Witaj, podbijam pytanie Perell o imię córci. :-)Witajcie! Dzisiaj dołączyłam do forum. Jestem z Gdyni, mam roczną córkę. Urodziła się 1 września, więc Roczek już za mną:-). Siedzę w domu na urlopie wychowawczym i troszeczkę się czuję jakbym wypadła z obiegu. Miło będzie z kimś pogadać. Życzę wszystkim miłego weekendu!
Zanotowałam i jak tylko ogarnę bb to zaraz jej sobie poszukam.ja polecam ksiazke niebo istnieje naprawde
Fuksiara.dziś byliśmy u teściów na obiedzie (gołąbki były), i dostaliśmy wałówkę do domu więc jutro mam z głowy
Ja tego też nie kumaczu w ogóle.moja tez dopiero co wstala zjadla pobawila sie i juz jeczy chyba spiaca, jak mozna byc spiacym po calej nocy i ok 2-3 godzinach od wstania tego nigdy nie zrozumiem u dzieci
Dlatego dzięki niebiosem za bb. ;-)No wiem, że tak to jest....Ale trochę mi się chce pomarudzić. Nie mam komu;-)
My już też przepalamy.kawe pija, one maja zawsze czas...
moja spi w ogrodzie opatulona bo strasznie zimno wiatr, musislam wlaczyc ogrzewanie znow zaczna sie rachunki....
Na 6 mamy kupę czasu, one dopiero wychodzą jakoś chyba w zerówce? A może w przedszkolu? Póki co Adrianna ma 3 latka a 6 brak, a zęby jej wychodziły ekspresowo.Jesoo! U mnie też dolne dwójki! Co to będzie przy 6
Ładnie Ci to pisanie wyszło.Nie wiem co jeszcze pisac bo tak dawno sie nie udzielałam ze cieżko to ując w jednym poscie.
Postaram się zagladac chociaz co parę dni....
Ja daję lipę dziewczynom, od 3 dni. Zobaczymy jak to będzie.u mnie tak leje od wczoraj ze musialam odwolac wizyte u lekarki Oli nadal z katarem.
jutro ten alergolog na 15, mam nadzieje, ze wszystko sie wyjasni.
jedna pani w aptece poradzila mi dawac do picia przy przeziebieniu napar z lipy lub jakies herbatki ktore lipe zawieraja. czy ktoras z Was tak stosowala? pomogly? poki co Oliwier dostaje Lipomal i Bronchisan (obydwa z lipa) no ale narazie marne efekty...
Jako księgowa mówię Ci, musisz podpisać umowę z babcią, ustawa jasno określa co w umowie musi być zawarte. Nie może tych punktów zabraknąć. Zgłaszasz babcię do ZUS ze specjalnym kodem "niani" i rozliczasz co miesiąc deklaracją DRA i do niej załącznik RCA. Teraz do kwoty 1600 PLN brutto całość refunduje państwo, powyżej tej kwoty składki płacisz Ty. Jeśli złożysz pierwszą deklarację w terminie to kolejne deklaracje się klonują, czyli automatycznie kopiują. Zawsze trzeba tylko złożyć deklarację styczniową w terminie, bo wtedy zmienia się minimalne wynagrodzenie i ulegają zmianie deklaracje w związku z tym. Idź do ZUS z danymi mamy, a one MAJĄ obowiązek na miejscu to z Tobą zrobić. Zgłosić mamę do ubezpieczeń i miesiąc później zrobić z Tobą deklarację. Ważne, zgłosić mamę do ubezpieczeń MUSISZ najpóźniej 7 dni po podpisaniu umowy, a raczej od daty kiedy mama zaczyna być nianią.Mam pytanko czy któraś z Was zatrudnia babcię jako nianię? Chodzi mi o zgłoszenie do ZUS, jak to jest z tymi składkami. Od stycznia wracam do pracy niestety, serce mi pęka.
U nas ok, siedzę w kuchni nadal, dzisiaj suszyłam grzyby, robiłam pomidory w słoiki i śliwki dżemy.