reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowe mamy 2018

Mój ginekolog mówił, że termin wyliczony/potwierdzony na usg prenatalnym już się nie przesunie.

Dzisiaj pierwszy raz przespałam całą noc bez wstawania na siku tak wygodnie mi się spało z poduchą :) Do snu otuliłam poduchą plecy, dzisiaj położę ją odwrotnie i otulę brzuszek, ciekawe jak jest wygodniej? :)

Nie. Żadnej kofeiny - ani w kawie, ani w coli, nawet herbaty robię słabsze. Mówią, że szkodzi, więc odstawiłam.

Dziś może Ci być jeszcze lepiej :)

reklama
Ja mialam wczoraj usg i utrzymuje mi się, że z om. mam termin na 8 września, wedlug rozmiaru główki tez jest 23tydz.6d,ale rozmiar reszty cialka jest 6 dni do tyłu, lekarze troche zdziwieni czy to łożysko szwankuje czy poprostu Fabianek bedzie maly, a waga 460g.
U mnie całe dziecko jest mniejsze, niż powinno, ale lekarz mówi, że póki to tylko kilka dni to nie ma się co martwić.

Ja z bliźniakami miałam różne ciążowe dolegliwości ciśnienie, podejrzenie tej holestazy i inne dziwne później z synem uparlam się że będzie ok i nie będę cudowac więc ani razu nie byłam w szpitalu i nic mi nie dolegalo obecnie też się nie spinam i nie doszukuje, ale bacznie też obserwuje póki wyniki ok to dobrze oczywiście jak glukoza wyjdzie źle to trudno, bradziej jestem dobrej myśli

Dzieki za zdjecie. To jeden z ksztaltow, ktore obstawiam. Ja nazywam go I ;)
Ja na poczatku unikalam kawki. Teraz pije rano jedno cappucino. Mam niskie cisnienie i rano nie mam energii-bez kawy caly dzien bym sie snula.
Mi prof.na usg prenatalnym powiedzial, ze badanie z usg 13 tygodnia jest najbardziej miarodajne w okresleniu wieku plodu (mi sie termin nie zgadza z owulacja), ale kolejne usg potwierdzaja wielkosc Malego z usg prenatalnego, czyli termin 13.09 przeniesiony na 8.09. Gdyby robili mi cc to tydzien wczesniej do tego terminu z usg czyli 1 .09. Wolalabym troche wczesniej lub odrobine pozniej.

Dzieki za zdjecie. To jeden z ksztaltow, ktore obstawiam. Ja nazywam go I ;)
Ja na poczatku unikalam kawki. Teraz pije rano jedno cappucino. Mam niskie cisnienie i rano nie mam energii-bez kawy caly dzien bym sie snula.
Mi prof.na usg prenatalnym powiedzial, ze badanie z usg 13 tygodnia jest najbardziej miarodajne w okresleniu wieku plodu (mi sie termin nie zgadza z owulacja), ale kolejne usg potwierdzaja wielkosc Malego z usg prenatalnego, czyli termin 13.09 przeniesiony na 8.09. Gdyby robili mi cc to tydzien wczesniej do tego terminu z usg czyli 1 .09. Wolalabym troche wczesniej lub odrobine pozniej.

Ja się tak snulam trzy mc aż powiedziałam dość. W tamtej ciąży miałam problem z ciśnieniem. Było podwyższone. I teraz się o to bałam ale bez kawy na początku miałam niskie i nie dało się żyć. Zawroty głowy , bylo mi słabo. Teraz pije ale nadzoruje ciśnienie. Jakby się zaczęło podnosić to odstawię.

Hej dziewczyny... u mnie masakra. Rano po tym jak wyszła z pokoju pielęgniarka to straciłam przytomność siedząc na łóżku. Nawet nie zdążyłam się położyć czy wezwać pomoc. Dodatkowo uderzyłam głową o taki metalowy element łóżka i rozcięłam sobie prawy bok głowy. Jak z tego wyszłam, czyli się ocknęłam to oczywiście szum w uszach i uczucie gorąca. Potem przesunęłam głowę, bo leżałam krzywo. Jak leżałam to się zastanawiałam czy wezwać pomoc, bo w sumie jest już po. No ale usiadłam i tak jakoś dotknęłam tył głowy. Raz, drugi... patrzę, a tam krew. Obróciłam się i patrzę a na podłodze taka mała kałuża. AHA... super... no i zadzwoniłam po te pielęgniarki. One wezwały lekarza. Teraz wyglądam jak Rambo, szczególnie, że mam założonego Holtera i to wygląda trochę jak ładunki wybuchowe na klatce piersiowej. Pierwszy raz straciłam zupełnie przytomność przez to serce. Pielęgniarki się martwią, lekarze się martwią, a to, że rodzina się martwi to normalne. Nawet Was nie proszę o słowa otuchy. Muszę to przetrwać.
PS. Kto kurde robi metalowe ramy z jakimiś wypustkami w łóżkach szpitalnych? MASAKRA!!

Hej wszystkim!
Śmieszne te poduchy w biedronce spr.cene ale jak usłyszałam ze 70zł oddałam na miejsce :laugh2::biggrin2: w I ciąży radziłam sobie bez wiec wydaje mi się zbędna.:-p
Ale każdy ma inne potrzeby ja napalilam się na blender z Lidla bo mój stary z brauna juz ledwo zipie.
A jak laseczki wyszła Wam glukoza?? U mnie fatalnie ....wynik zawala z nóg .

Podczas badania czułam się fatalnie i ledwo wytrzymałam na tym krześle ..i faktycznie...na czczoło 80 po 2 godz.226! Po godz.nie miałam chociaż dzwonili z laboratorium czemu bez tego badania.badania . po godzinie ale pigułki zakrzyczaly mnie ze kto mi powiedział ze glukozę po godz.tez się bada ze mam na czczo i po dwóch godzinach.dopiero.

Także nie wiem czy to juz był spadek i jaka kolosalna była po godzinie kiedy prawie padalam na tym krzesle :(
Masakra, to bardzo wysoko. Ja w pierwszej ciąży miałam ten trzeci 180, więc u mnie wzrosło, ale nie pamiętam jaki był. Ale ten na czczo jest chyba ok. Jeżeli lekarz potwierdzi, że to cukrzyca ciążowa to może się uda wszystko unormować dietą. Ja nie musiałam wstrzykiwać sobie insuliny. Wystarczyła dieta.
Dziewczyny pijecie kawę?
Tak, piję kawę, ale nie dużo, sporadycznie jedną dziennie, a przez długi czas piłam tylko zbożową.

No ja też właśnie pierwsze trzy miesiące nie a teraz dwie filiżanki codziennie
pije teraz, bo ciśnienie miałam słabe i potrzebowałam
Kinderbueano w zwykłej morfologii nie badają aspat u i alatu to są próby wątrob. Dodatkowe badanie krwi. Powiedz o objawach albo zrób sobie prywatnie jak widzisz ze coś nie tak i Cie to martwi . Wątroba nie boli ale brzuch wysoki poziom aspat u i alat świadczy o zapaleniu. W morfologii ogólnej nie mierzą tego.

@Kliska koszmar, dobrze, że nie stało Ci się nic poważnego :( Jak wszczepią Ci defibrylator to takie utraty przytomności powinny od razu przejść do historii?

reklama
U mnie całe dziecko jest mniejsze, niż powinno, ale lekarz mówi, że póki to tylko kilka dni to nie ma się co martwić.
U mnie chyba tez 3 dni dziecko mniejsze, ale te standardowe wymiary to tylko statystki. Z reszta myśle, że nie ma po kim być duże :D lekarz mi mówił, ze po 10 tc już się nie zmienia terminu porodu.
Ja pije jedna kawę rozpuszczalna rano, nie z konieczności, ale po prostu lubię :-) czasem po południu cappuccino, colę tez pije, bo mam napady, że muszę i nic mnie nie powstrzyma :D

Do góry