reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2018

a masz 1 czy 2? wiedzą, że pojechałaś? zawsze możesz powiedzieć, że leżysz i nie otwierasz jak się nikogo nie spodziewasz...no chyba, że widział na fejsie, że kicasz po Barcelonie...

Mam 2. Ten wyjazd był planowany już w listopadzie, szefowa wiedziała ze mam bilety itp. Napisałam zgodnie z prawda, że po konsultacji z lekarzem byłam i czekam na ciąg dalszy. Wysłałam im pismo 2.04 i narazie cicho

reklama
A po jakim czasie dostalyscie pieniadze z zusu po pierwszym okresie zwolnienia? (Kiedy obowiazek wyplaty przechodzi na zus)
Ja mam zakład pracy powyżej 20 osób zatrudnionych i wypłatę dostaję równo ze wszystkimi (jestem na zwolnieniu od 3.01), a potem się pracodawca rozlicza z ZUSem. Wiem, że ZUS ma aż 60 dni na wypłatę pieniędzy z L4..

Ja też miałam ciągłość "pensji" nawet nie musiałam się intetesować od liedy ZUS przejmuje wypłaty mi pieniędzy.

Ja mam dziś kiepski humor. Płaczę i złoszczę się. Nie lubię tak się czuć.

Czyli jak zus powinien mi zaplacic pare dni za kwiecien i do 16 maja( tak mam zwolnienie) to placi mi za okres zwolnienia po ostatnim dniu zwolnienia, a nie za dany miesiac, tak?[/QUOT

Ja jestem od końcówki marca na Zusie i od tamtej pory dostałam już trzy przelewy ... :p oczywiście w różnych kwotach, ale generalnie wychodzi tyle ile powinno na miesiąc :)

Ostatnia edycja:
Czyli jak zus powinien mi zaplacic pare dni za kwiecien i do 16 maja( tak mam zwolnienie) to placi mi za okres zwolnienia po ostatnim dniu zwolnienia, a nie za dany miesiac, tak?

No wlasnie tu zalezy jaki duzy zaklad pracy, tak jak dziewczyny pisza jesli powyzej 20 zatrudnionych to powinnas miec tak jak standardowo wyplate. Ja pracowalam w mniejszej firmie i pracodawca wyplacal normalnie do 10 danego miesiaca, a zus po terminie zwolnienia

W sensie macierzyński potem wychowawczy i kolejny dziecko? I jak to działa ? Nie trzeba wracać do pracy ani nic ?
W pierwszej ciąży pracowałam do połowy siódmego miesiąca. Potem L4. Dalej urlop macierzyński rok. Później wybrałam zaległy urlop wypoczybkowy (około 2 mięsiace). Potem napisałam o urlop wychowawczy do końca lutego. I mialam plan zajsc w ciążę do tego czasu. Udalo się więc do pracy nie wracałam i od razu L4.

Ale ja mam mega w porządku firmę. Dostałam nową umowę na czas nieokreślony będąc w szóstym miesiącu ciąży :)

Ale to wszystko ogólnie zgodnie z prawem. Jedyny minus za na wychowawczym nie dostaje się ani zlotowki :/

U mnie jest ponizej 20 osob zatrudnionych wiec jakos koncowka kwietnia i dalej juz zus ma placic. A placi na konto to samo co w umowie czy trzeba osobne podanie pisac, bo tak to poczta idzie?

U mnie jest ponizej 20 osob zatrudnionych wiec jakos koncowka kwietnia i dalej juz zus ma placic. A placi na konto to samo co w umowie czy trzeba osobne podanie pisac, bo tak to poczta idzie?

Musisz wypelnic wniosek w zusie. Ja wlasnie wypełniałam niedawno i teraz zwolnienie mam do 10.04, także zobacze kiedy wyplata na konto bedzie. pocieszam sie ze poczta szla szybko, wiec na konto pewnie jeszcze szybciej, bo portfel juz pusty a male, slodkie ubranka same sie nie kupia :D

reklama
Musisz wypelnic wniosek w zusie. Ja wlasnie wypełniałam niedawno i teraz zwolnienie mam do 10.04, także zobacze kiedy wyplata na konto bedzie. pocieszam sie ze poczta szla szybko, wiec na konto pewnie jeszcze szybciej, bo portfel juz pusty a male, slodkie ubranka same sie nie kupia :D
W zusie moim czy pracodawcy to trzeba wypelnic?

Do góry