reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrzesień 2012 ;)

reklama
maluszek2012, Cloudynka- ja też nie mogę się odnaleźć w tej sytuacji, opieka nad dzieckiem i... na nic więcej nie mam czasu, więc wszędzie jest syf a mnie normalnie oczy od niego bolą :wściekła/y:
axarai- może jestem "inna" ale ja uwielbiam kolczyki u małych dziewczynek, mojej chrześniaczce na chrzciny kupiłam kolczyki i siostra już planuje kiedy jej przebije uszka :tak:
maluszek2012- jak opisujesz "charczenie" swojego synka mam wrażenie że piszesz o moim Filipku dokładnie tak samo ma i lekarz to samo mi powiedział. :no:

Martusia u nas tak sie zaczynała alergia pokarmowa :( tez mysllalam ze potowki ale okazalo sie ze niestety ale skaza bialkowa:(
dziewuszki pozdrawiam was i mam nadzieje ze jeszcze kiedys uda mi si edo was wpasc i poczytac wicej niz jedna strone
ehhh buziaki

Dziewczyny !!!! Macie jakis złoty srodek jak ululac dziecie, bo padam ze zmeczenia ! 4 noc z rzedu nie spi WCALE NIE SPI. Cyrk zaczyna sie od ok 12 i tak do 6 rano !!! WOGOLE NIE SPI tylko płacze w niebogłosy, nie ma kolki i głodna tez nie jest, nie wiem o co chodzi. Przez to wszystko trace pokarm, padam ze zmeczenia i nie wiem jak pomoc sobie i małej, normalnie zalamka totalna.

Mój wygodnicki nie lubi spać w kompletnej ciszy. :cool: Najlepiej mu się śpi w salonie, przy głośnym tv. :-pEwentualnie przy włączonym okapie jak robię obiad. :confused: W sypialni natomiast musieliśmy trochę nakombinować. Poszły w ruch Smartfony i Youtube - muzyka relaksacyjna, wszystkie po kolei bajki od Gumisiów, przez Smerfy po Bolka i Lolka :-D Ale i tak największy cud zdziałało to: dźwięk suszarki - hair dryer sound - ruido secador de pelo - YouTube :-D:-D:-D

Zrobimy małą sondę:biggrin2: Jak było w ciąży i teraz:biggrin2:
Moja Ada w brzuchu kopała jak szalona, jeden raz mi się zdarzyło, że jak wstałam rano to jej nie czułam, no ale tylko z 10 minut miałam zawał. A tak nie denerwowałam się ani razu. Teraz ciągle śpi, i jest mega spokojna. A jak u Was ta zależność?

U mnie Adik zachowuje się dokładnie tak samo jak w brzuchu. Pracowałam jako kelnerka do 36 t.c. Dużo się ruszałam, dużo chodziłam. W tym czasie Adrian spał, mało się ruszał. Po pracy, gdy odpoczywałam na sofie, wtedy zaczynał sie "taniec brzucha" :-D Teraz gdy się go buja, lula i jest głośno (tak jak w restauracji) Młody natychmiast zasypia. Gdy ma lekki sen, lub dopiero zasypia i jest cisza, ten wtedy wierci się jak robak :tak:

Hallo Kobitki no jak tam u Was leżą dzieci na tych matach zabawowych??????????????????

Ja kupiłam Matę z FisherPrice, z kilkoma grzechotkami i melodyjkami. Ładna, kolorowa, ale Adek jakoś nie wykazuje nią zbytnio zainteresowania. Chyba jest jeszcze za malutki. :confused: Bardziej interesują go wszystkie kwiatki w domu :-p

anusienka ja czytałam że BioGaje to 28 dni trzeba stosować żeby zauważyć widoczna poprawę. Ja stosowałam Infacol ale się nie sprawdził i zmieniliśmy mleko z Aptamil na Aptamil Comfort to odpowiednik PL Bebilonu dla dzieciaczków z kolkami i zatwardzeniem z mniejsza zawartością białka i laktozy.

U mnie tak jak juz mówiłam Infacol jakby trochę pomagał mu sie wyprutkać i tyle :dry: Kurcze, w takim razie będę musiała wprowadzić jeszcze Delicol, żeby wykluczyć nietolerancję laktozy. Szkoda mi go bo faszeruję go tymi kropelkami jak jakas lekomanka: BioGaia, Infacol, D3 i do tego jeszcze Delicol...??? Nie za dużo tego??

Czasami wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że się kupa zbliża, wtedy to się nawet potrafi wybudzić i stęka i płacze, bo nie może zrobić...

Dokładnie wiem co czujesz :-( Czasami płakać mi się chce, że moje dziecko zamiast być zdrowe, radosne i pełne życia, ciagle marudzi, stęka i jęczy, bo nie może zrobic kupki. Powoli zaczynam wpadać w poczucie winy, że jem cos co mu szkodzi, tylko ja nie mam pojęcia co to mogłoby być. Na prawdę staram się jeść bardzo ostrożnie.

Dziewczyny ja też miałam ostatnio kryzys latacyjny tj jakieś 3 dni a dziś mam coś w rodzaju ponownego nawału :szok:ale wczoraj małemu coś było i nie schodził mi z cyca i chyba mi tak rozkręcił bo tylko przy cycu wczoraj chciał spać

Ja natomiast zaobserwowałam, że w lewej piersi pokarm produkuje mi się szybciej niż w prawej. Nie wiem czemu, nigdy nie faworyzowałam lewej piersi, bo wiedziałam, że w ten sposób moge ta druga niechcący "zasuszyć" Od wczoraj prawą mam ciagle jak flaczek, a lewa przybrała mi już dwa razy tak mocno, ze była twarda jak kamień i musiałam ściągnąć pokarm, żeby ulżyć sobie w bólu. Staram się przystawiać Młodego do każdej po równo, własnie żeby uniknąć zasuszenia bąć zastoju pokarmu. Dzis chyba jakby trochę lepiej...

Adik wczoraj i dziś zrobił kupę ze śluzem...:confused2: Doświadczyła któraś z Was coś podobnego? Co mówili Wam pediatrzy? W internecie oczywiście naczytałam sie informacji od skrajności w skrajność. A że to skaza białkowa, albo infekcja wirusowa, albo po prostu zwykła kupka, bo rzekomo kupki dzieci na piersi często sie zmieniają. Że jesli śluz jest w kolorze kupki to ok, natomiast jesli występowałyby oddzielne przeźroczyste pasma śluzu, wtedy jest niebezpiecznie i trzeba niezwłocznie iść do lekarza. I bądź tu mądrym :( We wtorek idę z nim do lekarza...

Nie pamiętam kto co napisał ale po krótce odpowiem co pamiętam:
mata edukacyjna - na razie się kurzy bo młody nie zainteresowany. Za to bujaczek - rewelacja, tylko muszę włączyć wibracje, wtedy młody siedzi tam godzinę a nawet dłużej, a ja mogę się wykąpać na przykład, albo zrobić obiad.

syfki na policzkach też nam się robią, ale przechodzą i co jakiś czas znów wracają... nie wiem co to, lekarz też nie ma pomysłu, ale póki co obserwuję i się nie martwię.

na uporczywy płacz małego mam dwa sposoby - przyciskam go do piersi ze smoczkiem w buzi, brzuszkiem do mnie (jak do karmienia) i zaczynam chodzić i bujać go, parę chwil i się uspokaja. Drugi sposób już ktoś opisał - kładę młodego na swoim brzuchu i jego też na brzuchu (brzuch do brzucha), głaszczę go po pleckach, mały chwilę postęka a potem się rozluźnia i zasypia. Szczególnie dobry jest ten sposób na problemy z brzuszkiem, bardzo rozluźnia i relaksuje dziecko, bo brzuszek ma ogrzewany przez brzuch mamy. No i ta bliskość, ja to uwielbiam, śpimy sobie tak czasem od rana do południa :)

również nie ogarniam bałaganu w domu, ale odrobina kurzu jeszcze nikomu nie zaszkodziła, a prasowanie... kiedyś się zrobi :cool2: na szczęście pralka pierze, zmywarka zmywa, chociaż to się samo robi. Jak nie mam czasu bo mały jest absorbujący, to również nie gotuję. Dowożą mi żarełko z restauracji obok i się nie spinam. Mąż nie narzeka hehe.

uszka lepiej przebić niemowlakowi, bo potem będzie cyrk. Jak ktoś spyta po co, to się mówi "po jajco".

mój młody też stęka najpierw 4 godziny zanim zrobi kupę, a robi ją nie do pieluchy tylko na przewijaku, jak mu dupkę chusteczkami wycieram, to go pobudza i w bólach ale kupę wreszcie robi. To w końcu minie, ja cierpliwie czekam kiedy i staram się mu w wypróżnieniach pomóc, widocznie tak musi być w tym wieku. Potem będzie ząbkowanie i też będzie go to męczyć, a naszą rolą jest opiekować się a nie zamartwiać czymś na co nie mamy wpływu :) tak więc luzik, jesteście dobrymi mamami i nie miejcie wyrzutów sumienia.

Oj dziewczyny, zaraz tam biedny, szczęśliwy, skakał z radości, że może się przydać. :-p

I niech mi ktoś wmówi, że z tego się wyrasta. ;-)

Moja od poczatku pod kołderką, ale u nas w sypialni chłodno jest, nie wciskam nic po bokach, pod materac czy nie wiadomo gdzie jeszcze, kołderkę mamy 135x100 więc jest opatulona do paszek.
W dzień śpi pod kocykiem takim puchatym.

Mam tak i ja albo się wyrwać z domu albo się pozbyć trójki z domu, byle co, byle chwilę (co najmniej 3h) samemu. :-p

Ja nie pomogę, bo u nas po jedzeniu dwa beki i czkawka, normalka, ale bez chlustania. Ada mi mocno ulewała, ale to przy odbiciu. Dziecko oddychając nosem łyka właśnie powietrze, to, że mówi się, że łyka, nie znaczy, że ustami.

Żólta jak jajecznica, wodnista tak bardzo, że pampers potrafi wchłonąć. Jak będzie biegunka to gołym okiem zobaczysz, że jest coś nie tak.

Te specyfiki działają od 3 dni do 14 dni, także poczekaj, bo za szybkie zmienianie leków może pogorszyć sprawę, ja bym najpierw dodała do biogai delicol, a potem odstawiała biogaję w razie wu.

Zaraz biorę się za sprzątanie chaty, póki towarzystwo śpi, muszę dziś poprać firany, a mam ich "tylko" 10 sztuk. Ale zaraz będę powieszać na okna i niech tam sobie schną. No i w ogóle muszę dziś odgracić chałupę i na strych/pawlacz powynosić co trzeba. :tak: A. mi okna pomył, od razu świat widać tak jakoś bardziej kolorowo. ;-)

Zaraz też zamykam menu na chrzciny i pozostaje zakupić towar i w sobotę trzeba to wszystko poszykować. Ach.

No i muszę się pochwalić 24.10 mielismy rocznicę ślubu, poszliśmy z dziewczynkami do restauracji, były kwiaty, pyszne żarcie i ... dostałam od A. pierścionek - za urodzenie mu drugiej córci. Zaskoczył mnie, choć dostałąm już za urodzenie Ady 2 lata temu i choć pamiętałam to nie spodziewałam się powtórki w ogóle. Cieszę się bardzo i z pierścionka, ale przede wszystkim z tego, że dla A. jest to ważne. :tak:

dzięki za odpowiedź
mąż stwierdził, że nie była taka :-D
a ja nic nie dostałam :no: mój jest nie domyślny :zawstydzona/y:

czesc nieskromnie pochwalę się, że dziś kończę 28 lat :szok: stara dupa ze mnie, wiecie co po raz pierwszy w życiu zapomniałam o swoich urodzinach - ciekawe czemu :confused: hehehe -wiadomo ;-):tak:dzicko dalo mi piękny prezent po prawie całym nieprzespanym dniu , w nocy budziła się na papu co 1,5h !!! Mam kryzys :sorry2:
Aha zmieniałm małej smoczek już na 2 z TT i teraz mleczko wypija w kilka chwil, a wczesniej strasznie się męczyła, on jest od 3m-ca co prawda, ale chyba tym jeje krzywdy nie zrobię ?

anusienka- moja mała miała problemy z kupsztalkiem, po dwóch dniach stosowania Biogaji zaczęła robić ładnie po 2 kupki dzinnie, a robiła jedną na półtora dnia z ogromnym wysiłkiem :sorry2: ja daję na łyzeczkę 5 kropelek, nie daję do mleka, bo się gorzej wchłania, znaczyu się polowa zostaje na sciankach buteleczki;)

gorgusia - chłop ci rośnie jak na drożdżach, moja mała od tygodnia pampersy 2jeczki stosuje, ale ona się mała urodziła, może dlatego ;) co tam u Ciebie ? Jak mały spi ?

Future - no ficisz ;-) u ciebie dwa razy, a u mnie po całym nieprzespanym dniu, mała w nocy budziła się co 1,5 h - mam dość !!!!

lotka - ja też chcę (czyt. muszę ) kupic chustę , te firmowe są dość drogie widziałam tkane na allegro za 79 zł, tylko nie wiem czy będą dobre, albo zastanawiam się jeszcze nad firmową ale używaną, czy lepeij kupic nową ? Co polecasz ?

Lili - no to pieknie mąż się spisał ;) wszystkiego dobrego i dużo szczęścia, która to rocznica ?

ayni - to dziecko może spac w dzien 3h :szok: hahahah kiedy moje tak za śnie ? U nas przy usypianiu na siłe, max 40 min i to tak dwa razy w ciągu dnia
sto lat sto lat niech żyje żyje nam :-):-):-)

mi się sprawdzają smoczki z TT z x tzn. jest to 1 o zmiennej przepustowości, i jedzenie znika z butelki w mig

witam się dziewczynki

dzisiejsza nocka z3 pobudkami a to przez zatkany nosek na dodatek katar ma starszak i ja :no::no:

Tygrysku nie wiem jak to jest z punktu widzenia medycznego chusta po cc bo ja cc nie mialam więc i się nie interesowałam tak tym tematem. Natomiast tak lak Lotka napisała mniejszym obciążeniem dla Ciebie jest noszenie w chuście niż na rękach. Ogólnie jest powiedziane, że po porodzie i SN i CC nie powinno się nosić ciężarów bo może opaść macica

Axarai no mój właśnie chlusta czasami tak, że masakra... i zastanawiam się czy nie iść z tym do pediatry bo z Sebkiem nie miałam tego problemu...

Axarai, Megan,Fasolka,Martusia,Liljanna dziękuję kochane za odpowiedź

Doti jeżeli w kupce nie ma sluzu i krwi to jest ok natomiast jeżeli tych kupek byłoby sporo to idź do lekarza . Moj czasami robi 1 a czasami 6 :dry:

Martusia chusta dobrze związana się nie rozwiąże a zobaczysz jak zaczniesz to nie będziesz mogla przestać się wiązać :tak:

Gorgusia no to rośnie Twój skarb u nas pampki 2 i rozm 56 jeszcze :-D

Liljanna wszystkiego naj z okazji rocznicy ślubu i super taki gest ze strony A.

Nagapalma wszystkiego najlepszego:):)

zdrówka kochana i dla twoich smyków też
no wczoraj było 3, a dziś 1
a tak średnio co 3 dni
no ale niedawno zmieniliśmy mleko na bebiko i nie wiem czy dobrze, bo młodą brzuszek częściej boli
te mleko takie gęstawe, aż musiałam zmienić smoczek do butelki coby szybciej leciało i nie zatykało się przede wszystkim

może jeszcze spróbuje bebilon
nie ma to jak testowanie na swoim dziecku, ale cóż - życie

Ja z tel na moment.
Palma- sto lat! I więcej snu dla Twojej Natki,bo faktycznie często się budzi i mało śpi.
Mój Kacper śpi zawsze w dzień od 10 tak z 1h, później od 12.30 koło 2-3h i koło 16 z 1,5h. O 20 go kąpiemy i od 21 sen do 1 i po karmieniu śpi do 4-5. Ranna pobudka jest o 8-8.30. Bardzo mi się chłopak regularny zrobił. I jest tylko na moim mleku.
Strasznie Szybko rośnie! Wyciągnęłam wczoraj spiochy z myślą,że za duże,a tu bach- ledwo się mieści. Od urodzenia ponad 11cm urósł :-)

Axarai- samochód? Ale fajnie! A jaki? Ja dostałam biżuterie z wygrawerowana datą urodzenia Kacpra i napisem Kacperek.

Maluszek-a dzieć się najada? Jakie ma odstepy między karmieniami?
Biogaia czyni cuda- Kacper zaczął robić kupę i nie pręży się przez sen .

Idę zaraz na pogrzeb. Tata mojej przyjaciółki z okresu liceum się powiesił... strasznie mi szkoda jego rodziny. Samobójcy to strasznie egoiści...
Kacper zostaje z moja siostrą. Odciągnęlam 200ml mleczka,więc mu wystarczy.
współczuję przyjaciółce
200ml :szok: idę się załamać ;-):-D:-)

Monaliza super że córeczce się poprawiło i oby było lepiej - zdrówka
dziecko chore osłabione nie chce dużo jeść
ja nie zmuszałabym, byle cycka jadła, nadrobi

Cloudynka nie jesteś złą panią domu
moja mama powiedziała: JAK SIĘ MA DZIECI TO SIĘ MA BRÓD, JAK SIĘ MA PSZCZOŁY TO SIĘ MA MIÓD
nie warto się takimi szczegółami przejmować
bród nie zając - nie ucieknie, u mnie nie lepiej, gonię emka

Future aleś mnie podniosła na duchu
moja też pije i dopija flaszkę i spokój ;)

a póki co ile razy mały je u ciebie i po ile dajesz mm???

Axarai super fura
zdolniacha z ciebie
ja mam 3 maty - straszne no nie
ale wszystkie dostałam i 2 są schowane
moja mała trochę poleży i patrzy, ale małe zainteresowanie wykazuje

Future to ja będę kolejna do rozwodu :happy2::-D

Risia no
mój się nie domyśli żeby zrobić mi prezent
sama sobie zrobię a co mi tam ;)
dzięki za pomysł

reklama
KasiaP noż Kocham Cię normalnie za to "jajco" Całe życie marzyłam o córce, i o jej zakolczykowanych uszach:-) Mojej siostrze mama nie przebiła jak była mała, i moja siorka miała pretensje do mamy, bo taka panikara była, że bała się iść przebić. Przebiła sobie dopiero jak miała 20 lat:-p (nie powiem po ilu głębszych:-))
Ada dostała już od babci kolczyki, w każdym wielki topaz, i 12 diamentów z białego złota:cool: No jak będzie miała z 5 lat, na wielkie wyjścia założę:-) 012.jpg

Ostatnia edycja:
Do góry