reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowe mamy 2018

a masz 1 czy 2? wiedzą, że pojechałaś? zawsze możesz powiedzieć, że leżysz i nie otwierasz jak się nikogo nie spodziewasz...no chyba, że widział na fejsie, że kicasz po Barcelonie...

Mam 2. Ten wyjazd był planowany już w listopadzie, szefowa wiedziała ze mam bilety itp. Napisałam zgodnie z prawda, że po konsultacji z lekarzem byłam i czekam na ciąg dalszy. Wysłałam im pismo 2.04 i narazie cicho

reklama
A po jakim czasie dostalyscie pieniadze z zusu po pierwszym okresie zwolnienia? (Kiedy obowiazek wyplaty przechodzi na zus)
Ja mam zakład pracy powyżej 20 osób zatrudnionych i wypłatę dostaję równo ze wszystkimi (jestem na zwolnieniu od 3.01), a potem się pracodawca rozlicza z ZUSem. Wiem, że ZUS ma aż 60 dni na wypłatę pieniędzy z L4..

Ja też miałam ciągłość "pensji" nawet nie musiałam się intetesować od liedy ZUS przejmuje wypłaty mi pieniędzy.

Ja mam dziś kiepski humor. Płaczę i złoszczę się. Nie lubię tak się czuć.

Czyli jak zus powinien mi zaplacic pare dni za kwiecien i do 16 maja( tak mam zwolnienie) to placi mi za okres zwolnienia po ostatnim dniu zwolnienia, a nie za dany miesiac, tak?[/QUOT

Ja jestem od końcówki marca na Zusie i od tamtej pory dostałam już trzy przelewy ... :p oczywiście w różnych kwotach, ale generalnie wychodzi tyle ile powinno na miesiąc :)

Ostatnia edycja:
Czyli jak zus powinien mi zaplacic pare dni za kwiecien i do 16 maja( tak mam zwolnienie) to placi mi za okres zwolnienia po ostatnim dniu zwolnienia, a nie za dany miesiac, tak?

No wlasnie tu zalezy jaki duzy zaklad pracy, tak jak dziewczyny pisza jesli powyzej 20 zatrudnionych to powinnas miec tak jak standardowo wyplate. Ja pracowalam w mniejszej firmie i pracodawca wyplacal normalnie do 10 danego miesiaca, a zus po terminie zwolnienia

W sensie macierzyński potem wychowawczy i kolejny dziecko? I jak to działa ? Nie trzeba wracać do pracy ani nic ?
W pierwszej ciąży pracowałam do połowy siódmego miesiąca. Potem L4. Dalej urlop macierzyński rok. Później wybrałam zaległy urlop wypoczybkowy (około 2 mięsiace). Potem napisałam o urlop wychowawczy do końca lutego. I mialam plan zajsc w ciążę do tego czasu. Udalo się więc do pracy nie wracałam i od razu L4.

Ale ja mam mega w porządku firmę. Dostałam nową umowę na czas nieokreślony będąc w szóstym miesiącu ciąży :)

Ale to wszystko ogólnie zgodnie z prawem. Jedyny minus za na wychowawczym nie dostaje się ani zlotowki :/

U mnie jest ponizej 20 osob zatrudnionych wiec jakos koncowka kwietnia i dalej juz zus ma placic. A placi na konto to samo co w umowie czy trzeba osobne podanie pisac, bo tak to poczta idzie?

U mnie jest ponizej 20 osob zatrudnionych wiec jakos koncowka kwietnia i dalej juz zus ma placic. A placi na konto to samo co w umowie czy trzeba osobne podanie pisac, bo tak to poczta idzie?

Musisz wypelnic wniosek w zusie. Ja wlasnie wypełniałam niedawno i teraz zwolnienie mam do 10.04, także zobacze kiedy wyplata na konto bedzie. pocieszam sie ze poczta szla szybko, wiec na konto pewnie jeszcze szybciej, bo portfel juz pusty a male, slodkie ubranka same sie nie kupia :D

reklama
Musisz wypelnic wniosek w zusie. Ja wlasnie wypełniałam niedawno i teraz zwolnienie mam do 10.04, także zobacze kiedy wyplata na konto bedzie. pocieszam sie ze poczta szla szybko, wiec na konto pewnie jeszcze szybciej, bo portfel juz pusty a male, slodkie ubranka same sie nie kupia :D
W zusie moim czy pracodawcy to trzeba wypelnic?

Do góry