A dowiadywałaś się o zasiłki?Niestety mnie na badania prenatalne nie stać może się uda chociaż jakieś dokładniejsze USG. Szkoda, że w Polsce tego nie refunduja.
Ciekawy, ale i trudny kierunek. Ja jestem po Wzornictwie na PK.
Kochane, co o tym myślicie, aby jeszcze porozmawiać z szefem i zapytać czy byłaby możliwość zwiększenia stawki netto mojego wynagrodzenia bez zmiany czasu trwania (jest do porodu). Chciałabym zwyczajnie, aby ZUS więcej dal nam pieniędzy, gdy będę na macierzyńskim. Szefa chce zapytać jedynie o taką możliwość, bo nasza sytuacja finansowa jest straszna. Po zapłacenia za żłobek i mieszkanie zostaje nam jakieś 800 zł na życie, a jak tu zapłacić za ubezpieczenie auta w lipcu czy też kupić rzeczy na drugie dziecko. Może jak będę na L4 to coś dorobię, ale nie mam pewności i nie wiem na ile mi serce pozwoli.
reklama
Ciesz się łatwiej wypchniesz.Ja bylam na genetycznym u prof.Wielgosia i dawno nie bylam u tak milego lekarza , a w srode na polowkowym u prof. Wegrzyna i tez bylam zadowolona, chociaz jak zawsze tysiac pytan mialam po. Nawet od razu jeden wymiar glowki wydal sie mi maly (w noemie, ale niski), wyjadnil, ze dzidzius ma waska glowe po tacie, ktory byl obecny na usg.
Chloe.Chloe
Fanka BB :)
Ja tez bylam na badaniach w ramach NFZ, bo jestem po 40-tce. Z tego tez wzgledu nie wiem jak bedzie z tym rodzeniem, bo wiek nie jest wskazaniem do cc, ale w srode na badaniu prof.mi powiedzial, ze ciaza z racji wielu powinna byc zakonczona w 39 tc. Generalnie zasugerowal, a przynajmniej tak to odebralam, ze pora znalezc lekarza w szpitalu, w ktorym chce rodzic.Ciesz się łatwiej wypchniesz.
Ostatnia edycja:
To dziwne bo znam kilka przypadków że kobiety po 40stce z 3 czy więcej porodem rodziły SN. Mnie się wydaje że jak czujesz się na siłach i wszystko przebiega prawidłowo bezsensem jest zakończenie ciąży CCJa tez bylam na badaniach w ramach NFZ, bo jestem po 40-tce. Z tego tez wzgledu nie wiem jak bedzie z tym rodzeniem, bo wiek nie jest wskazaniem do cc, ale w srode na badaniu prof.mi powiedzial, ze ciaza z racji wielu powinna byc zakonczona w 39 tc. Gwneralnie zasugerowal, a przynajmniej tak to odebralam, ze pora znalezc lekarza w szpitalu, w ktorym chce rodzic.
Myszawa
@Kliska a pogadaj może z lekarzem, z tego co wiem, jak lekarz z nfz chce to może dac skierowanie i masz prenatalne refundowane, mnie niestety to się nie przytrafiło, ale moja lekarka mowila, że szkoda że poprzedni lekarz nie dal, bo mógł o to zawsze kasa zaoszczędzona-zmienialam z nfz na prywatnego
xnightfall94
To będę się ciebie radzić odnośnie najstarszego syna.
To tylko mogę pomoc teoretycznie, bo ja pracuje z dorosłymi osobami z NI.
Do dzieci bym się nie nadawała
Chloe.Chloe
Tego nie powiedzial, ze powinno byc cc, a u mnie to bedzie pierwszy porod. Ja na razie chcialabym rodzic sn, ale nie wiem jak duze bedzie dziecko (ja jestem drobna) i formy nie mam 20-tki czy 30-tki i kilka innych problemow, a to z kregoslupem, a to oczami (to akurat nie powinno byc przeciwskazaniem) -mam zlecone konsultacje.To dziwne bo znam kilka przypadków że kobiety po 40stce z 3 czy więcej porodem rodziły SN. Mnie się wydaje że jak czujesz się na siłach i wszystko przebiega prawidłowo bezsensem jest zakończenie ciąży CC
Wypowiedz lekarza zrozumialam jako wskazanie do wczesniejszego wywolania porodu lub cc.
Chloe.Chloe
Dziewczyny, czy korzystacie z poduch do spania? Mi sie robi niewygodnie, bo brzuch juz wyrazny. Czy mozecie polecic cos wyprobowanego?
A co z pasami w ciazy? Stosujecie adaptery?
A co z pasami w ciazy? Stosujecie adaptery?
reklama
18grudzien
Cześć ja w poprzednich ciążach też nie miałam badań prenatalnych gdzie właśnie dopiero teraz po 9latach lekarz mnie uświadomił że jak byłam w ciąży bliźniaczej to mi się należały na NFZ o musztarda po obiedzie....Niestety mnie na badania prenatalne nie stać może się uda chociaż jakieś dokładniejsze USG. Szkoda, że w Polsce tego nie refunduja.
Ciekawy, ale i trudny kierunek. Ja jestem po Wzornictwie na PK.
Kochane, co o tym myślicie, aby jeszcze porozmawiać z szefem i zapytać czy byłaby możliwość zwiększenia stawki netto mojego wynagrodzenia bez zmiany czasu trwania (jest do porodu). Chciałabym zwyczajnie, aby ZUS więcej dal nam pieniędzy, gdy będę na macierzyńskim. Szefa chce zapytać jedynie o taką możliwość, bo nasza sytuacja finansowa jest straszna. Po zapłacenia za żłobek i mieszkanie zostaje nam jakieś 800 zł na życie, a jak tu zapłacić za ubezpieczenie auta w lipcu czy też kupić rzeczy na drugie dziecko. Może jak będę na L4 to coś dorobię, ale nie mam pewności i nie wiem na ile mi serce pozwoli.
Ja teraz mam prenatalne na NFZ bo mam 35lat chociaż dopiero skończę w grudniu ale oprócz wieku liczy się też ryzyko ja jestem po dwóch poronieniach i też mi się takie badanie na NFZ należy..... Zawsze to można spróbować porozmawiać z szefem nic nie tracisz najwyżej Ci odmówi, a bierzesz rodzinne? 500plus? Albo idź poprostu do mopsu i zapytaj co możesz dostać przedstawiając swoje dochody, ja wiem ze może wam przekraczać bo macie dużo wydatków i tak wtedy zostaje mało kasy dość drogi ten żłobek nie myślałaś zostawić dziecka w domu? Bo przecież będziesz na macierzyńskim,