reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2018

reklama
Teraz to się wystraszyłam, bo macam i nic nie czuje, wszędzie miękko..
U mnie najlepiej widać i czuć macicę rano, zaraz po przebudzeniu.
Ja miałam tylko jedno USG prenatalne. Jest tam dużo informacji o dziecku ale nic o łożysku. Może to nie aż tak istotne...?
Łożysko w trakcie ciąży może wędrować. Najważniejsze, żeby było prawidłowo zbudowane i miało dobre przepływy.

Łożysko łożyskiem, ja nawet nie wiem gdzie mam macice [emoji14] jak niektóre piszą, że się uwidacznia lub co, ja nawet nie wiem o co chodzi :(

Zazdroszczę wszystkim co maja usg teraz lub w tym miesiącu. Ja muszę czekać do 7 maja. Nie wiem czy tyle wytrzymam i czy nie wbije się na jakaś wizytę.

Orientujecie się, czy jak chodzę prywatnie od początku i poszłabym na NFZ to mnie przyjmą i zrobią mi usg? Bo za tydzień będę u rodziców a tam jest gin na NFZ i w sumie fajny i ma dobry sprzęt, tylko nie wiem czy mogę tak się wbić prawie w połowie ciąży :)
Z tego co wiem, a ja chodzę na NFZ to robią USG lekarze w 11-13 tyg, potem 18-22, i 32 jakos, pomiedzy to chyba jak jest coś nie tak tylko, ale pewności nie mam ;)

Ja miałam tylko jedno USG prenatalne. Jest tam dużo informacji o dziecku ale nic o łożysku. Może to nie aż tak istotne...?
Ja miałam to napisane na opisie prenatalnego z 13 tygodnia, polowkowe dopiero w maju. Tak ja mowisz, w opisie są najistotniejsze rzeczy, a to widać nie ma większego znaczenia, lekarz wspomniał tylko, że dobrze że daleko od szyjki i że właśnie jak na tylnej ścianie to pewnie szybciej będzie czuć.

Kurcze a skąd to wiadomo? Na opisie z USG prenatalnego jest napisane?
Mi powiedział lekarz podczas usg. Jest jeszcze nisko, ale może się to poprawić, tzn podnieść. Sam też mi powiedział, że w razie cesarski to ułatwia zabieg i zmniejsza ryzyko utraty krwi ( łożysko na tylnej scianie).

reklama
U mnie 18 tydzień i nic nie czuje, żadnych ruchów, zaczynam się martwić bo przynajmniej bym wiedziała że wszystko ok.

Nie martw się, ja też jeszcze nie czuje (a to nie jest moja pierwsza ciąża) i lekarz powiedział, że to normalne.

Nic nie przytyłam póki co, ale brzuch mam ewidentnie okrągły i ciążowy. Już wszyscy widzą.

A co do łożyska - złe wieści. Okazuje się, że moje jest "nisko osadzone" i trzeba obserwować. Szyjkę też dwa razy sprawdzał, bo nie był pewny. Jak pójdę na połówkowe do innego lekarza (z super sprzętem), to się dowiem co i jak. Podobno może się to jeszcze poprawić. Podobno... Ale stresuje mnie to. Miałam w planach ogromną aktywność wiosenno-letnią, a tu doopa. Mam leżeć, odpoczywać. Nawet siedzenie powoduje u mnie, że zaczynam "źle" czuć macicę. Ehh. Mam nadzieję, że przez to nie przytyję. Poza tym moje dziecko złapało rotawirusa i siedzimy jak na szpilkach w domu. Biedactwo wymiotowało ponad 10 razy od wczorajszego wieczora, do tego kupy itd. Najgorzej jak dziecko choruje, bo chce się pomóc, a nie ma jak.

Do góry