reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrzesień 2012 ;)

maluszek i jak tam po nianczeniu Chrzesnicy pewnie pozytywnie wykonczona;P

martusia Twoj M to jakis ciezki przypadek chyba:/ oby mu sie odwidzialo bo w ostatniej chwili jak sie obudzi ze cala ciaze przespal to nie bedzie z siebie dumny....a z tym snem niezle, jakby zmartwien bylo malo hehe

*martusia mysle, ze maja Nasze Pociechy jeszcze miejsce i moga sie obracac i dlatego mozesz czuc kopniaki w innych miejscach, moja niby tez glowka w dol ostatnio byla ale caly czas najintensywniej czuje ja z obu stron brzuszka ponizej pepka chyba lokciami sie rozpycha:D

Pajka dobrze ze to nie ta cholerna sallmo... Sebastian da rade my tez w Niego wierzymy, silny Facet:)

fasolka jak dobrze ze sa na swiecie Babcie hehe ja tez powolutku zaczynam kompletowac torbe:)

monaliza Kochana gratulacje z calego serca pochwal sie owym pierscieniem:D

Beacia gratki dzielnego Syncia:) a u Nas ma byc jutro 18 stopni:D

Lotka ehe wrzesien zbliza sie wielkimi kroczami tzn krokami hehe

U Nas dzis ze wzgledu na idealna pogode caaaly dzien na dworze dopiero wrcilam spacerki kawusia, pranko wsio na podworeczku:)
Lila zaliczyla dzis 10 ruch po 14 tej grzeczna Corunia:) a po obiadku pod zeberkami ja czulam jak nigdy musialo jej posmakowac ze az tam siegla hihi
Cale szczescie ze jutro zapowiadaja 18 stopni i opady dopiero wieczorem bo mam chyba ostatnia szkole rodzenia i po moze po lumpkach polaze cos dla siebie w rozmiarze wielorybiom wyszukam bo juz w malo co sie mieszcze:p

My juz dzis zmykamy bo w planie jeszcze wieczorne ukladanie w szafkach:)
Buziaki i milej nocki:*

reklama
Beacia e-coli każdy z nas ma, tylko nie jest to bakteria aktywna dopóki nie zje sie czegoś zatrutego bądź nad wodą maluszek np nie wsadzi sobie mokrych łapek...do buzi...trza to leczyć. powikładnia mogą byc groźne,
tutaj wiecej info

Escherichia Coli (potocznie nazywana bakterią coli) to bakteria z grupy gram ujemny bakterii, wchodzi ona w skald fizjologiczny jelita grubego człowieka oraz niektórych zwierząt stałocieplnych. Jej nazwa wywodzi się od odkrywcy bakterii - Theodora Eschericha. Należy podkreślić, iż pod ta nazwą znajduje się około 200 różnych bakterii, które należą do tego samego gatunku.

W jelicie człowieka ma ona bardzo pożyteczne działanie, gdyż przyczynia się do rozkładu pokarmu. Niestety poza jelitem może wywołać stan chorobowy innych układów wewnętrznych człowieka. Jak zakażenie układu moczowego czy układu pokarmowego, poprzez spożycie zakażonego pokarmu, sepsa, ropnie narządowe.

Patogenne bakterie E.Coli mogą być przenoszone poprzez skażoną żywność, wodę lub odchody zwierzęce.

Objawy zakażenia bakterią:

• Biegunka

• Kurczowe bóle brzucha

• Nudności

• Wymioty

• Krew lub śluz w kale

• Objawy odwodnienia

• Ogólne osłabienie
Jeżeli zauważysz u siebie któryś z tych objawów niezwłocznie skontaktuj się z lekarzem!

Zakażenie tą bakterią może mieć wiele niebezpiecznych następstw dla człowieka między innymi może się zdarzyć iż doprowadzi do zespołu hemolityczno-mocznicowego, ostrej niewydolności nerek, zapalenia otrzewnej a nawet doprowadzić do zgonu.

Osobami jakie są najbardziej podatne na zakażenie to osoby starsze powyżej 65 roku życia, a także dzieci poniżej 5 roku życia. Nie oznacza to jednak, że ryzyko w innej grupie wiekowej jest znacznie mniejsze.

Jak chronić się przed zachorowaniem?

1. Przede wszystkim należy dbać o higienę osobistą - myć dokładnie ręce przed spożyciem posiłku, a także po skorzystaniu z toalety.
  2. Bakterie są wrażliwe na temperaturę - gotowanie w wysokiej temperaturze może je częściowo zniszczyć.
  3. Jeżeli jemy surowe warzywa czy owoce powinniśmy je dokładnie umyć w czystej wodzie tak, aby zniwelować ryzyko zarażenia.
źródlo Zatrucie Escherichia Coli - objawy zatrucia

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Hej.
Ja już sobie nie wyobrażam, żeby mieć jedno dziecko, czekam z niecierpliwością na dwójkę. Wiem, że będzie ciężko, ale sądzę, że tak naprawdę uświadomię to sobie jak już dzieciaki będą na świecie.
Przynajmniej raz wszystko przejdę, bo na trzecie dziecko raczej nie będę się decydować :-)

dzwonilam do pani prowadzacej szkole rodzenia i przyszlo co do czego i okazalo ze nie moge uczestniczyc ze wzgledu na nadcisnienie... :-:)-( ale kiedys nie bylo szkol rodzenia i kobiety dawaly rade. no ale szkoda jednak...

Pajka trzymam kciuki za Sebcia zeby szybko przeszlo :)
Misia Ty to bedziesz zaprawiona w bojach :D
Monaliza gratuluje :-)

ide nakarmic moje niesforne dziecko
milego wieczorku ;)

Beacia E coli jest tak jak pajkaa pisala wszędzie nawet w wodzie z kranu tylko ze w dopuszczalnych stężeniach. W przypadku gdy w organiźmie jej ilość przekroczy dopuszczalne normy to zaczynaja sie problemy zdrowotne. Sanepid jak bada kompieliska i dopuszcza ludzi do kompieli w jeziorach czy morzu to bada wlasnie stężenie bakterii Ecoli. Jesli stężenie jest zbyt duze to kompielisko jest zamknięte i zakaz kompieli.

martusia tak jak pisze pajkaa damy rade, ja tez nie chodze do szkoly rodzenia, bo u nas nie ma bezplatnej
pajkaa bedzie dobrze z Synkiem musi
monaliza super, ale Ci zazdroszcze, oczywiscie pokaz to Cudo

u mnie jutro kupa latania czeka, dwoch lekarzy, zus, gops, i to wszystko baardzo od siebie oddalone
oczywiscie m mnie nadal wkurza standard, mowi do mnie nie zmywaj naczyn po obiedzie ja pozmywam, bo ty sie zle czujesz, oczywiscie staly do 20.30 az je pozmywalam, i na 100 procent slyszal, ze zmywam i nawet sie nie ruszyl
musze jutro gadac z gin o tej luteinie bo chyba jakiejs alergi od niej dostalam, jakwyplywa to szczypie mnie jak cholera

hej ho :-)

co do E coli to ja sobie zapodaje codziennie w postaci czopków Posterisan, na nich pisze e -coli , są na hemoroidy :tak:;-)

pajka - a na ile przed porodem się brzuszek obinża ?

Pajka no jasne :) tak tylko myslalam ze jednak sie uda, M sie napalil jak szczerbaty na suchary no i zonk :(

robilam niedawno pomiar cukru po kolacji z diety-w normie :). pomiary 4 razy dziennie-zebym nie zapomniala z moim mozgiem :p a jutro M idzie do sadysty, zazyczyl sobie ze mam go za raczke trzymac :-D:-D:-D:-D

z tych wszystkich moich badan do zrobienia wynika ze w tym miesiacu 2x morfologia i 2x mocz. czy oni nie za duzo chca ode mnie?

reklama
Joasia mała była grzeczna dopoki nie spotkałysmy sie z moja mamcia:-D 3 godzinki byla grzeczna, zrobilam z nia zakupy w rossmanie, pepco,zjadlysmy loda to ,że gada non toper to norma zreszta ja tez wiecznie nawijam:-pale jak pojawiła sie babcia to koniec maly diabełek sie z niej zrobil, az nie raz na nia krzyknelam no ale podolalam:-)

Monaliza gratuluje!!! super wiesci, no i fajne zareczyny:-)

Pajka zdrowka dla synusia!!! oby z dnia na dzien bylo lepiej :* teraz to naprawde masz urwanie glowy

Martusia tak jak napisala Pajka damy rade!! ja tez nie chodze, mam nadzieje,że trafie na ok położna ktora jakos pomoze:-) troche na necie sobie patrze i staram sie nastawiac pozytywnie a u mnie zawsze z tym ciezko bylo no a teraz jakos okej bo nie wiem co mnie czeka dlatego haha:-D:-D

Martusia1605 wez go walij tluczkiem!! no co za... wiem facet to facet ale bez przesady, choc troszke moglby Ci pomoc teraz mam nadzieje,że wkoncu go olsni!!

Dobranoc brzusie:* ja sie zasiedzialam na allegro ale pora nynac :*

Do góry