reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wrzesień 2011

dziewczyny mam do oddania paczke duphastonu 20 tabletek cena na opakowaniu to 36.98 oddam za dyszke termin waznosci do 03.2015 r
jak ktoras chetna to dajcie znac leza u mnie juz jakis czas leza i mam nadzieje ze nie beda juz mi potzrebne a ktorejs moze sie przydadza

reklama
Dziewczyny Femibion 2 od 1 rózni się tym, że 1 jest do 12 tyg a 2 od 12...pani mi tłumaczyła w aptece, bo tez patrzyłam na te tabki..ale potem cena zdecydowała i wzięłam falvit.

No i zaciekawiłaś mnie tym postem i poszperałam w internecie. Okazało się, że tabletki, które wczoraj poleciła mi farmaceutka to Femibion Natal Classic dla kobiet planujacych ciąże, w ciąży i karmiacych piersią. Skład mają taki: 1 tabletka powlekana zawiera:
beta-karoten 3000 ug
witamina D3 10 ug (400j.m.) 200*
witamina E 12 mg 120*
witamina C 180 mg 300*
witamina B1 1,5 mg 107*
witamina B2 1,6 mg 100*
nikotynamid (niacyna) 20 mg 111*
kwas pantotenowy 10 mg 167*
kwas foliowy 800 ug 400*
biotyna 100 ug 67*
magnez 70 mg 23*
żelazo 28 mg 200*
cynk 15 mg 100*
miedź 1000 ug
mangan 1 mg
jod 150 ug 100*
*procent dziennego zalecanego spożycia

Opakowanie 60 tabletek kosztuje niecałe 30 zł. Więc malutko jak na dwa miesiące. Myślicie, że ten skład jest ok??

No i zaciekawiłaś mnie tym postem i poszperałam w internecie. Okazało się, że tabletki, które wczoraj poleciła mi farmaceutka to Femibion Natal Classic dla kobiet planujacych ciąże, w ciąży i karmiacych piersią. Skład mają taki: 1 tabletka powlekana zawiera:
beta-karoten 3000 ug
witamina D3 10 ug (400j.m.) 200*
witamina E 12 mg 120*
witamina C 180 mg 300*
witamina B1 1,5 mg 107*
witamina B2 1,6 mg 100*
nikotynamid (niacyna) 20 mg 111*
kwas pantotenowy 10 mg 167*
kwas foliowy 800 ug 400*
biotyna 100 ug 67*
magnez 70 mg 23*
żelazo 28 mg 200*
cynk 15 mg 100*
miedź 1000 ug
mangan 1 mg
jod 150 ug 100*
*procent dziennego zalecanego spożycia
Opakowanie 60 tabletek kosztuje niecałe 30 zł. Więc malutko jak na dwa miesiące. Myślicie, że ten skład jest ok??

Femibion natal 2
tabletka:
1 tabletka zawiera: kwas foliowy 200 mcg,
L-metylofolian wapnia 200 mcg,
witamina B1 1,2 mg,
witamina B2 1,6 mg,
witamina B6 1,9 mg,
witmaina B12 3,5 mcg,
biotyna 60 mcg,
niacyna 15 mg,
kwas pantotenowy 6 mg,
witamina c 110 mg,
witamina E 13 mg,
jod 150 mcg.

kapsułka zaiwera:
DHA 200 mg, witamina E 12 mg.

troche się skład różni, ten natal 2 ma troche mniejsze dawki no i przedewszystkim podatkowo DHA, ale to można zastąpić innymi napewno tańszymi. Natal 1 też ma trochę inne dawki witaminek.
mi się wydaje ok ten skład.
Pozatym nie dajmy sie zwariować to ma być tlyko uzupełnienie, a najważniejsze to odpowiedna dieta bogada w witaminki

Ostatnia edycja:
Femibion 2 zawiera tabletki z witaminami oraz kapsułki z DHA, Femibion 1 tylko tabletki ;-)
Lekarze najczęściej przypisują leki tej firmy, z którą mają podpisane umowy ;-), więc nie ma co się sugerować i każde tabletki przeznaczone dla kobiet w ciąży będą odpowiednie, także Agusia skład, który podałaś jest w porządku, bo dlaczego miałby nie być?
Do nas przyjechał teść i dziś od bladego świtu razem z moim S cyklinują parkiet w drugim mieszkanku, a ja siedzę sama z małą i bezczelnie opycham się blokiem czekoladowym :zawstydzona/y:

Kachasek miałam identyczny sen!!! Też mi się maleńki w pełni wykształcony dzidziulek wypychał się przez skórę z boku brzucha, widziałam cały jego kształt,a był wielkości niedużej dłoni, szooook!
Kacha podziwiam cię kobieto, twoją siłę i mądrość, a twój T powinien być stawiany za wzór jako idealny mąż i ojciec!!!

Ostatnia edycja:
Mi lekarz niestety nie powiedział jakiej firmy mam kupić witaminy. Stwierdził, że wszystkie dla kobiet w ciąży są ok, bo mają podobne składy. Te o których pisałam poleciła mi farmaceutka jako niedorgie i często kupowane przez kobiety w ciąży. Myślę, że zostanę przy nich, napewno przez najbliższe dwa miesiące. Najwyżej dokupię jakieś inne tabletki zawierające ten kwas DHA.

Witam piatkowo prawie weekendowo :-D
Maly usnal to moge na chwile zagladnac.

Widze ze pojawil sie temat witaminek, tutaj zalecaja brac te co sa przeznaczone dla kobiet w ciazy a o zadnych DHA nikt nie wspomina.

Co do ruchow dziecka to ja w pierwszej ciazy czulam juz okolo 13/14 tygodnia-niezapomniane uczucie, a teraz tez juz tance sie zaczynaja :-D

Milego dnia

Hej Dziołszki :-)
Dzięki za miłe słowa, ale nie przesadzajcie ;-) Myślę, że każda z nas w trudnej sytuacji znalazłaby siłę nie wiadomo skąd, szczególnie jeśli chodziłoby o jej dziecko. I przyznam, że z T. to mi się trafiło jak ślepej kurze ziarno, bo miałam przez chwilę wizję samotnego macierzyństwa z niepełnosprawnym dzieckiem i później perspektywę na starość w samotności :sorry:

Wymioty do mnie wróciły :-( Wczoraj już się prawie uspokoiło, tylko raz zwymiotowałam, a dzisiaj znowu jazdy od rana. Mam nadzieję, że do września w końcu przejdzie ;-)
Co do witamin jak na razie nie biorę żadnych, brałam tylko kwas foliowy do 12tc, a teraz nic. Jak będę miała kiepskie wyniki badań to zacznę brać Prenatal z kwasami omega ;-)
Miłego dzionka Wam życzę :-)

temat witaminek....
ja teraz biorę Femibion,drogie jak cholera
z Emi brałam PRENATAL i niestety ale odstawiłam szybko bo niedobrze sie czułam.
moi obaj ginekolodzy są na NIE witaminką i z tego co słysze to wielu lekarzy jest przeciwnych,kiedyś kobitki nie łykały witamin,rodził zdrowe dzieci,zajadały się owocami i warzywami i dobrze było,a teraz wymyślili witaminki i tylko kase ciągną.
jedna znajoma która zna sie na farmacji mówiła że od tych witamin rodza sie teraz duze dzieci,że kiedyś to maleństwa się rodziły i nie były dzieci takie upasione...wiec ja już sama nie wiem co robić
ale chyba teraz będe łykać zeby sprawdzić jak to w teorii jest..hehe
z Emi nie brałam (bo prenatal krótko) i chudzina
wiec teraz powinna dzidzi być pulpecik....no zobaczymy

reklama
Witam ;)
Chciałabym do Was dołączyć;) Termin mam na 18 września i cały czas nie mogę się doczekać kiedy dowiem się o płci dziecka,macie już wybrane imionka? Ja mam problem z imieniem dla chłopca nie mam zielonego pojęcia jakie,a najlepsze jest to że od początku ciąży mam w głowie że to będzie chłopak;);P Wczoraj byłam u lekarza i powiedział mi że mam brać witaminy ale również nie powiedział jakie a tego jest tyle że sama nie wiem jakie kupić...

Do góry