reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2014:)

Candy ja tez na razie nie mam problemów z goleniem tam na dole, no i mam nadzieję, że do końca dam sobie radę sama:-D

reklama
A czy ktoras z Was zdecydowala sie na immunoglobuline w 28 tygodniu ciazy?

ja tez mialam podana po porodzie. Ale dzisiaj lekarz powiedzial ze sa kobiety, co prawda bardzo maly odsetek, ktore decyduja sie na podanie immunoglobuliny w ciazy, nie czekajac na oznaczenie grupy krwi. I ze gdybym byla zainteresowana to musze kupic w aptece koszt 300 zl i podaje sie ja wlasnie w 28 tygodniu. Ale ze tak na prawde wiekszosc kobiet dostaje po porodzie refundowana przez nfz jak juz oznacza grupe u dziecka.
Dziwne to trochę. Mój gin mówi,m że po to robi się badania na przeciwciała w ciąży, żeby stwierdzić, czy organizm matki wytwarza przeciwciała, czy nie. No i jeśli tak, to wtedy należy podać właśnie immunoglobulinę. W przeciwnym razie nie ma ani potrzeby, ani sensu. Tym bardziej , jeśli to kosztuje 300 zl

A tak z innej beczki, jakoś dziwnie w tym konkursie naliczają te punkty. Antoś ma 11 punktów, a z tego co mi wiadomo, powinien mieć więcej.
wesolutka a ta immunoglobulina to ma coś wspólnego z tym ujemnym czynnikiem Rh u matek?.
tak jak napisałam. Jeśli matka z odczynnikiem RH ujemnym wytwarza przeciwciała już w ciąży, to trzeba ją podać. W pierwszej ciąży jest to nie groźne, za to po porodzie trzeba podać immunoglobulinę, żeby w drugiej nie zagrażało to dziecku.

Ostatnia edycja:
Ja dostaje w 28 tyg. Tak to tutaj robia. I po porodzie sprawdzaja grupe krwi dziecka i jak jest dodatnia to daja jeszcze raz a jak ujemna to juz nie daja.

Candy, ja próbowałam golić się tak na wyczucie ale było mi bardzo niewygodnie i męczyłam się przy tym niemiłosiernie, więc od jakiegoś czasu mąż to robi za mnie i co najciekawsze mam wrażenie, że robi to lepiej i dokładniej niż ja sama :-p;-)

wesolutka z tego co ja pamiętam to mi lekarz mówił, że nie jest konieczna w 28 tyg. zapytaj swojego, może ci doradzi
candy mnie jutro próba czeka:-D
Ann_ tak, ja mam rh- a mój M ma + i żeby nie było problemów przy następnym dziecku podają ci immunoglobulinę, ja mam np. teraz sprawdzane w ciązy przeciwciała

candy ja wczoraj próbowałam ale pod okiem mojego S i myślę, że był to ostatni raz - teraz pora na niego :p bo do następnej wizyty to już nie tam nie zobaczę ;P a z lusterkiem to mi jakoś nie idzie...

Hania bardzo mi przykro z powodu babci [*], wiem co czujesz bo w zeszłym roku nagle odszedł mój dziadek - miał zawał i tak niefortunnie upadł, że uderzył głową najpierw o taczkę a później o krawężnik ;(
Ale przynajmniej wyszło jaka jest podła część mojej rodziny ;/ własny wnuczek nie przyszedł na jego pogrzeb bo mu się nie chciało d**y ruszyć i dojechać 50km, a my z S gnaliśmy 700km z DE żeby tylko być, nie wyobrażam sobie jak można nie przyjść...ale ta część rodziny taka jest, przypomnieli sobie o dziadku jak przyszło do dzielenia majątkiem ;/

Hania tule
[*]
Candy ja się tam podgalam jedynie jak do bikini, a przed cięciem same mnie ogolą
Madllena no naliczają jakieś punkty po . a nie całe

Co do immunoglobiny ja mam rh- dziewczyny po mnie, mąż ma +. Po pierwszym porodzie nie dostałam, po drugim tak, przeciwciała miałam badane tylko w 1 ciąży, teraz nawet grupy nie miałam oznaczanej bo mam świstek z poprzedniej ciąży

reklama
Do góry