reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowe mamy 2018

Dopiero doczytałam, wróciłam z miasta do domu, zjadłam kiełbasę i chleb z masłem orzechowym :) mmm
A uwaga, wcześniej mnie naszło na seks z mężem, bo położna na szkole rodzenia mówiła że ogólnie poleca :) to się słucham.

Adell1994, moja mała też ma spory nosek, chyba po mnie :D

Jutro wam zrobię zdjęcie moich małych zakupkow bo teraz leżę, plecy bolą, chyba za dużo chodziłam.

A wiecie? Akurat podczas zajęć złapał mnie skurcz, i położna podotykala i mówi że to faktycznie skurcz a nie małej wypinanie. Tylko że potem jak już będą te właściwe to jeszcze będzie ciągnęło w dół i bardziej bolało.

RooibosGirl, a teraz co ile będziesz miała wizyty? :) fajnie, że będzie już wszystko dokładnie sprawdzał.

Bajdelka, jadlabym jak Reksio szynkę te Twoje wypieki :)

Kasiaczek89pl a jakieś szczegóły z wizyty? :)

Ogólnie poprawił mi się humor, i kupiłam sobie sukienkę na naszą wizytę u doktora za tydzien :)

I podzielę się z wami wiedzą, może większość już to wie, ale dla tych co nie wiedzą :
- dobrze jest kłaść w miarę często dziecko na brzuszku, wtedy się lepiej rozwija
- oczka przemywamy od zewnątrz do wewnątrz wacikami
- nie czyscimy uszu patyczkami
- wody do wanienki wlewamy tak jakby do pół brzuszka żeby nie moczyc cały czas pepuszka w wodzie
- jak chcemy dziecko kąpać codziennie to położna polecala jeden dzień z kosmetykami, a drugi dzień w samej wodzie.

Więcej nie zapamiętałam :) ale szkoda mimo wszystko że się skończyła już mi ta szkoła rodzenia. Powiem tylko wam że zdecydowana większość dziewczyn chce cesarskie cięcia i załatwia papier od psychiatry...
To w sumie o tej pielęgnacji jak dla mnie nic nowego.
Co do cesarek to chyba nie wiedzą na co się piszą.

Bajadelka. Ciasto mega!

reklama
Brzegiem ręcznika czy pieluszki leciutko wilgotnym . Tam gdzie sięgasz. Ucho środkowe się samo oczyszcza. Jedynie żeby usunąć to co wyjdzie na wierzch by nie wyglądało brzydko. Możesz tez tym patyczkiem ale nie wsuwasz do ucha ‚do dziurki’ tak samo zreszta z większymi dziećmi i dorosłymi. Żeby nie upychać wydzieliny do kanału. Ja tak zasponsorowałam młodej zapalenie ucha bo się zrobił korek a pod nim stan zapalny.
Mój brat na pewien czas ogłuchł od tych patyczków.
Lekarz powiedział: Patyczki tylko do zewnętrznej części ucha. Dobre są te płyny rozpuszczające wydzielinę. Kobiety rzadziej ich potrzebują bo podczas mycia włosów wiecej wody im się wlewa do uszu i wypłukuje.

Dziewczyny, czy po kąpaniu zakładałyscie swoim maluszkom czapeczkę na jakieś 20 min? Tak mi mówią znajomi, a dzisiaj położna na szkole rodzenia powiedziała, że nietrzeba.
I drugie pytanie, w którym tyg można bezpiecznie rodzic? W sensie, kiedy dziecko nie jest już uznawane za wcześniaka ? Mam termin na 29.09 a marzy mi się połowa :D
Zależy. Podobno jak ma gęste włosy to po myciu zimą w zależności od temp. dobrze na 15 minut zakładać ale ja nigdy nie zakładałam... wycierałam włosy ręcznikiem a w domu ciepło. Tak jak i sobie nie zakładam czapki po myciu głowy.

Codziennie rano jak wstaję z łóżka i stawiam pierwsze kroki na boso to stopy mnie tak dziwnie bolą. Przez resztę dnia spokój. Też tak macie?

Pytałam dzisiaj ginekologa czy ta moja wada stawów przez którą teraz boli mnie biodro (już przestaje hurra!) nie jest żadnym przeciwwskazaniem do SN. Na szczęście nie. Uff..

Wreszcie uzbierałam paragony na kartę stałego klienta w miejscowym sklepie z artykułami dla dzieci i będzie rabat. Na jakiej ja wiosce mieszkam że aby gdzieś mieć kartę stałego klienta rzeczywiście trzeba robić tam regularne zakupy haha :D
Śmieje się, bo w Smyku dali jak pierwszy raz tam weszłam...

Hm jak Cię ten brzuch tak ciągnie. Plus to parcie i dużo wydzieliny.... zobaczymy co powie na wizycie jutro. Bo to takie objawy dość znaczące ze tak powiem. Przynajmniej z tego co kojarzę ... ale jutro będziesz wiedzieć czy ok czy może coś się dzieje.
Też nie chciałam nic tu sugerować ale dla mnie to początki porodu chociaż to może trwać i dwa tygodnie... daj znać jutro koniecznie @StarAnia !

Oglądałam pogodę i do piątku w całej Polsce deszcz bez wyjątków o to jutro pranie do suszarki leci bo znowu mi się nazbiera!!!

AniaStar to ulga bo tak myślę jak ty te dziecię ubierzesz w takiej ilości hihi

No spać się nie chce jejku obiecuję sobie, że nie będę spać popołudniu już tak mi dobrze szło a ta pogoda mnie zmogla ehhh...

Dziewczyny jak według miesiączki termin mam na 28wrzesnia a ja jestem pewna że w styczniu owulacja mi się przesunela o prawie dwa tyg to według mnie ciąża jest jeszcze młodsza a oni zrobią ki cesarke jeszcze wcześniej to nie będzie za wcześnie???

Mikołaj dziś zmulony jak ja. Rusza się tyle o ile. Chyba, że może miejsca coraz mniej i może schodzi niżej. Skurcze mam już chyba 3 dzień zazwyczaj wieczorami. Ale takia ich siła jak przy drugim dniu @. Z Bartkiem z takimi 2 miechy biegałam... także u Nas nudy. :)

reklama
Mąż pojechał sprawdzić czy pijak żyje ;)
A w ramach "kary" Bóg go doświadczył bólem zęba. Antybiotykiem. I najpewniej ekstrakcją na dniach tudzież nieprzyjemnym kanałowym.

Do góry