reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2018

Hej dziewczyny mam pytanko wczoraj bylam u lekarza i tez wczoraj zaczelam 18 tydzien. Na usg wyszlo ze maly jest o tydzien mniejszy mimo ze ostatnio bylo wszystko zgodnie z wiekiem od OM. Jak u was bylo jak z waga albo czyms takim u mnie wczoraj wazyl 188g i to niby waga dziecka w ok 17 tygodniu.
Aa i jeszcze pytanie odnośnie badania podczas wizyty. Mojego lekarza nie ma zastępuje to inny. Miesiąc temu miałam badanie macicy i tak dalej. Ten lekarz tak nie bada robi tylko usg. Czyli teraz znowu miesiąc muszę czekać na kolejną wizytę. Wcześniej co wizytę miałam badanie ph pochwy i podobne A teraz już 2 miesiące nic.
A że 18 tydz. to lekarz czy Ty wyliczyłaś? Ja miałam w środę śmieszną sytuację, mówię położnej- jest 17 tydz+2 dzień, to jest 17 czy 18 tydz.? Ona mówi, że dla niej 17. Wchodzę do gabinetu, zadaję pytanie 17+2 to który tydzień? A lekarz mi, że 18 ;) więc może pomiary są ok, tylko obliczenia błędne?
Ja miałam lekarza, który do 16 tyg ani razu mnie nie zbadał ginekologicznie-zmieniłam.

reklama
@GoJ No tak, to faktycznie nie dużo tych Usg. U mnie dzisiaj cicho siedzi. Chyba płatki na mleku nie zrobiły na niej wrażenia. Na mnie też zresztą. :)

A w ogóle z tymi ruchami i liczeniem to chyba zawracanie głowy przyszłym mamom: a co jak dziecko jest z natury spokojne? Są takie, których wszędzie jest pełno i nie wiadomo czy nie używają jakichś teleportów do szybkiego przemieszczania się, a są takie, że gdzie posadzisz tam je prawdopodobnie znajdziesz. A tak do końca nie wierzę, żeby wszystkie ruchy dziecka dało się policzyć, bo nie wszystkie się czuje i nie zawsze dziecko ułoży się w pozycji, która mu umożliwia swobodne ruszanie się i kopanie. Trzeba cieszyć się ciążą.

Gotica moja mama tak miała z moim młodszym bratem że nie rósł tak jak powinien. Na początku miała plamienia, silne bóle a potem właśnie te wymiary za małe. I faktycznie młody urodził się krótki ale za to gruby. Teraz jest chłop jak dąb i zjadł by mnie na śniadanie. Myślę że teraz to juz nie ma co patrzeć na te wymiary bo one bardziej w pierwszych tygodniach są miarodajne. Mi też na ostatniej wizycie wyszło że 5 dni za małe ale jakoś sie tym nie przejełam, w końcu dzieci rodzą się w terminie a jedno ma 5kg a drugie nawet 2,7 kg jak moja bratanica.

Tak czytam o tym jak Wasze maluszki się ruszają i marzę, żeby u mnie tez już się zaczęło :) Lekarz mówił, że prawdopodobnie w tym tygodniu zacznę juz coś delikatnie wyczuwać.

Umówiłam się na badanie połówkowe na 23.05 (21t 4d) :)

Mam pytanie do mam, które już rodziły.
Jak bardzo termin, w którym wasze dzieciaczki przyszły na świat zgadzał się z tym wyliczonym z OM/usg?

Wiesz moja mała też lubi mamę niepokoić też miałam że jeden dzień cisza wczoraj znowu szalała mi od rana i później jak już szłam spać ale tylko tatuś przyłożył rękę i już przestała hehe ja czuje ruchy od 18 tygodnia a jestem już w 20 jutro zaczynam 21 tydzień jeszcze 19 przede mną. A ty w którym poczułam?

Pewnie ze trzy cztery tyg temu , a jestem w 20 , 19+2 wiec wcześnie wcześnie. Ale to kolejna ciąża. W tamtych w 18 . A maluch lubi się budzić i kopać jak usłyszy tatę :) już pare razy zauważyłam

A co do ruchów to faktycznie zależy od małego charakterku. W poprzedniej ciąży jak wylądowałam w szpitalu z podejrzeniem cukrzycy i kazali mi liczyć ruchy to pytałam dziewczyny obok ile ruchów w ciagu godziny naliczyła bo moje sie ruszało non stop wiec po 10min ja już tych ruchów miałam naliczone koło 200 :p. Jak przyszła położna to powiedziałam że w godzinę naliczyłam 40 bo koleżanka naliczyła 20 a że moje ruchliwe to na odczep powiedziałąm ze to 40. A ostatni miesiac prawie wcale nie spałam bo brzuch mnie nosił po łóżku. Ta mała pieruna w ogóle nie spała. A teraz trochę sobie młoda pokopie i spokój przez cały dzień dopiero wieczorkiem znowu pare kopniaczków i znowu spokój. Oby te kopniaki odzwierciedliły przyszły charakterek, bo syn do dzisiaj nie usiadzie.
A co do wózków to ekspertka nie jestem bo miałam tylko jeden ale jestem z niego zadowolona. Z racji że mieszkam na wsi (teraz to juz mamy chodniki szerokie prawie jak ulicę ale 7 lat temu jeszcze ich nie było) to na spacery chodziłąm zawsze do lasu. Jakoś nie wyobrażam sobie nawet teraz chodzić z wózkiem wzdłuż drogi na której jedzie tir za tirem. Syna urodziłam w sierpniu wiec mniej wiecej będzie teraz podobnie wiec ta duza gondola wiem ze i tym razem mi sie sprawdzi. I tak jak pisze GoJ nie wyobrażam sobie wózka z tymi skrętnymi kołami. Ja miałam koła pompowane, nieskrętne i każdemu kto zamierza jeżdzic po wertepach, piachach i wszystkim innym niz chodniki taki polecam.

@KatarzynaCarmen no właśnie. Co ta ciąża robi ze spokojnego, opanowanego człowieka? eh...
Ja właśnie ostatnio stwierdziłam że od razu po zajsciu w ciążę, na pierwszej wizycie u gina powinna każda kobieta dostawać skierowanie na wszystkie możliwe badania żeby mieć spokój psychiczny, ewentualnie jakieś skierowanie do psychiatry czy psychologa. Bo ja widzę po sobie ile potrafię SB nakręcać przeróżnych objawów i panikuje niepotrzebnie.

Tak czytam o tym jak Wasze maluszki się ruszają i marzę, żeby u mnie tez już się zaczęło :) Lekarz mówił, że prawdopodobnie w tym tygodniu zacznę juz coś delikatnie wyczuwać.

Jak bardzo termin, w którym wasze dzieciaczki przyszły na świat zgadzał się z tym wyliczonym z OM/usg?
Ja w poprzedniej ciaży termin z OM miałam na 20 lipca a z USG na 19 sierpnia a urodziłam 11 sierpnia.

Moja siostra, przez prawie cała ciąże miała małego o 2 tyg większego niż wiek ciazy ( z usg ) a urodziła dokładnie w terminie z OM

reklama
USG Prenatalne dopiero 5 maja. Z jednej strony spoko bo zawsze tuż przed się denerwuję a z drugiej szlag mnie trafia że tak rzadko mam te USG.
Też mam rzadko USG bo chodzę na NFZ, denerwuje mnie to i zastanawiam się czy by nie pójść SB wcześniej gdzieś prywatnie bo połówkowe mam 12 Maja dopiero też prywatnie u jakiegoś specjalisty, a u mojego ginekologa to nie wiadomo kiedy bo jak go pytałam na kiedy się zapisać to mówi że mamy czas że w 22 tyg dopiero, a mi się wydaje że wtedy to już ostatni dzwonek na to usg.

Do góry