reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2018

Łożysko łożyskiem, ja nawet nie wiem gdzie mam macice :p jak niektóre piszą, że się uwidacznia lub co, ja nawet nie wiem o co chodzi :(

Zazdroszczę wszystkim co maja usg teraz lub w tym miesiącu. Ja muszę czekać do 7 maja. Nie wiem czy tyle wytrzymam i czy nie wbije się na jakaś wizytę.

Orientujecie się, czy jak chodzę prywatnie od początku i poszłabym na NFZ to mnie przyjmą i zrobią mi usg? Bo za tydzień będę u rodziców a tam jest gin na NFZ i w sumie fajny i ma dobry sprzęt, tylko nie wiem czy mogę tak się wbić prawie w połowie ciąży :)
Z tego co wiem, to mozesz zawsze zmienic lekarza

reklama
Dziewczyny sluchajcie. Mam wizytę 17 kwietnia usg polowkowe. Akurat bedzie mi je robil moj lekarz bo ten co mial mi robic ma wyjazd i stad mam przelozone z 13 na 17 kwietnia. 24 kwietnia mam zwykla wizyte. I teraz tak pytac sie lekarza czy jest sens wizyty tego 24 kwietnia? W sumie tydzien po tygodniu. Na polowkowym wszystko sprawdzi a na tej zwyklej zrobi mi znowu usg i bedzie to samo. A szkoda mi troche kasy bo teraz 200 zl a potem za tydzien 150 i 350 zl od tak sobie pójdzie.

Dziewczyny sluchajcie. Mam wizytę 17 kwietnia usg polowkowe. Akurat bedzie mi je robil moj lekarz bo ten co mial mi robic ma wyjazd i stad mam przelozone z 13 na 17 kwietnia. 24 kwietnia mam zwykla wizyte. I teraz tak pytac sie lekarza czy jest sens wizyty tego 24 kwietnia? W sumie tydzien po tygodniu. Na polowkowym wszystko sprawdzi a na tej zwyklej zrobi mi znowu usg i bedzie to samo. A szkoda mi troche kasy bo teraz 200 zl a potem za tydzien 150 i 350 zl od tak sobie pójdzie.

Ja mam 9 maja zwykle usg, a później 15 maja połówkowe, wiec z tej zwykłej wizyty rezygnuje :-)

Łożysko łożyskiem, ja nawet nie wiem gdzie mam macice :p jak niektóre piszą, że się uwidacznia lub co, ja nawet nie wiem o co chodzi :(

Zazdroszczę wszystkim co maja usg teraz lub w tym miesiącu. Ja muszę czekać do 7 maja. Nie wiem czy tyle wytrzymam i czy nie wbije się na jakaś wizytę.

Orientujecie się, czy jak chodzę prywatnie od początku i poszłabym na NFZ to mnie przyjmą i zrobią mi usg? Bo za tydzień będę u rodziców a tam jest gin na NFZ i w sumie fajny i ma dobry sprzęt, tylko nie wiem czy mogę tak się wbić prawie w połowie ciąży :)
O łożysko możesz zapytać lekarza na następnej wizycie a macice samej można wyczuć ja jestem dość gruba ale potrafię już ocenić ułożenie macicy, zacznij od samego dołu lekko naciskać i coraz wyżej idzie wyczuć zgrubienie i kiedy się kończy, ja mam zgrubienie już do ponad pępka

Moim zdaniem ważne jest usg połowówkowe i warto przełożyć druga wizytę na dalszy termin uzgodniony z lekarzem. Pewnie za miesiąc, chyba że zaleci inaczej.

Ja mam łożysko na tylnej ścianie, lekarz powiedział, że będę szybciej i mocniej czuć ruchy maleństwa. To moja pierwsza ciaza i jeszcze nie czuje ruchów. Wg lekarza jeszcze nieco za wcześnie na ruchy.

O łożysko możesz zapytać lekarza na następnej wizycie a macice samej można wyczuć ja jestem dość gruba ale potrafię już ocenić ułożenie macicy, zacznij od samego dołu lekko naciskać i coraz wyżej idzie wyczuć zgrubienie i kiedy się kończy, ja mam zgrubienie już do ponad pępka

Teraz to się wystraszyłam, bo macam i nic nie czuje, wszędzie miękko..

reklama
Ja dzisian byłam na wizycie 19tc, skierowanie do szpitala na posiew z szyjki i konsultacje w sprawie szwu (znowu) w jednej klinice mi odmówili twierdząc że z moją szyjka jest wszystko ok ale chyba nie do końca 2.80 to dobra długość szyjki :-). Oszaleje w tej ciaży ale jak trzeba będzie to będę leżeć plackiem
jakiego szwu? po cc?

Do góry