reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

WRZESIEŃ!!!!

reklama
hej Izis, oto spis:
Węglowodany jednocząsteczkowe (cukry proste):
glukoza; można ją znaleźć w miodzie i owocach,
fruktoza; znajduje się również w miodzie i owocach,
galaktoza; znajduje się w mleku.
Węglowodany dwucząsteczkowe (dwucukry):
sacharoza (cukier biały - ekstrakt z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej), złożona z glukozy i fruktozy,
laktoza (tworzą ją glukoza i galaktoza) jest węglowodanem znajdującym się w mleku ssaków,
maltoza (tworzą ją dwie cząsteczki glukozy), jest podstawowym cukrem obecnym w piwie, zawarta jest również w kukurydzy.
Węglowodany wielocząsteczkowe (cukry złożone):
skrobia; jedna cząsteczka skrobi zawiera setki cząsteczek glukozy. Możemy ją znaleźć w zbożach (pszenica, kukurydza, ryż), bulwach (ziemniaki), korzeniach (brukiew), ziarnach lub roślinach strączkowych (fasolka, soczewica, groszek, groch, bób, soja, komosa ryżowa).

Serwatka jest płynnym produktem ubocznym powstającym z mleka w czasie produkcji serów. Ser jest wytwarzany poprzez krzepniecie mleka; wydzielona płynna pozostałość oddzielana jest od skrzepu - jest to właśnie serwatka. Zawiera ona ok. 50% laktozy zawartej w mleku, jak również białko, witaminy i związki mineralne. Białka często są wydzielane i oczyszczane sprzedawane jako białko serwatkowe. Serwatka w proszku to wysuszona serwatka.

Chociaż serwatka zawiera składniki odżywcze, dopiero w ostatnich latach zaczęto wykorzystywać ją do otrzymywania wysokiej jakości preparatów białkowych i witamin.

70% to zwykle filtrowane bialko serwatkowe, uzyteczny dodatek do diety - dzieki niemu mozna uzupelniac niedobory protein w formie
latwo przyswajalnej (proszek, po przyrzadzeniu plyn) oraz dobrej jakosciowo (bialko serwatkowe ma bardzo wysoka wartosc BV).

dzień (NIE)dobry!

pogoda masakryczna, na podwórku mam 10cm nowego śniegu!!!!!!! j
estem bliska wyjazdu do Lubiąża!!! żeby chociaż zaświeciło słońce. zdecydowałam, że muszę wyjechać z tego pięknego kraju, bo przez tą pogodę zeświruję, narazie studiuję strefy klimatyczne.

łeb mi pęka! wczoraj bolało do tego stopnia, że urywał mi się film, nie pamietam jak nakarmiłam Rozalcię!!!!!
piewrszy raz coś takiego mi sie zdarzyło, aż się wystraszyłam. dzisiaj trochę lepiej ale i tak czuję jakbym miała głowę trzy razy większą.

Tuniu, po urodzeniu majki poznałam co to są migreny. Do tego stopnia że bałam się ich bardziej niż czegokolwiek innego.
Pierwszy atak migreny i Piotrek wołał pogotowie, przyjechali dali mi zastrzyk w d i pomogło...uff.. jak ja im byłam wdzięczna. U mnie to wygląda następująco:
zaczyna się ból zawsze po jednej stronie głowy, ok boli to przestanie. Ale nie z migreną, po takim lekkim bólu dochodzi taki ból stukający, pulsujący, czy jak go nazwać i jest o tyle nieznośny że trwa nieprzerwanie z równym natężeniem, następnie dochodzą nudności i to już jest masakra, zwykle na tym etapie stwierdzam że wolęból głowy, no i po nudnościach czasmi dochodzą wymioty, a jeśli to jestem wniebowzięta, bo zwykle po takim wyhaftowaniu zawartości żołądka, z czasem, już czystej żółci, przez kilkanaście minut jest lepiej, i później znow...
Nie wiem jak długo mogłaby trwać u mnie ta migrena bo zawsze kończyło się utratą przytomnośi i wołaniem pogotowia, najczęściej dopada mnie w nocy...
Odkąd zaszłam w ciążę z Krzysiem migreny zniknęły jak za machnięciem różdżki, niestety po porodzie już miałam dwa mniejsze ataczki, ale taki pikuś. Nauczyłam się że przy lekkim bólu jednostronnym, biorętabletę, u mnie pomaga ketonal forte, i ból spada, wcześniej pomagały Aspiryna p. migrenom, ale z czasem robiły mi się gigantyczne siniaki nie wiadomo skąd

A więc w skrócie, łączę się w bólu i współczuję...
Zaobserwowałam również że migreny u mnie mają ścisły związek z @...

"Hej, Joanka, masz 0 wiadomości, 0 nowych.
Czas zalogowania w sumie: 6 dni, 22 godz. 34 min.
Pokaż wiadomości od ostatniej wizyty.
Pokaż nowe odpowiedzi na twoje wątki.
10 Mar 2006, 16:01:30"

jaki macie staż ? ;D

szczerze współczuję z powodu tych okropnych migren :( :( :(

Joanka
to mój staż ;D

Hej, Melanie, masz 213 wiadomości, 0 nowych.
Czas zalogowania w sumie: 36 dni, 0 min.
Pokaż wiadomości od ostatniej wizyty.
Pokaż nowe odpowiedzi na twoje wątki.
10 Mar 2006, 16:27:32

dodam, że ze 100 wiadomości wykasowałam :D

reklama
:o :o :o :o :o
o rany Melanie !!! ja pokasowałam wszystkie, ale w sumie było ich kilkanaście może ::) ::) ::) same milutkie ;D
no i jesteś o całe 30 dni do przodu 8) szefuńciu ;D

No dziewczyny, która pokona Melcię ?

Do góry