reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowe mamy 2018

reklama
W pierwszej miałam z OM na 19 kwietnia z USG na 22 kwietnia a urodziłam 25.
W drugiej OM nie brali w ogóle pod uwagę. Wg. 1 USG termin na 18 listopada z 2 USG na 21 listopada młody urodził się już 22 listopada 2h 29m po terminie ;) Teraz mam wpisane z OM 13 z USG mam wpisane tak: OM 12 USG 12 września. Kalkulatory liczyły mi między 12 a 15 września w zależności od tego jak długi cykl.

Bo te terminy z usg to są takie wiecie ..... niepewne.
Starczy że np dziecko będzie miało dłuższą niż normalnie kość udową.
I zaraz będzie że termin szybszy. A to może też oznaczać tylko to że akurat nogi będzie miał bobas długie ale reszta "normalna"
I to tak samo działa w przypadku wagi.
Ustalają sobie pewne tam wymiary i podług tego obliczają. A potem zonk bo albo dużo lżejszy albo tak jak u mojej kuzynki zamiast 4200 wychodzi 4750

Ja mam i mialam po pierwszym porodzie zastrzyk i w zeszlym tygodniu
Dzisa zaczelam 30 tydzien, wiec juz wielkie odliczanie :)
Przez to, ze moj lekarz nie bada mnie ginelologicznie, to zaczelam sie stresowac czy nie mam jakiegos bezobjawowego zapalenia, a teraz jestesmy nad morzem i jitro bede dzwonic czy mnie tu lekarz przyjmie zeby zobaczyc czy wszystko ok a jak nie to jak wroce w pon pojade na sor, bo teraz moj gin ma urlop i przyszly tydz tez. Ktoras z was tez nie jest badana ginekologicznie na kazdej wizycie?
Nie byłam badana ani razu do 16tc na nfz-zmieniłam lekarza

Bo te terminy z usg to są takie wiecie ..... niepewne.
Starczy że np dziecko będzie miało dłuższą niż normalnie kość udową.
I zaraz będzie że termin szybszy. A to może też oznaczać tylko to że akurat nogi będzie miał bobas długie ale reszta "normalna"
I to tak samo działa w przypadku wagi.
Ustalają sobie pewne tam wymiary i podług tego obliczają. A potem zonk bo albo dużo lżejszy albo tak jak u mojej kuzynki zamiast 4200 wychodzi 4750
Tak jak te siatki centylowe po urodzeniu. Ile ja się musiałam z Kacprem nagadać lekarzom że dziecko ładnie je mimo że chudy jak patyk i że ma to w genach po tatusiu który do 20 rż wyglądał jak z Oświęcimia wyzwolony...
Bo K. teraz ma 160 cm plus minus wzrostu a waga 25 kg! Nie to co B. który waży 10kg więcej przy wzroście plus minus 140cm.

Hej hej, powiedz wam że nie chce mi się już wstawać a syn nadal chce iść do przedszkola jejku, dziś zaczynam dopiero 27tc rany a wy już 30tc jaka rozbieżność........ Dostałem wczoraj od koleżanki 3 kartony ubrań dla synka ciekawi mnie rozm i stan zobaczymy, ubrań z reguły mam pełno i to nowych więc jestem wybredna hihi...... Dziś popołudniu ma się wkoncu ochlodzic może będzie lepiej..... StarAnia daj znać co powiedział lekarz

I focia

Załączniki

• Screenshot_20180621-064707.png
    Screenshot_20180621-064707.png
    50,4 KB · Wyświetleń: 68
No wlasnie myslalam, ze powinien badac na kazdej a mnie juz dwie wozuty ostatnio nie badal tylko samo usg a nastepna wizyta za 3 tyg. Nie mam objawow typu swedzenie czy pieczenie a wydzielina wydaje mi sie ze ok, chociaz to ciezko mi rozpoznac, bo wiadomo, ze w ciazy sie zmienia. Nie wiem moze ja juz wymyslam.. po prostu nie chcialabym zeby bylo jakies nieleczone zapalenie, ktore nie daje objawow

To jeżeli masz problem z wizyta , zrób wymazy. Tylko ze to trwa kilka dni no i zależnie od puntu pobrań kosztuje około kilkudziesięciu złotych. Swego czasu w Rossmanie i aptekach były testy na infekcje „domowe laboratorium „ czy jakoś tak. Niewiem jak ze skutecznością tego bo nie używałam .

Co do karmienia piersią , chce karmić . Pewnie dlatego ,że dla mnie wszystko jest pierwsze i tłumacze sobie ,że skoro naturalne to dobre. Dostaliśmy ściągacz do mleka i podgrzewwcz co da możliwość na karmienie przez męża dzidziusia. [emoji6][emoji6][emoji6]
Przemawia też za mną to ,że nie będę musiała wydawać pieniedzy na mleko modyfikowane. Chociaż mam trochę obaw , że nie będę miała pokarmu bo mama ze mną , po 5 dziecku i jedynej cesarce straciła go i moja siostra przy dwójce też. Choć zastanawiam się czy to nie kwestia psychiki.
Teraz chce , moje koleżanki mnie zachęcają , bo same karmią , więc mam wsparcie. Ale jak będzie z moja psychiką po porodzie? Bo łatwo sie pisze , jak się jeszcze czegoś nie robiło ;)))).

Po za tym dziewczyny z domów jednorodzinnych . Jak ogarniacie kwestie łóżeczka dla dziecka ? Nasza sypialnia jest na górze i tam mamy łóżeczko , ale jednak dzień będę spędzała na dole . Myślałam,żeby dziecko kłaść w otulaczu na łóżku , ale jednak myślę ,że jak ktoś przyjedzie , będzie siedział na kanapie i dzidziuś pomiędzy ludźmi,( bo przecież nie będziemy siedzieć w sypialni z teściami;)) to ,aż szkoda mi małej ,żeby była tak przekładana. Musi mieć swoje miejsce . Zamówiliśmy łóżeczko turystyczne , tak żeby go używać , gdy będzie potrzeba. Wyprawka kosztuje... ;) Ale mam nadzieję ,że posłuży dla kolejnych dzieci :)

I jeszcze jedno. Jakie smoczki kupujecie i ile ? Bo nie mam zielonego pojecia...

reklama
Co do karmienia piersią , chce karmić . Pewnie dlatego ,że dla mnie wszystko jest pierwsze i tłumacze sobie ,że skoro naturalne to dobre. Dostaliśmy ściągacz do mleka i podgrzewwcz co da możliwość na karmienie przez męża dzidziusia. [emoji6][emoji6][emoji6]
Przemawia też za mną to ,że nie będę musiała wydawać pieniedzy na mleko modyfikowane. Chociaż mam trochę obaw , że nie będę miała pokarmu bo mama ze mną , po 5 dziecku i jedynej cesarce straciła go i moja siostra przy dwójce też. Choć zastanawiam się czy to nie kwestia psychiki.
Teraz chce , moje koleżanki mnie zachęcają , bo same karmią , więc mam wsparcie. Ale jak będzie z moja psychiką po porodzie? Bo łatwo sie pisze , jak się jeszcze czegoś nie robiło ;)))).

Po za tym dziewczyny z domów jednorodzinnych . Jak ogarniacie kwestie łóżeczka dla dziecka ? Nasza sypialnia jest na górze i tam mamy łóżeczko , ale jednak dzień będę spędzała na dole . Myślałam,żeby dziecko kłaść w otulaczu na łóżku , ale jednak myślę ,że jak ktoś przyjedzie , będzie siedział na kanapie i dzidziuś pomiędzy ludźmi,( bo przecież nie będziemy siedzieć w sypialni z teściami;)) to ,aż szkoda mi małej ,żeby była tak przekładana. Musi mieć swoje miejsce . Zamówiliśmy łóżeczko turystyczne , tak żeby go używać , gdy będzie potrzeba. Wyprawka kosztuje... ;) Ale mam nadzieję ,że posłuży dla kolejnych dzieci :)

I jeszcze jedno. Jakie smoczki kupujecie i ile ? Bo nie mam zielonego pojecia...
A w wózku? Moja koleżanka ma dom i małego w. Wózku miałyśmy na dole, ja mam smoczki Tommy tippie od 0-6 mcy

Do góry