reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowe mamy 2018

Jest wszystko ok, malutka po pomiarach jest starsza ok 1.5 tygodnia
No i waży 1800 gramów więc jest mały klocek :p
Mała waży 1410 gram, i '' jest starsza'' o 9 dni według głównego terminu.
Jak to fajnie przeczytać, że inne kobitki też są czasem ''do przodu'' bo ja często się czuje tak nieswojo ze swoimi ciążami :sorry2: wszystkimi w sumie bo zawsze a to waga większa niż ''normy'' a to obwód czegoś pare dni do przodu ble ble

Ja mam wizytę w poniedziałek. Jestem ciekawa ile waży teraz moja Helenka. Mam wrażenie ,że dużo urosła bo bardziej ją czuje :)
Ja za tydzień wizytę mam. Też jestem ciekawa jak tam wagowo będzie, u mojej kluski w sensie.
U mnie to strach na wagę wchodzić, już ostatnio miałam +10kg a nie jem słodyczy, nie pije gazowanego, nie tykam chipsów. Z synami przybrałam kolejno +13kg i +7kg
A tu prognozuje sobie jeszcze przynajmniej 3 kilogramy dla samej Ulki i dodatkowo mleczarnia urośnie, już teraz mam duże D. Kuzynka przytyła 18kg a kruszyna z niej i aż się boje o siebie bo jednak mam te 180cm
Ja wiem, że fizjologia i hormony i w ogóle ale ta moja ciąża z dziewczynką jest najbardziej odpałowa :oo2:
Ale byle do września. Jakoś wezmę na klate te moje kilogramy byle się łaskawie obróciła główką do dołu w końcu bo CC nie chce :rolleyes2:

reklama
Ale ogólnie teraz duże się dzieci rodzą. Wiadomo, nie wszystkie.
Ale moja przyjaciółka miała CC robione równo miesiąc przed terminem bo ciśnienie wariowało. I jej córeczka urodziła się 55 cm i 3100g co jak na wcześniaka daje jej niezły wynik.
A znów siostra mojej koleżanki dobrej urodziła tydzień temu córkę, też CC, 56 cm i 4750g!
W rodzinie też raczej koło 4 kilogramów oscylują

ja już na wypraw wydałem około 3000zl razem z ubraniami do tego dojdzie wózek także standard 5000zl
Ja nie liczę :wink: hahaha. A jeszcze teraz drugi fotelik z bazą kupujemy :rolleyes2:
No ale mamy już chyba wszystko co podstawowe.
Jeszcze komoda zostanie do kupienia, troche piżamek-pajacyków do spania trzeba dokupić, kombinezon na zimę i pampersy.
Na razie mam dwie paczki ''jedynek'' (jedne z Pampersa a drugie z Tully) i będę kupować jeszcze trzy paczki dwójek (z pampersa, z dady i z rosska).
Ulka się urodzi to przetestujemy co jej najlepiej służy i wtedy kupi się więcej.
No i wiadomo, że jeszcze tam jakieś ciuszki po drodze się przytuli :-D ale to już takie pojedyncze sztuki

Witam ja wczoraj również wizyta i usg. Mała waży ok 1400 , szyjka dluga i wszystko jest ok :-) tyle że mam teraz 4 razy dziennie mierzyć ciśnienie i liczyć ruchy dziecka 3 razy dziennie. Dochodzi jeszcze 4 razy cukier i całe dni będę tylko coś mierzyć A Wy już liczycie ruchy dziecka? Ja w pierwszej ciąży nie musiałam

Witam ja wczoraj również wizyta i usg. Mała waży ok 1400 , szyjka dluga i wszystko jest ok :-) tyle że mam teraz 4 razy dziennie mierzyć ciśnienie i liczyć ruchy dziecka 3 razy dziennie. Dochodzi jeszcze 4 razy cukier i całe dni będę tylko coś mierzyć A Wy już liczycie ruchy dziecka? Ja w pierwszej ciąży nie musiałam

Ja nie liczę bo rusza się tak dużo i często, że nie mam powodów do obaw

Ale ogólnie teraz duże się dzieci rodzą. Wiadomo, nie wszystkie.
Ale moja przyjaciółka miała CC robione równo miesiąc przed terminem bo ciśnienie wariowało. I jej córeczka urodziła się 55 cm i 3100g co jak na wcześniaka daje jej niezły wynik.
A znów siostra mojej koleżanki dobrej urodziła tydzień temu córkę, też CC, 56 cm i 4750g!
W rodzinie też raczej koło 4 kilogramów oscylują
Też to zauważyłam, że teraz to duże dzieci, wśród znajomych to większość dzieci powyżej 3700g, przy czym dużo jest takich co urodziło się z wagą powyżej 4kg.

Wiciowamama :) mnie się wydaje że lepiej jak dobrze rosnie, lekarz mówił z to świadczy o dobrze funkcjonującym łożysku. A do makrosomii to jeszcze daleko.
Ja na razie od początku ciąży przybrałam 3,5 kilo, pewnie to wszystko to Córeczka i jej domek :) najważniejsze że wszystko jest w normie.

A propos ciśnienia, mierzycie sobie same w domu?
Jeśli wszystko jest ok to wystarczy, że lekarz mierzy na każdej wizycie.
Ja mierzę 4 razy dziennie, bo tak mi zalecił, ale w domu mam ok. W gabinecie dostaję objaw białego fartucha i mam podwyższone często [emoji23] tak to jest, jak się trzeba rozbierać przy kimś, kogo się zna.
Cukrzycy może towarzyszyć nadciśnienie, więc dobrze, że masz takie zalecenie. Liczenie ruchów pewnie jest z tego powodu, że masz cukrzycę, a to zawsze jakieś ryzyko. Ja mam wizytę 5 lipca to zobaczymy, czy mi każe liczyć. Miesiąc temu pytał się tylko, czy dobrze czuję ruchy.

reklama
Ja też nie liczę, lekarz nic nie mówił. Zobaczymy w poniedziałek jeśli każe liczyć to oczywiście będę to robiła ale póki co małego czuje przez większą część dnia więc nie liczę :)

Do góry