reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wrześniowe mamy 2018

reklama
Ja nie wiem co kobiety pakują do tych szpitali... Z B. miałam jedną torbę. Pół torby moje (dwa ręczniki ciemne, klapki, piżama kosmetyki włącznie z kolorowymi do make-up jakaś szczotka do włosów) do szpitala mimo że to była końcówka listopada środek nocy jechałam z w sumie 3 ręcznikiem miedzy nogami, koszuli porodowej i szlafroku.
Mąż miał w domu naszykowane dla mnie ubranie na wyjście i musiał kurtkę dowieźć... Druga część torby to były kosmetyki młodego ręcznik jego kocyk ciuszki becik jakieś podkłady itp. Kombinezon na wyjście i czapeczkę też naszykowałam w domu. I już. JEDNA TORBA

Ja nie wiem co kobiety pakują do tych szpitali... Z B. miałam jedną torbę. Pół torby moje (dwa ręczniki ciemne, klapki, piżama kosmetyki włącznie z kolorowymi do make-up jakaś szczotka do włosów) do szpitala mimo że to była końcówka listopada środek nocy jechałam z w sumie 3 ręcznikiem miedzy nogami, koszuli porodowej i szlafroku.
Mąż miał w domu naszykowane dla mnie ubranie na wyjście i musiał kurtkę dowieźć... Druga część torby to były kosmetyki młodego ręcznik jego kocyk ciuszki becik jakieś podkłady itp. Kombinezon na wyjście i czapeczkę też naszykowałam w domu. I już. JEDNA TORBA
Ja mam małą walizkę naprawdę mała taka jak AniaStar i mała druga torbę na ramię dla małego i tyle

A teraz moje drogie napiszcie mi to bo oszaleje czy ginekolog zajmuje się tego typu rzeczami co ja mam na tej pipie? Tzn tego syfa /czyraka/cyste itp????? Bo smaruje ta maścia ale ni cholery ujście się nie robi, nie ma kikuta aby wycisnąć aby napecznialy jak cholera i zaczyna boleć mocniej w piątek pokaże go lekarzowi o mam nadzieję się nim zajmie bo do dermatologa nie mam zamiaru iść i mu cipki pokazywać za przeproszeniem! Jezu zawsze coś się przypaleta, to zapewne przez te golenie zebrało się i nie chce wyjść
Mówiłam przebij.

Była chciała jej dorobić do tego brązowe pasemka... Zabrałam ją stamtąd bo nie chce żeby jeszcze gorzej zrobili ona w sobotę na wesele idzie
Powinna ściągnąć jej kolor i na nowo kłaść a nie dorabiać pasemka na litość Boga. Ekstremalnie możecie same ściągać ale na waszym miejscu tylko ten rudy bym zdjęła tak jak pisałam wcześniej...

Ja mam małą walizkę naprawdę mała taka jak AniaStar i mała druga torbę na ramię dla małego i tyle
Ja przepraszam ale mam ubaw jak na po porodową wjeżdża położna z matką na wózku, dzieckiem w kuwecie a za nimi biedny chłop jakby w tych trzech walizkach co najmniej pół chałupy zapakował... ;)

reklama
U nas jest lista na stronie szpitala i sporo tego...

Do porodu:
- 1 krótka koszula,
- woda mineralna niegazowana ( duża i mała z dziubkiem)
- przekąski,np. rodzynki, chrupkie pieczywo, ciastka z otrębami

Na czas pobytu w szpitalu:
- przybory toaletowe + 2 ręczniki, ręczniki jednorazowe
- duże, chłonne podpaski - 2 paczki
- jednorazowe podkłady do łóżka 60x90- 5 szt
- termometr, 3 saszetki Tantum Rosa,, mydło
- szlafrok, skarpetki, klapki
- jasiek przydatny przy karmieniu
- 2 rozpinane koszule, wygodny, nie obciskający biustonosz
- kubek,
- np. długopis, aparat fotograficzny
- do” kangurowania”- 2 szt pieluszki tetrowe
- 1 pieluszka flanelowa, 1 miękki kocyk lub ręcznik , 1 pieluszka jednorazowa

Do wyjścia ze szpitala:
- ubranko dla dziecka: koszulka, sweterek, śpioszki, czapeczka
rożek, pieluszka
- kocyk, fotelik samochodowy
- ubranie, bielizna dla mamy, buty

Dla osoby towarzyszącej w czasie porodu:
- obuwie zamienne
- jednorazowe ubranie ochronne (koszt 25 zł) do zakupienia w szpitalu

Zalecane rzeczy dla dziecka
Podczas pobytu w szpitalu dziecko ma zapewnioną podstawową bieliznę: kaftaniki, śpioszki, pieluszki i rożek. Warto jednak zaraz po urodzeniu założyć dziecku ubranka domowe, które mają korzystną dla skóry florę bakteryjną, „przyjazną” dla malucha. Ubranka i pieluszki należy wcześniej wyprać, wyprasować i pozostawić 2 tygodnie przykryte pieluchą (ale nie w folii), aby skolonizowały się z bakteriami domowymi.

Na pierwsze dwie godziny po porodzie proponujemy przygotować miękki ręcznik frotte pieluchę flanelową do okrycia dziecka.

Na czas pobytu w oddziale trzeba zabrać:
- body lub kaftaniki ok.5 szt
- śpioszki ok. 5 szt
- cienkie rękawiczki lub cienkie skarpetki
- pieluchy tetrowe lub flanelowe ok. 5 szt
- pieluchy jednorazowe
- chusteczki nawilżane
- kocyk lub rożek

Do góry