reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2018

Może coś prawdy w tym jest, bo ja jak leżalam w szpitalu to mi nie kazali dotykać brzucha. I ostatnio jak byłam na tym ktg i tak mimowolnie na chwilę się poglaskalam to też powiedziała babeczka żeby nie ruszać...
Ale jak tu nie macać jak te nasze maleństwa tak fajnie odpowiadają na dotyk :)
Co chwilę sama sobie daję po łapach

reklama
Ja też mam cienką skórę na pępku.
Ale jak mam ochotę to głaszczę brzuch.
Nie przejmuje się żadnym "wywoływaniem" ewentualnym.
A i nie uważam że praca cięższa czy jedzenie czegoś lub picie miało by mi przyśpieszyć cokolwiek.
No ale ja to ja. Dwie ciąże za mną więc mam swoje zdanie :sorry2:

Ja też mam cienką skórę na pępku.
Ale jak mam ochotę to głaszczę brzuch.
Nie przejmuje się żadnym "wywoływaniem" ewentualnym.
A i nie uważam że praca cięższa czy jedzenie czegoś lub picie miało by mi przyśpieszyć cokolwiek.
No ale ja to ja. Dwie ciąże za mną więc mam swoje zdanie :sorry2:
Ja brzuch macam codziennie, zasypiam z ręką na nim także też nie uważam że ma mi to coś przyspieszyć

Ale pewnie już Kasia w gabinecie bo tu cisza :) ciekawe jak tam sytuacja u Ani.
A ja tak wyglądam to skurczy to są związane wód, czegokolwiek co wskazywałoby że niedługo spotkam moją Niunię. A tu dziś ani razu brzuch mi się nie spiął, w majtach Sahara, nawet sraczki nie mam co by mogło wskazywać na oczyszczanie.

Ja nie wytrzymam :(
Agata, czy ja dobrze rozumiem to co czytam? Czy ty wypatrujesz objawow porodu przedwczesnego?!
Z tego co pamietam to rodzac teraz rodzilabys 1-1,5 miesiaca przed terminem. Poczytaj sobie o wczesniakach i ew.problemach zdrowotnych to moze mina Ci takie pomysly. I nie pisze tu tego po to by kogokolwiek straszyc, ale zeby troche cie sprowadzic na ziemie. Sorry, ze ostro, ale kazda mama dalaby wiele, zeby jej dziecko bylo donoszone, a ty sobie wczesniaka zyczysz?

A macie pępek taki płaski i wielki? Mi lekarz mówił że prawdopodobnie przepuklina mi się zrobiła. Ale ta skóra jest taka cienka że jak dotykam to jakbym jakieś flaki pod spodem czuła, a wrażenie jest takie że jakby mocniej paluch wsadzić to że to przebiję
Ja mam dalej wklęsły. To zależy chyba od indywidualnych preferencji. Mój jest trochę bardziej spłaszczony, ale dalej dziurka. Może dlatego, że mam tam bliznę po operacji.
Parę razy już słyszałam i czytałam o tym, że nie powinno się za dużo macać brzucha, bo tym też można przyśpieszyć poród. Prawda to czy mit jak banany i cc?

Nie obrzydzasz, przestań... ale my chyba teraz możemy mieć przebarwienia. Mi wyszły piegi na łydkach, o. Dzisiaj nie mogłam się napatrzeć o_o
Ja tylko słyszałam, że to wzmaga skurcze. Ale jeśli jest wszystko ok to nie ma co przesadzać :D

Agata, czy ja dobrze rozumiem to co czytam? Czy ty wypatrujesz objawow porodu przedwczesnego?!
Z tego co pamietam to rodzac teraz rodzilabys 1-1,5 miesiaca przed terminem. Poczytaj sobie o wczesniakach i ew.problemach zdrowotnych to moze mina Ci takie pomysly. I nie pisze tu tego po to by kogokolwiek straszyc, ale zeby troche cie sprowadzic na ziemie. Sorry, ze ostro, ale kazda mama dalaby wiele, zeby jej dziecko bylo donoszone, a ty sobie wczesniaka zyczysz?
Też tego nie rozumiem... ale już nic nie piszę.
Ciąża powinna trwać 40 tygodni, tak jest najzdrowiej i dla dobra maluchów niech tyle siedzą w brzuchach. Też nie mogę doczekać się Blanki, ale w żadnym razie nie chciałabym, żeby urodziła się już teraz. Znam parę osób, które mówiły, że są wcześniakami... nie u każdej z nich organizm i ciało są całkiem normalne.

Parę razy już słyszałam i czytałam o tym, że nie powinno się za dużo macać brzucha, bo tym też można przyśpieszyć poród. Prawda to czy mit jak banany i cc?

Nie obrzydzasz, przestań... ale my chyba teraz możemy mieć przebarwienia. Mi wyszły piegi na łydkach, o. Dzisiaj nie mogłam się napatrzeć o_o
Mnie pani doktor zakazala głaskać. Chodzi o to ,że można zrobić niechcący masaż i przyspieszyć poród. Ale ogólnie chyba trzeba zrobić to porzadnie ;))) ale ja tam uważam i nie daje go nikomu głaskać.

reklama
MACANIE BRZUCHA NIE PRZYSPIESZA PORODU taki sam mit jak dieta matki karmiącej czy nie noś korali bo się dziecko pępowiną owinie...
Takie teksty są powtarzane od średniowiecza i aż dziw że w XXIw ktoś w to wierzy.

@StarAnia bolą mięśnie i skóra od gorączki i grypy bardziej niż od leżenia. Także kuruj się.

Coś jeszcze a.... skóra wokół pępka zawsze jest inna bo pępek to blizna w ciąży gdy brzuch rośnie skóra się rozciąga w tym miejscu właśnie może dochodzić do przepukliny może być bardziej bolesna

Przebarwienia w ciąży to czesto sprawa hormonów czasem też krążenia czy krzepliwosci krwi (siniaki i pajaczki)

Nie wkrecajcie sobie jazd dziewczyny. Ja wiem że szczególnie pierwsze ciąże to stres i niepewność. Ale po co kombinować na siłę ;)
Dzieci urodzić się urodzą jak przyjdzie czas czy ma się objawy czy nie miesiac lub dwa wcześniej. Powiem Wam że ten nieograniczony dostęp do info. tylko szkodzi... w 2 poprzednich ciążach nie wiedzialam tyle i nie byłam na IP bite 9msc (oczywiscie mowie o prawidlowych ciazach bez cukrzycy wskazan do cc itp) teraz póki co tez nie mam zamiaru ale w glowie switaly takie mysli wlasnie ze zbyt "duzej wiedzy internetowej"

Do góry