reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowe mamy 2018

reklama
Dziewczyny, jakie cisnienie w ciazy powinno niepokoic? Wczoraj mialam 130/90, puls 90, dzisiaj rano cisnienie ok, ale puls 105. Teraz 112/85, puls 85. Boje sie, ze cos sie ze mna dzieje.
Jest dobrze, nie przejmuj się ;) niepokojące jest ciśnienie powyżej 140/90. Pulsem się nie przejmuj, chyba, że towarzyszą temu zawroty głowy, duszności itp.

Jest ok. Powyżej 140 ciśnienie a puls wyższy teraz bo serce mocniej pracuje... nie nakręcaj się bo jakiejś tachykardii czy jak to się pisze nabawisz:)
Dziewczyny, jakie cisnienie w ciazy powinno niepokoic? Wczoraj mialam 130/90, puls 90, dzisiaj rano cisnienie ok, ale puls 105. Teraz 112/85, puls 85. Boje sie, ze cos sie ze mna dzieje.

Puls może być wysoki. Nie stanowi to jakiegoś mega problemu. Ciśnienie max 140/90 ale to są już naprawdę górne granicę. 112/85 jest ok.drugie mogłoby być trochę niższe ale jest ok. Te130/90 może jednorazowo Ci się przytrafiło? Jaki masz cisnieniomierz? Nadgarstkowy czy zwykły?

Jest dobrze, nie przejmuj się ;) niepokojące jest ciśnienie powyżej 140/90. Pulsem się nie przejmuj, chyba, że towarzyszą temu zawroty głowy, duszności itp.
Ja jestwm niskocisnieniowcem wiec cisnienie rozkurczowe na granicy normy jednak mnie niepokoi. Zwykle rozkurczowe mam w okolocach 65-70...
Niestety, ciagle czuje, ze trace oddech. Nawet jak rozmawiam to brakuje mi powietrza, no i cos tam mam z sercem. Jutro mam lekarza to porozmawiam, jak bedzie trzeba to pojde do kardiologa (chodzilam tez przed ciaza czasami).

Ostatnia edycja:
Puls może być wysoki. Nie stanowi to jakiegoś mega problemu. Ciśnienie max 140/90 ale to są już naprawdę górne granicę. 112/85 jest ok.drugie mogłoby być trochę niższe ale jest ok. Te130/90 może jednorazowo Ci się przytrafiło? Jaki masz cisnieniomierz? Nadgarstkowy czy zwykły?
Zwykly (elektroniczny), na ktorym wiele razy mierzylam swoje niskie cisnienie...

Ja jestwm niskocisnieniowcem wiec cisnienie rozkurczowe na granicy normy jednak mnie niepokoi. Zwykle rozkurczowe mam w okolocach 65-70...
Niestety, ciagle czuje, ze trace oddech. Nawet jak rozmawiam to brakuje mi powietrza, no i cos tam mam z sercem. Jutro mam lekarza to porozmawiam, jak bedzie trzeba to pojde do kardiologa (chodzilam tez przed ciaza czasami - cos tam mam z sercem).
Duszności tak pomijając teraz mogą być związane z uciskiem na przeponę. Ja niby ciśnienie w ciąży maks 120/70 raz jeden jedyny w domu miałam 126/80 i serce zdrowe a przejście kilku metrów mnie męczy jak maraton..

reklama
Niestety, ciagle czuje, ze trace oddech. Nawet jak rozmawiam to brakuje mi powietrza, no i cos tam mam z sercem. Jutro mam lekarza to porozmawiam, jak bedzie trzeba to pojde do kardiologa (chodzilam tez przed ciaza czasami - cos tam mam z sercem).
Spokojnie, nie panikuj, obserwuj. Mierz sobie ciśnienie 3 razy dziennie. Ja też niskocisnieniowec, a ostatnio też takie akcje. Konsultowałam - pod koniec ciąży może tak być, jakby szło w górę albo długo się tak utrzymywało razem ze zlym samopoczuciem, to wtedy się odezwać. Ja mam zwykle tak 85/50, a ostatnio 125/87 i też się przestraszylam. A puls wysoki, to jak wyżej.

Do góry