reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2018

A dziewczyny, bierzecie na te wizyty z podglądem usg tatusiów dzidziusiów? Ja bym wzięła, ale nie wiem jak to załatwić dyplomatycznie i logistycznie, żeby nie był na całej wizycie, bo od 12 tygodnia to zaliczam na każdym wejściu trzy stacje: 1)przez brzuch, 2)dopochwowe i 3)jeszcze samolot. Na czas dwójki i trójki to wolałabym, żeby jednak mąż pooglądał sobie poczekalnię. Nie jestem jakoś zwolenniczką takiego rodzinnego badania. Stresuje mnie to. Może tak wprost mu gruchnąć: facet wchodzisz, ale tylko na przezbrzuchowe a później mistrzu, na korytarz przetrawić wrażenia. :)
Ja na wszystkie wizyty chodze z przyszlym tatusiem. Ja na samolot, a on sobie tylko dziecko oglada. Moze to nie jest wymazona sytuacja intymna, ale mu bardzo zalezy i bardzo sie cieszy. Nic nie pamieta z zalecen lekarza, bo ... sama nie wiem: moze za bardzo przejety lub zestresowany ;). Moze umow sie z mezem, ze wejdzie tylko jak lekarz bedzie ogladal dzidziusia. Mnie moj wtedy glaszcze po stopie :).

reklama
A dziewczyny, bierzecie na te wizyty z podglądem usg tatusiów dzidziusiów? Ja bym wzięła, ale nie wiem jak to załatwić dyplomatycznie i logistycznie, żeby nie był na całej wizycie, bo od 12 tygodnia to zaliczam na każdym wejściu trzy stacje: 1)przez brzuch, 2)dopochwowe i 3)jeszcze samolot. Na czas dwójki i trójki to wolałabym, żeby jednak mąż pooglądał sobie poczekalnię. Nie jestem jakoś zwolenniczką takiego rodzinnego badania. Stresuje mnie to. Może tak wprost mu gruchnąć: facet wchodzisz, ale tylko na przezbrzuchowe a później mistrzu, na korytarz przetrawić wrażenia. :)

Prosto mu powiedz tak jak mówiłaś. Mi w sumie nie wadzi bo my już po dwóch wspólnych porodach , wiec przy badaniach był. Ale swojemu możesz normalnie walnąc jak pisałaś i powinien zrozumieć.

Wzięłam się za porządki, przesunęłam łóżko żeby tam odkurzyć i zmyć podłogę, rzobolal mnie brzuch, teraz leżę i niby jest lepiej, ale się martwię że bezmyślnie zaszkodziłam jaka jestem głupia masakra..

Tak czytam o tym jak Wasze maluszki się ruszają i marzę, żeby u mnie tez już się zaczęło :) Lekarz mówił, że prawdopodobnie w tym tygodniu zacznę juz coś delikatnie wyczuwać.

Umówiłam się na badanie połówkowe na 23.05 (21t 4d) :)

Mam pytanie do mam, które już rodziły.
Jak bardzo termin, w którym wasze dzieciaczki przyszły na świat zgadzał się z tym wyliczonym z OM/usg?
Pierwszego syna mi wywołali bo chciałam na weekend iść do domu. Z OM termin miałam na 15 kwietnia. Z USG na 18 kwietnia a urodziłam 25... Drugi z OM powinien urodzić się 2msc minimum wcześniej bo zaszłam w ciążę w 96 dc. A z USG mia£ urodzić się między 18 a 21 listopada. Urodził się 2h 29m po północy już 22 listopada. Więc w miarę punktualnie.

Też mam rzadko USG bo chodzę na NFZ, denerwuje mnie to i zastanawiam się czy by nie pójść SB wcześniej gdzieś prywatnie bo połówkowe mam 12 Maja dopiero też prywatnie u jakiegoś specjalisty, a u mojego ginekologa to nie wiadomo kiedy bo jak go pytałam na kiedy się zapisać to mówi że mamy czas że w 22 tyg dopiero, a mi się wydaje że wtedy to już ostatni dzwonek na to usg.
Mnie baba jak się zapisalam na połówkowe powiedziała że najlepiej między skonczonym20 a zaczetym24

reklama
Hej dziewczyny mam pytanko wczoraj bylam u lekarza i tez wczoraj zaczelam 18 tydzien. Na usg wyszlo ze maly jest o tydzien mniejszy mimo ze ostatnio bylo wszystko zgodnie z wiekiem od OM. Jak u was bylo jak z waga albo czyms takim u mnie wczoraj wazyl 188g i to niby waga dziecka w ok 17 tygodniu.
Aa i jeszcze pytanie odnośnie badania podczas wizyty. Mojego lekarza nie ma zastępuje to inny. Miesiąc temu miałam badanie macicy i tak dalej. Ten lekarz tak nie bada robi tylko usg. Czyli teraz znowu miesiąc muszę czekać na kolejną wizytę. Wcześniej co wizytę miałam badanie ph pochwy i podobne A teraz już 2 miesiące nic.
mnie dzisiaj lekarz badał chyba dopiero drugi raz i to tylko dlatego, że mu powiedziałam żeby sprawdził czy ok a tak to tylko usg. Mi też się wydaje, że tydzień to jest mała różnica.
Na dzisiejszej wizycie lekarz obejrzał czy wszystko w porządku z dzieckiem wystkie organy itd. a szczegółowe pomiary zrobi za dwa tygodnie, bo wtedy dziecko będzie większe i lepiej będzie mierzyć. Prosiłam żeby mi zwrócił szczególną uwagę na to czy są w głowie te torbiele i szerokość komór bocznych. lekarz mnie uspokajał, że torbiele są fizjologią i nie są teraz jaką zmianą patologiczną i rzeczywiście mały ma dwa w główce, ale przedwczoraj na wizycie inny lekarz powiedział, że tobiel większa ma 17x7 mm a dziś lekarz jak mierzył to ma 5 mm, i przedwczoraj szerokość komór po 11 mm (norma do 10mm) a dziś jedna 6,7 mm a druga ok 7.. nie wiem skąd taka rozbieżność. Ponoć równica może wynikać z tego, pod jakim kątem jest ułożona główka przy pomiarze. W sumie mnie uspokoił mam nadzieje, że do następnej wizyty torbiele się wchłoną tak jak u starszego syna było. Zobaczymy co powie jeszcze lekarz inny w poniedziałek bo wtedy mam usg z płytką właśnie u lekarza, który ma certyfiaty. Także na razie się uspokoiłam, skoro mój lekarz nie widzi nic niepokojącego

Do góry