reklama
Kala07
Fanka BB :)
Jak to u Ciebie zdiagnozowali? Ile płacisz za ten taping czy ta przepukliNe będzie widać na usg?Obawiam sie, ze to nie łozysko, a robi Ci sie przepuklina -rozchodzenie sie miesni prostych brzucha. Ja z tego m.in.powodu (+ bole plecow) chodze na taping - klejenie specjalnymi plastrami. Ja mam tez bol i ciagniecie w okolicy pepka. Mi to pomaga.
Przepuklinę widać na USG. U każdej z nas w ciąży robi się rozstęp mięśni prostych brzucha, ale u jednych mniej, a u drugich bardziej. Zależne jest to od wielu czynników. Jeśli daje nieprzyjemne objawy to można tejpować, bo zapobiega to dalszemu rozstępowi i daje ulgę, ale pamietaj, żeby udać się z tym do porządnego fizjoterapeuty po kursie na tejpy. Najczęściej po porodzie mięśnie schodzą się spowrotem, ale u niektórych rozstęp pozostaje. Wtedy trzeba nad tym pracować ćwiczeniami i dalej tejpami. Poczytaj w necie jest duzo informacji na ten temat.Kliśka!!! Trzymam kciuki za mycie! To musi być trauma straszna nie móc się umyć ( Wiecie co mam łożysko z przodu jak podnoszę się z łóżka np.wstaje mięśnie brzucha napiąć lekko musze to taka gula mi rośnie takie wzgórze aż nad pepkiem czy to łożysko?macie tak?
RooibosGirl
Też takie coś czułam. U mnie okazało się, że to tylko wiązadła.No to ja się bałam ze mi się coś z łozyskim dzieje czEsto czułam takie ukłucie jakby się coś odrywalo od środka wlasnie w okolicy pepka nad pepkiem ale już rzadko to czuje i leciutko
kasiaczek89pl
A czy na usg lekart jest w stanie zobaczyć sprawdzic jeśli coś takiego się dzieje czy on by coś zauważał?
Z łożyskiem tak. A co do przepukliny to nie wiem musza się wypowiedzieć inne
Jutro jeżeli będą mi robić ten zabieg to muszę być czysta. Tak czy inaczej jak mi to ściągna to idę się kąpać i w dupie ich mam, że nie. Wydaje mi się, że w Koszalinie to już byli przewrazliwieni.Kliska, ponegocjuj z lekarzm te kapiel, przeciez to Ci poprawi samopoczucie mega. Moze Ci asystowac pielegniarka, a medycznie nie ma znaczenia, ze Cie odepna na 15 min.
Trzymaj sie cieplo. Mam nadzieje, ze szybo Ci zainstaluja co maja zainstalowac i wrocisz do domu .
Chloe.Chloe
Nie ma czego sie bac. Tak sie czasami robi. Ja tak mam i chodze na kinezytaping. To nie boli, a pomaga .No to mnie nastraszylyscie .. od kilku dni to widze
Dokladnie tak jak pisze Seremida. Ja napisalam, ze moze sie robic przepuklina (nadmierne rozchodzenie miesni brzucha moze zagrazac przepuklina). Mi to zdiagnozowala fizjoterapeutka do ktorej poszlam z bolami plecow w pierwszym trymestrze. Poszlam do takiej, ktora zajmuje sie ciezarnymi. Ona zrobila mi badanie i zalecila taping. Poradzila tez nie podnosic sie na wprost a po przekreceniu sie na bok, kucac a nie zginac sie, nie podnosic ciezarow.Przepuklinę widać na USG. U każdej z nas w ciąży robi się rozstęp mięśni prostych brzucha, ale u jednych mniej, a u drugich bardziej. Zależne jest to od wielu czynników. Jeśli daje nieprzyjemne objawy to można tejpować, bo zapobiega to dalszemu rozstępowi i daje ulgę, ale pamietaj, żeby udać się z tym do porządnego fizjoterapeuty po kursie na tejpy. Najczęściej po porodzie mięśnie schodzą się spowrotem, ale u niektórych rozstęp pozostaje. Wtedy trzeba nad tym pracować ćwiczeniami i dalej tejpami. Poczytaj w necie jest duzo informacji na ten temat.
Oglada tez moj pepek, bo podejrzewa, ze zagraza mi przwpuklina pepkowa. Pepek boli mnie i ciagnie. Tapowac wg mojej fizjoterapeutki mozna na ok.tydzien, potem tydzien przerwy. Kosztuje to u mnie (Warszawa) 20 zl. Nie jest to takie trudne, bo uczyla mojego partnera ja jednak nadal korzystam z jej uslug , m.in.dlatego, ze tasm do tapingu nie ma w aptekach, a jedynie w necie lub sklepach ze sprzetem rehabilitacyjnym. Z tapami czuje sie lepiej.
Co do miesni brzucha mowi to, co Seremida: stan miesni, ich ew. rozejscie ocenia sie po ciazy. Zwykle same hormony "przywracaja" wszystko na miejsce. Ew.mozna cos robic. Nie mozna za szybko zaczac cwiczyc.
Ja ide na taping jutro i juz sie ciesze . Jedyny minus, ze mam bardzo wrazliwa skore i ostatnio przy zdejmowaniu tapow zdarlam sobie troche naskorka. Dopiero zeszly strupki z brzucha. Boje sie powtorki .
Ostatnia edycja:
Chloe.Chloe
Ciagle cos pisze, ale nie pochwalilam sie jeszcze, ze bylam dzisiaj na echu serduszka. Zalecenie wynikajace z wady serca u ojca. Serduszko zdrowe (sprawdza sie jeszcze kilka razy w dziecinstwie), a dzidzius slodki: zaslanial sie od tego usg. Moj Maly nie lubi usg i zaslania sobie buzke od niego zawsze.
Jakby ktos potrzebowal bardzo dobrego specjalisty od echa serca plodu to dysponuje namiarami (Warszawa).
Jakby ktos potrzebowal bardzo dobrego specjalisty od echa serca plodu to dysponuje namiarami (Warszawa).
Ostatnia edycja:
Dziewczyny mam te 3 bodziaki dla dziewczynki jakby któraś Warszawianka była na Mokotowie to oddam. Nawet metek nie zrywałam a uważam że są typowo babskie więc może któraś chce.
Co do tych taśm to ja czytałam właśnie o pępku gdy ten "wychodzi" żeby zaklejać.
Ja z racji kręgosłupa mam już odruch kucania zamiast schylania i podnoszenia cięższych rzeczy z kucek a także właśnie wstawania bokiem.
Obudziłam się o 4 na siku myślałam że jeszcze usnę nim będzie pora wstawania ale oczy w 5zł i koniec. A jeszcze pod oknami mam jakieś zgromadzenie ludowe i debaty
I znów nerwy zszargane przez wychowawczynię Be. Bo esej napisała że nie miał zeszytu i że się śmieje jak mu zwróciła uwagę. K...a! Dzieciak zostaje na drugi rok w 1 klasie. Miesiąc do końca szkoły a ta nie może odpuścić. Mam ochotę jej litanię na ten temat napisać. Ale i tak nie dotrze do jej zakutego łba.... Nawet nie wiecie jak ta kobieta mi krwi napsuła i szczerze współczuje synowi. Jeśli 7 latek mówi "Wiesz mamo może to lepiej że będę powtarzał klasę bo może nikt już mnie nie będzie o wszystko oskarżał" to chyba coś jest nie tak.
Co do tych taśm to ja czytałam właśnie o pępku gdy ten "wychodzi" żeby zaklejać.
Ja z racji kręgosłupa mam już odruch kucania zamiast schylania i podnoszenia cięższych rzeczy z kucek a także właśnie wstawania bokiem.
Obudziłam się o 4 na siku myślałam że jeszcze usnę nim będzie pora wstawania ale oczy w 5zł i koniec. A jeszcze pod oknami mam jakieś zgromadzenie ludowe i debaty
I znów nerwy zszargane przez wychowawczynię Be. Bo esej napisała że nie miał zeszytu i że się śmieje jak mu zwróciła uwagę. K...a! Dzieciak zostaje na drugi rok w 1 klasie. Miesiąc do końca szkoły a ta nie może odpuścić. Mam ochotę jej litanię na ten temat napisać. Ale i tak nie dotrze do jej zakutego łba.... Nawet nie wiecie jak ta kobieta mi krwi napsuła i szczerze współczuje synowi. Jeśli 7 latek mówi "Wiesz mamo może to lepiej że będę powtarzał klasę bo może nikt już mnie nie będzie o wszystko oskarżał" to chyba coś jest nie tak.
reklama
Ciekawe, że mój lekarz ginekolog nie zlecił czegoś takiego u mnie. A Twój mąż ma wadę serca od urodzenia?Ciagle cos pisze, ale nie pochwalilam sie jeszcze, ze bylam dzisiaj na echu serduszka. Zalecenie wynikajace z wady serca u ojca. Serduszko zdrowe (sprawdza sie jeszcze kilka razy w dziecinstwie), a dzidzius slodki: zaslanial sie od tego usg. Moj Maly nie lubi usg i zaslania sobie buzke od niego zawsze.
Już spać nie mogę, bo mi tu starsze kobiety na sali chrapia. Do 8.30 muszę być na pewno na czczo i nie wiem jak to zrobię. Strasznie mnie piecze skóra od tych elektrod od kardiomonitora. Oto kilka zdjęć z wczoraj - zapomniałam dodać do poprzedniego posta.
Mój brzuszek
Jazda karetka
U już w Szczecinie.
W ogóle się okazało, że wczoraj źle był ustawiony kardiomonitor i on coś zbierał i pokazywał zbyt wysokie tętno. Nieźle mnie tym zestresowali.
Załączniki