reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrzesień 2014:)

Candy ja tez na razie nie mam problemów z goleniem tam na dole, no i mam nadzieję, że do końca dam sobie radę sama:-D

reklama
A czy ktoras z Was zdecydowala sie na immunoglobuline w 28 tygodniu ciazy?

ja tez mialam podana po porodzie. Ale dzisiaj lekarz powiedzial ze sa kobiety, co prawda bardzo maly odsetek, ktore decyduja sie na podanie immunoglobuliny w ciazy, nie czekajac na oznaczenie grupy krwi. I ze gdybym byla zainteresowana to musze kupic w aptece koszt 300 zl i podaje sie ja wlasnie w 28 tygodniu. Ale ze tak na prawde wiekszosc kobiet dostaje po porodzie refundowana przez nfz jak juz oznacza grupe u dziecka.
Dziwne to trochę. Mój gin mówi,m że po to robi się badania na przeciwciała w ciąży, żeby stwierdzić, czy organizm matki wytwarza przeciwciała, czy nie. No i jeśli tak, to wtedy należy podać właśnie immunoglobulinę. W przeciwnym razie nie ma ani potrzeby, ani sensu. Tym bardziej , jeśli to kosztuje 300 zl

A tak z innej beczki, jakoś dziwnie w tym konkursie naliczają te punkty. Antoś ma 11 punktów, a z tego co mi wiadomo, powinien mieć więcej.
wesolutka a ta immunoglobulina to ma coś wspólnego z tym ujemnym czynnikiem Rh u matek?.
tak jak napisałam. Jeśli matka z odczynnikiem RH ujemnym wytwarza przeciwciała już w ciąży, to trzeba ją podać. W pierwszej ciąży jest to nie groźne, za to po porodzie trzeba podać immunoglobulinę, żeby w drugiej nie zagrażało to dziecku.

Ostatnia edycja:
Ja dostaje w 28 tyg. Tak to tutaj robia. I po porodzie sprawdzaja grupe krwi dziecka i jak jest dodatnia to daja jeszcze raz a jak ujemna to juz nie daja.

Candy, ja próbowałam golić się tak na wyczucie ale było mi bardzo niewygodnie i męczyłam się przy tym niemiłosiernie, więc od jakiegoś czasu mąż to robi za mnie i co najciekawsze mam wrażenie, że robi to lepiej i dokładniej niż ja sama :-p;-)

wesolutka z tego co ja pamiętam to mi lekarz mówił, że nie jest konieczna w 28 tyg. zapytaj swojego, może ci doradzi
candy mnie jutro próba czeka:-D
Ann_ tak, ja mam rh- a mój M ma + i żeby nie było problemów przy następnym dziecku podają ci immunoglobulinę, ja mam np. teraz sprawdzane w ciązy przeciwciała

candy ja wczoraj próbowałam ale pod okiem mojego S i myślę, że był to ostatni raz - teraz pora na niego :p bo do następnej wizyty to już nie tam nie zobaczę ;P a z lusterkiem to mi jakoś nie idzie...

Hania bardzo mi przykro z powodu babci [*], wiem co czujesz bo w zeszłym roku nagle odszedł mój dziadek - miał zawał i tak niefortunnie upadł, że uderzył głową najpierw o taczkę a później o krawężnik ;(
Ale przynajmniej wyszło jaka jest podła część mojej rodziny ;/ własny wnuczek nie przyszedł na jego pogrzeb bo mu się nie chciało d**y ruszyć i dojechać 50km, a my z S gnaliśmy 700km z DE żeby tylko być, nie wyobrażam sobie jak można nie przyjść...ale ta część rodziny taka jest, przypomnieli sobie o dziadku jak przyszło do dzielenia majątkiem ;/

Hania tule
[*]
Candy ja się tam podgalam jedynie jak do bikini, a przed cięciem same mnie ogolą
Madllena no naliczają jakieś punkty po . a nie całe

Co do immunoglobiny ja mam rh- dziewczyny po mnie, mąż ma +. Po pierwszym porodzie nie dostałam, po drugim tak, przeciwciała miałam badane tylko w 1 ciąży, teraz nawet grupy nie miałam oznaczanej bo mam świstek z poprzedniej ciąży

reklama
Do góry