reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🍂Wrzesień to ten piękny czas, Gdy dwie kreski ⏸️ zobaczy każda z nas. 🍂

W pierwszej kolejności dokładnie myje się ręce. Szyjkę bada się palcem. Ocenia się wysokość (nisko, średnio, wysoko), twardość (miękka, średnia, twarda) oraz otwarcie (otwarta, średnia, zamknięta). Przy okazji sprawdza się śluz szyjkowy. Niektóre kobiety nie mają zbyt wiele śluzu, ale przy szyjce przeważnie coś tam jest i da się wtedy go ocenić. :) Badanie przeprowadzamy o stałej porze dnia i pilnujemy, by nie robić tego bezpośrednio po mikcji/defekacji.
Jakież te dwa ostatnie słowa górnolotne :D poza moim slownikiem hahahaha :D

reklama
Dziewczyny, które miały sono hsg: jak to wygląda po? Wymaga to później jakiegoś L4? Na NFZ robią tylko w szpitalu?
Ja robiłam prywatnie. Po nie trzeba l4, mnie brzuch pobolewal jak mocny okres i delikatnie plamiłam w ten sam dzień. Potem juz bez niczego. Polecam 30 min przed wziąć coś przeciwbólowego i będzie git.

Jak najbardziej możliwe, zakładanie owulacji w 14 DC to "stara szkoła" nie uwzględniająca różnych długości cyklu. A prawidłowy cykl jest od 21-32 dni. Ważne jest również zachowanie odpowiedniej długości każdej z faz.
Nawet bym powiedziała, że do 34-35 dni. Ważne żeby faza lutealna była stała i chyba max 16 dni (jeśli dobrze pamiętam).

Dziś do południa męczył mnie ból lewego jajnika. Dodam że to 3 cykl w którym mam ból owulacyjny, wcześniej takich nie miałam i zastanawiam się czy to ,a sprawą sumpli czy coś w mojej głowie się przestawiło.
Mi po suplementach tez ujawnił się ból okoloowulacyjny miałam wrażenie ze ktoś mi szpilę wbija w jajnik

reklama
Do góry