reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowe mamy 2018

Wiesz pimijając on może poczuć tę różnicę między nim a innymi dziećmi... kurde no nie wiem... czeka mnie chyba bezsenna noc.. gorzej bo S. też ma takie lęki i mi nie pomoże w podjęciu
No masz dylemat, bo gdyby nie to, co piszesz o Kacprze, to kazdego bym zachecala do wyslania dziecka na kolonie. To duza szansa na samodzielnosc i przezycie przygody, ale zawsze to zalezy od dziecka czy sie odnajdzie w takich okolicznosciach.

reklama
A z historycznych anegdotek to pamietam jak moja mama i jej mlodsze siostry przezywaly przymus golenia krocza przed porodem te kilkadziesiat lat temu :)
Cos takiego jak depilacja nie istnialo, mysle, ze nawet golenie pach nie bylo powszechne ;), a o stosunku do rodzacych na porodowkach nie wspomne...

No masz dylemat, bo gdyby nie to, co piszesz o Kacprze, to kazdego bym zachecala do wyslania dziecka na kolonie. I To duza szansa na samodzielnosc i przezycie przygody, ale zawsze to zalezy od dziecka czy sie odnajdzie w takich okolicznosciach.
Nie wiem na ile jestem przewrażliwiona i upośledzam go bardziej niż to faktycznie ma miejsce a na ile to instynkt matki?
Najgorsze że Kacper nawet jak go ktoś zrani to nie powie... Kuźwa no nie wiem.

A z historycznych anegdotek to pamietam jak moja mama i jej mlodsze siostry przezywaly przymus golenia krocza przed porodem te kilkadziesiat lat temu :)
Cos takiego jak depilacja nie istnialo, mysle, ze nawet golenie pach nie bylo powszechne ;), a o stosunku do rodzacych na porodowkach nie wspomne...
No gdzie pachy czy kopyta w tamtych czasach. Jezu. Ja pamiętam jak jeszcze moja matka w spódnicach z zarośniętymi kopytami latała... Jakoś chyba w 96 roku to golenie nóg i pach stało się obowiązkowe.

Nie wiem na ile jestem przewrażliwiona i upośledzam go bardziej niż to faktycznie ma miejsce a na ile to instynkt matki?
Najgorsze że Kacper nawet jak go ktoś zrani to nie powie... Kuźwa no nie wiem.
To prawda, ze mozesz tez wyolbrzymiac zagrozenia, a chyba wszystkie matki maja lek jak wysylaja pierwszy raz dziecko na kolonie.
Chociaz jak moja siostrzenica chciala pierwszy raz jechac na kolonie w wieku 7 lat to ja -ciocia najglosniej protestowalam ;). A za rok (8 lat) chciala na 2 pojechac, rodzice sie zgodzili, a ja swoje: ze jak to, kto jej bedzie pilnowal - nadopiekuncze ciocie tez sie zdarzaja ;). Teraz sie z tego smieje :).

Spoko, teraz już raczej nie trafia się na takie porody. Jak opowiedziałam mojej douli o tym co się działo, to stwierdziła, że wg niej to zbrodnia na człowieku. No cóż. Pecha miałam.
Przeciez to nie bylo tak dawno! Jestem przerazona, ale ja rzekomo mam miec cc. Jedno straszne, a drugie jeszcze gorsze :(

Teraz tez mówią ze można wcale nie zgodzić na golenie. Albo tylko dół czyli tam gdzie Ewentualne nacięcie lub pęknięcie a wzgorek se można mieć włochaty jak kto lubi. Z kolei słyszałam ze do cesarki dwa tyg przed planowana nie golić wzgórka bo może się zrobić jakaś infekcja np od podrażnienia. A ile w tym prawdy to nie wiem.
Do cesarki lepiej ogoloną być tak jak do każdego zabiegu na brzuchu.
Ja to podziwiam laski które chodzą z tym do kosmetyczki na wosk... chyba bym krzywdę takiej zrobiła i nie żeby specjalnie.. :)
Ja byłam raz na wosku i dziękuję bardzo. Wosk sam w sobie do przeżycia, ale te włoski, co wosk nie wyrwie, babka jechała mi pęseta i to najbardziej bolało.

reklama
To prawda, ze mozesz tez wyolbrzymiac zagrozenia, a chyba wszystkie matki maja lek jak wysylaja pierwszy raz dziecko na kolonie.
Chociaz jak moja siostrzenica chciala pierwszy raz jechac na kolonie w wieku 7 lat to ja -ciocia najglosniej protestowalam ;). A za rok (8 lat) chciala na 2 pojechac, rodzice sie zgodzili, a ja swoje: ze jak to, kto jej bedzie pilnowal - nadopiekuncze ciocie tez sie zdarzaja ;). Teraz sie z tego smieje :).
Gdyby to była grupa dzieci wyjątkowych jak on może czułabym się lepiej? Zwariuję chyba :) Na pewno muszę mu jakiś telefon skołować jak go puszczę :)

Do góry