reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrzesień 2014:)

Hej:)

Wszystkiego Najlepszego dla przyszłych i obecnych Mamuś:-)

Maddlena
powodzenia na wizycie i udanego świętowania w przedszkolu:))

Joani pochwal się jak coś Ci się uda fajnego upolować na zakupach:tak:

Weekend udany, pogrillowaliśmy i leniuchowaliśmy na słoneczku:) Bateryjki na nowy tydzień naładowane:-D

reklama
Witam w nowym tygodniu :)

Wszystkim mamusiom obecnym i przyszłym Wszystkiego Najlepszego :)

Pogodowo dziś w miarę, nie ma upału, ciepło i trochę wiaterek wieje, pranko muszę zrobić, jakiś obiadek i popołudniu do mamuśki złożyć życzenia :)

Wczoraj czułam moją małą jak się rusza, zadziwiająco jak co zjadłam to zaraz się ruszała :) Fajne uczucie :) M w końcu nie spał, wzięłam jego rękę i położyłam na brzuchu, ale jak Wiki się ruszała to on nie czuł.. widocznie za lekko to robiła i tylko mamie dawała o sobie znać :) no cóż M musi jeszcze poczekać na mocniejsze kuksańce :)

Rany dziewczyny, wczoraj wróciliśmy z zakupów, poszłam wystawić pomidorki koktajlowe na balkon a tam na ścianie znów ten kątnik, był wielki.. no myślałam, że zejdę z tego świata, na szczęście M był i go wyciepał z balkonu do lasu, fuuu czy to musi akurat do mnie na balkon przyłazić? :no:

Maddlena trzymam kciuki za wizyty i za pozostałe wizytujące jeśli są :)

Miłego dzionka :)

Hej Mamusie :-)
wszystkiego naj dla obecnych mamuś i dla tych, które za rok będą obchodzić swoje pierwsze święto (tak jak ja) ;-D
Nie mogę nadrobić czytania.. nie było mnie tu od piątku a tu tyle nowych postów, aaaaaaa :szok:
Ale muszę przyznać, że miałam bardzo pracowite 3 dni bo w czwartek robiliśmy mega zakupy na imprezę, w piątek zaczęłam już pichcić, w sobotę od rana na nogach a potem impreza pod burzową chmurką (na szczęście duży taras nas ochronił), a potem sprzątanie i tak po sobocie :-) wczoraj cały dzień u rodziców, celebrowaliśmy już dzień Mamy no a dziś jedziemy do teściowej :-)
pogoda jakaś dziwna, chmury, mgła, szkoda, że na razie nie ma słonka...
I od dziś słodkie lenistwo, napracowałam się już :-)
Madllena, udanej wizyty! :-) no i oczywiście wielu wzruszeń w przedszkolu :)
Pozostałym dziewczynom także życzę miłego i słonecznego dnia i udanych wizyt :*
p.s przepraszam, że nie przeczytałam postów z weekendu i nie wiem co wam napisać... :zawstydzona/y:

dziewczynki które są na zwolnieniu i płaci Wam Zus po jakim czasie otrzymałyście pieniążki?
moja znajoma jest na zwolnieniu od 1 marca i juz teraz 10 maja otrzymała kase
a ja na zwolnieniu od 25 marca i nadal nic

em Ka a dlaczego uważasz, że nie będzie molestowania? Wszak wśród wszystkich pedofilów księża stanowią najmniejszy odsetek, tylko o tym się w mediach głośno nie mówi...

Zgadzam się, że nie powinno być cenników. Zawsze można coś takiego zgłosić biskupowi lokalnemu. Jakby ktoś chciał, a go nie było stać, to niech napisze - znam niejednego księdza, który za darmo pobłogosławi małżeństwo czy ochrzci dziecko.
Co do kościelnych - no cóż, to jest ich praca, więc nie rozumiem czemu się czepiamy, że biorą kasę. Ja też do pracy chodzę, żeby zarabiać, a nie za darmo.
A kwiaty i inne takie - komu to potrzebne w dniu ślubu? :O My mieliśmy skromnie pod tym względem, bo uznaliśmy, że nie chcemy szaleć, bo nie o wystrój kościoła w tym dniu chodzi.
Jak to jest, że nie burzymy się, że trzeba dać ileś za salę weselną, suknię, samochód, bukiet itp. a na kościół żałujemy?

Przepraszam, ale denerwuje mnie takie podejście.
I jeszcze raz podkreślam - denerwują mnie cenniki kościelne, aczkolwiek po prawdzie raz się z nimi spotkałam; a zawsze można mieć ślub w innej parafii (my tak mieliśmy, żeby się nie denerwować).

Wszystkim Mamom najlepsze życzenia :)

no ok,kościelnemu można zapłacić
ale ksieża przesadzają bo akurat im bieda nie grozi
pensje mają i jeszcze datki
a my pracujemy oczywiscie... ale podatki płacimy
a oni czemu nie odprowadzają od tych wszystkich opłat podatku?
to ludzi oburza najbardziej że my zarabiajac tyle oddajemy do Państwa a oni na czysto mają....

temat kościoła to temat rzeka i zawsze będzie burzliwy
bo jak różni są ludzie tak różne mamy doświadczenia
i zawsze punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia

co do wydatków na uroczystość taka jka slub
no sorki znam mnóstwo przypadków gdzie młodzi by chętnie wzięli ślub koscielny ale ich najzwyczajniej nie stać i biorą sam cywilny...
różnica jest cywilny to koszt ok.100-150zł
a koscielny min.1000zł

U mnie w parafii za ślub daje się ok 500zł. My w tamtym roku daliśmy 400zł i ksiądz się nie upomniał:p Stwierdziliśmy, że to i tak dużo. W sumie mamy takiego kochanego proboszcza, że jak wie że ktoś ma trudną sytuację finansową to nie bierze pieniędzy w ogóle a ślub, chrzciny czy pogrzeb odprawi. Wiem, że to są nieliczne przypadki takich księży:/

Sawi, z zusem jest tak, że po 35 dniach od dostarczenia L4 zaczynają Ci wypłacać pieniążki. Czasem się czeka 2 a nawet 3 miesiące ale zawsze wyrównują. Jeśli martwisz się, że jeszcze nie dostałaś pieniążków możesz zadzwonić do zusu i zapytać.

Miłego dnia:)

Mamuśki oraz brzuszkowe mamy - Wszystkiego Najlepszego Dla Nas Wszystkich !!!

sawi-
ja od 24 marca na zwolnieniu i nadal też nie dostałam pieniążków. Jeżeli w przeciągu dwóch tygodni nie dostanę to pewnie się przejdę do ZUSu dopytać o wszystko. Jeżeli jakoś na dniach dostaniesz pieniążki to daj znać żebym wiedziała, bo mamy prawie od tego samego dnia zwolnienie to może też jakoś podobnie terminowo dostaniemy pieniądze.

Wracam dziś do codzienności i do obowiązków, sesja mi się zaczyna niedługo i już pierwsze kolokwia przede mną. Dziś mam jedno, w środę oraz w piątek więc trochę nauki mnie czeka. Może córcia się urodzi wyjątkowo zdolna dzięki temu hehe :laugh2:
A weekend w Płocku spędziłam bardzo miło. Tak jak mówiłam, wcześniej miałam kryzys z narzeczonym, ale od kiedy ja jestem w Toruniu, a on w Płocku, to trochę odpoczęliśmy od siebie i jest naprawdę dużo lepiej :) Jednak takie coś jest czasem potrzebne :) W Płocku przez weekend sporo się działo, był Jarmark Tumski, Juwenalia, więc różne atrakcje, koncerty, wesołe miasteczko (nawet się skusiliśmy na jedną przejażdżkę na karuzeli bo była dość delikatna więc nie było obaw o brzuszek, oj jak ja dawno już nie byłam na wesołym miasteczku, trochę się poczuliśmy jak dzieci. No ale Pola się urodzi, to myślę, że znów zaczną nam się takie atrakcje!) Byliśmy też w kinie na X-men w 3D. Więc na atrakcje nie mogłam narzekać, ale co prawda może trochę tego za dużo było bo do Torunia wróciłam zmęczona i muszę teraz sobie odpocząć trochę.

Maddlena- No to dziś też masz atrakcje, najpierw synusia zobaczysz (więc to będzie jakiś prezent na dzień matki) później imprezka w przedszkolu. Super sprawa :) i na pewno bardzo wzruszająca, w szczególności, że teraz tyle hormonów nami steruje :)

nexiss- Ja na początku jak czułam ruchy to też bardzo chciałam żeby Mój je poczuł, a on się denerwował, że ja mu mówię "teraz...", a on nic nie czuje. Ale to dlatego, bo ja najmocniej czułam ruchy te, które były do wewnątrz silne, a on później zaczął pod ręką wyczuwać te kopniaki, które ja za to mniej czułam (bo były do zewnątrz brzuszka). Ale nie martwcie się, już niedługo będą tak silne, że będziecie się oboje mogli nimi cieszyć :)

reklama
Marciątko by wziąść ślub w innej parafii trzeba mieć zgodę proboszcza z parafii panny młodej.

U nas taka przyjemność wtedy kosztowała coś koło 300zł. No więc dla tych co nie mają kasy to też dużo.

Do góry