reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowe mamy 2018

Ja sie przyznam ,ze za wiele nie kupuję tych malutkich. W razie jak mi zabraknie to każe mężowi jechać po dodatkowe zakupy. A te większe pajacyki można zawsze w raczkach podwinac.

reklama
Ja mam 2 od początku. Byłam już w lutym na Słowacji ale na 5 dni tylko i to blisko granicy 3 godziny od domu więc wrazie kontroli graty do samochodu i jeszcze tego samego dnia mogłabym pojawić sie w Zusie ale teraz to już na 12 dni jedziemy i 1000km w jedną stronę

A właśnie co do przechodzenia na L4:
Myślę, aby przejść na to zwolnienie, jak wyjdę że szpitala. Miewalam stany omdlenia i nawet sam pracodawca powiedział, abym poszła na zwolnienie. Pytanko: jak mam przejść na zwolnienie? Wystarczy, że podejdę do lekarza rodzinnego i mu powiem o tym co mam i że chce zwolnienie lekarskie do końca ciąży? Czy to lekarz sam musi stwierdzić?
Nie wiem, czy rodzinny typowo ciążowe zwolnienie na 100% odpłatności może wypisać.
Dziewczyny sluchajcie. Jak to jest z wnioskiem o macierzyński. Przyznam sie ze dwie ciążę nie skladalam takiego wniosku bo nie bylo potrzeby. Teraz w pracy bede robic to pierwszy raz. Co tam sie dokladnie wypelnia po porodzie? Urlop na rok ale tam jest iles macierzyńskiego a ile wychowawczego ? Która mnie olsni jak to sie wypelnia w ogole :D
Też się chętnie dowiem o tym macierzyńskim.
Dzięki za podpowiedź. Zapytam o to,chociaz nie wiem kiedy będę mieć wizytę, bo się jeszcze nie zarejestrowalam i nie dostałam też kartki do rejestracji. Najwyzej spróbuję skontaktować się z ginekologiem bezpośrednio.
W google jak wpiszecie to wszystko ładnie jest rozpisane. Ja już poczytałam i wiem, co i jak. Są też wzory pism. Ogolnie pismo o urlop czy macierzyński, czy rodzicielski skladacie w pracy.

U mnie dziś równo 21 tc.
Połówkowe się przesunęło ponieważ bobas olał sprawę, ułożony pośladkowo, odwrócił się plecami, nos wtulił w brzuch i tylko stópki wystawił łaskawie.
I tyle było go widać.
Gin sprawdził szyjkę bo mówiłam, że ostatnio brzuch mi się często spina ale jest ok 3,5cm.
I serduszko sprawdzał. Wyszła lekka arytmia ale ponoć teraz to jeszcze normalne.
Także ani płci nie znam, ani nie wiem nic specjalnie więcej.
Za 4 tygodnie skierowanie na badania + na glukoze.
Wizyta kolejna za 5 tygodni

Hej dziewczyny ale jestem wkurzona wczoraj byłam na wizycie i polozna juz drugi raz nie znalazla tętna dziecka pyta ruchy są były problemy juz ostatnio pewnie [emoji5] mało tego wcale się tym nie przejęła a jak mi zmierzyla ciśnienie to ze zdziwieniem stwierdziła o jest wysokie myślałam że mnie krew zaleje i powiem ty głupia malpo dziwisz się ze się zdenerwowlalam co najgorsze lekarz jej maz[emoji5]nie widzi problemu przyszłam do chaty nie odezwałam się nic do lubego później mu mowie co i jak a on ze teraz ze następnym razem jak nie zbada to po myślimy. ..[emoji6]nie mogłam sobie miejsca znaleźć dzis zadzwoniłam wiec do tesciowej bo w pracy jest czy by mi gdzieś na mieście nie załatwiła w wypożyczalni detektora tętna płodu a patrze teraz na olx takie coś jest nie wiedziałam że takie może być sumiennie[emoji5]a któraś z was z takim czymś spotkała?
P.s nie ma nic gorszego jak ci milczenie położnej kiedy cię bada i do tego bada długo bardzo
U mnie raz położna na szkole rodzenia nie mogła wyczuć tętna płodu i mi powiedziała, że mam jechać do szpitala na Ktg. Chyba po 21 tyg. Mają obowiązek Cię przyjąć. Ktg mi nie zrobili, ale szybkie usg i z maluszkiem było wszystko w porządku, a lekarz powiedział, że położna powinna sobie kupić nowy detektor.

To co napisałam to było w 1 ciąży.
Pisze do Was nadal ze szpitala. Mieli mi dać jakąś małą dawke betablockera, ale niestety do tej pory nikt nie przyszedł. Zapowiedzieli też, że szukają dla mnie odpowiedniego ośrodka polozniczego na poród, bo tutaj w Koszalinie nie jest odpowiednie. Masakra, ciekawe jak ten mój poród będzie wyglądał. Wiem od mojej mamy, że mnie (2 dziecko) urodziła w 15 min (jak już przyjechała to pełne rozwarcie). Mieszkali tutaj i nadal mieszkają. No ciekawe jak ja mam w takim razie zdążyć na poród :D

mi położna ani w tej ciąży ani w poprzedniej nigdy nie badała tętna. po prostu jak idę na wizytę, to zawsze lekarz robi usg i sprawdza

ola-ska super wieści.
Ja jestem od 5 tc czyli od 8 stycznia na L4 i póki co nie miałam żadnej kontroli.
KINDERBUENOO88 a skąd oni w tym Zusie wiedzieli że Ty byłaś w Barcelonie? Kurde ja sie trochę teraz boję bo od 17 czerwca planuje urlop na Chorwacji. Wczasy wykupione w listopadzie zanim jeszcze zaszłam w ciąże więc kasy trochę szkoda tym bardziej że ja mam niedoczynnosć tarczycy i to znaczną i mój synuś też ma wyniki już na pograniczu i my co roku nad morze jedziemy i super się tam czujemy. A koleżanki szwagierka miała kontrol z zusu w 9 miesiacu :errr:

Jeśli lekarz pozwala, to wystarczy im podać adres pobytu i ponoć po sprawie.
Ja moją szefowa spotkałam na lotnisku (!) leciała w delegacje akurat ( takie właśnie mam szczęście ) mnie nie widziała ale chyba mojego K już tak- dodatkowo miałam na ten czas zaplanowany urlop bo to były moje 30ste urodziny to planowałam jeszcze w listopadzie. Także jak przyszło pismo, ze pytają czy w danym okresie przebywałam za geanicą to już nie chciałam kłamać. Prawda sama się wybroni-mam nadzieje :)

reklama
Do góry