiście kot nie wchodził na nią, nie lizal jej czy cokolwiek. Obwachal i olał. Ale Histeria była nieopisana.

3jgxugpjji86cg4t.png

Co do imienia. :)
U nas jest Lilla. Ma bardzo dobre serduszko. :yes: Mówimy Liluś albo Lili.
Siostra Maja jest wrażliwa, ale... często ma foszka i potrzebne są pokłady cierpliwości. ;)
W okół Nas tu gdzie mieszkamy są same Maje i jak patrzę na nie to nie da tak na imię córce. Moje typy to Karolinka i Justynka. Uwielbiam proste imienia.
Przerażają mnie Franki Stasiu Jasiu. Dla chłopca Grześ Piotruś Pawełek Julian.

Napisane na Lenovo K53a48 w aplikacji Forum BabyBoom

Dzień dobry :)
Odnośnie kąpieli, w pierwszej ciąży nie miałam o tym pojęcia a miałam super wielką wannę więc kąpiele i to nie w letniej wodzie hehe uwielbiałam ;) Każdy organizm jest inny więc nie uogólniam ale wiem, że z niektórych tych mitów nic pożytecznego nie będzie.
A lody i napoje gazowane zażywam ;)
Powiem Wam, że to początek tych mitów i zabobonów. Po porodzie teściowa za mną biegała żebym córce przypinała czerwoną wstążeczke a gdy płakała chciała nad nią wosk przelewać [emoji23] [emoji23]

w5wqzbmhtbjgomj7.png
Ooo przelewaniu wosku. Moje ulubione [emoji38]. Zaraz przejdziemy do pocierania majtkami i lizaniu po czole [emoji23]

3jgxugpjji86cg4t.png

reklama
Przejście z jednego do drugiego było zamierzone, bo jak widać, zarówno jedna bzdura jak i druga ma się dobrze.

Kapalas się z nią i wiesz, że nie przekroczyła ani temperatury ani czasu kąpieli? I na co zachorowała po kąpieli?

Chcesz to sobie wierz w to, Twoja sprawa.

Mamy kota. Jak szwagierka męża była w ciąży i do nas przyszła to kazała nam kota zamknąć w toalecie. Nie potrafiła mi sensownie wytłumaczyć dlaczego kot jest dla niej zagrożeniem. Dlatego oświadczyłam, że to jego dom.
Nie Zamknęłam. Była awantura i oburzenie. Oczywiście kot nie wchodził na nią, nie lizal jej czy cokolwiek. Obwachal i olał. Ale Histeria była nieopisana.

3jgxugpjji86cg4t.png
Niestety kobiety myślą że to kot zagraża ciąży a nie toxo którego nawet biedak pewno nie ma ;) Jak sie przestrzega higieny co zawsze powinno być oczywiste koty, owoce czy schabowy nie są groźne ;)

w5wqzbmhtbjgomj7.png

Do góry