reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wracamy do formy

Ja chyba juz niebawem rusze na basen, tak ze 2 razy w tygodniu na poczatek.
Od tygodnia, ze wzgledu na Malego jestem na diecie lekkostrawnej i czuje sie 'jakby' lzejsza, aczkolwiek waga jakos super nie spada. Ale uparlam sie i bardzo chce zrzucic mim 10kg, a 13 max.

reklama
hehe, przy niejednym uzębieniu trzeba się pewnie nie mało nagimnastykować żeby doprowadzić uśmiech do porządku.

Mam w takim razie pytanie: czy w chwili obecnej studenci otrzymują dyplom ukończenia studiów jako stomatologa czy dentysty? Bo mi ktoś tłumaczył że stomatolog to ogólnie od całej jamy ustnej jest specjalistą a dentysta to tylko zęby łata...
ja mam jeszcze lekarza stomatologa na dyplomie, rok pozniej zmienili na lek.dentyste i z takim tytulem konczy sie teraz stomatologie. Troche to bzdura, program studiow sie nie zmienil, ale my chcemy miec "tak jak zagranica";)
roznica w genezie slow taka jak piszesz, ale na tym sie to konczy, bo w praktyce nic sie nie zmienilo i czy z tytulem stomatologa czy dentysty to zajmujemy sie cala j.ustna a nie tylko zebami;)

sorki za offtop, ale zostalam sprowokowana :)

Jak to offtop?!
Przecież zęby to temat numer jeden w powrocie do formy!
Nie posypało się Wam uzebienie po ciaży?

Osobiście miałam jeden ubytek, ale wcześniej kontrolowałam się w 5 miesiącu i też było łatanie, więc przerwa nie była za długa. Kolejna wizyta po 3 miesiacach a nie po 6 jak zwykle bo karmię piersią (karmię piersią? Nie wiem czy można to tak nazwać).

ja po porodzie jeszcze nie bylam u dentysty:) choc w gabinecie juz pare razy:))
no i czuje ze jedna dziura to na bank bedzie, bo cos mi reaguje,mam nadzieje, ze nie wiecej.
No, ale mitem jest wg mnie, ze zeby po ciazy"leca". Po prostu przemeczone i zaaferowane maluszkiem mamuski nie dbaja o siebie, a takze o higiene zabkow nalezycie ;)

Jak to offtop?!
Przecież zęby to temat numer jeden w powrocie do formy!
Nie posypało się Wam uzebienie po ciaży?

Osobiście miałam jeden ubytek, ale wcześniej kontrolowałam się w 5 miesiącu i też było łatanie, więc przerwa nie była za długa. Kolejna wizyta po 3 miesiacach a nie po 6 jak zwykle bo karmię piersią (karmię piersią? Nie wiem czy można to tak nazwać).

Można tak nazwać :-) A co do ząbków to u mnie niestety notorycznie krwawią dziąsła

No to moze wit. C i B complex na krwawiące dziąsła? Co poleci nasza Pani Stomatolog? Wiem że można stosować Lacalut Active w ciąży i podczas karmienia, ale nie trawię tego smaku - pasta fuuuuj! ;-)

Na czym polega ta "dieta lekkostrawna"? Czyli: co jesz,albo czego nie jesz?

emiliab,

nie jem:

czekolady
ciast
slodyczy (ciastek, wafelkow itp.)
orzechow
ziaren np. dyni, czy slonecznika
chleba z ziarnem
ryb
grzybow
kapusty
grochu
smazonego
surowych owocow, a tylko pieczone jablka
cytrusow (pomaranczy,mandarynek,cytryn,grepfrutow)
pomidorow
cebuli
czosnku
tlustych,ostrych, czy kwasnych potraw (sledzie w smietanie czy w oleju odpadaja,poza tym to przeciez ryba)

jem:

pieczone jablka
pieczywo chrupkie
biale pieczywo
troche nabialu (ciut masla, 2 plasterki sera zoltego,troche mleka,jajko)
herbate
szynke
kielbase
domowy pasztet
gotowane albo grilowane (pieczone) miesa, glownie kurczak, indyk, wolowina
ryz
marchew
pietruszke
seler
por
ziemniaki
kasze
makaron
salate
szpinak

To tak z grubsza :-)

Dzis robie pieczone jablka z kruszonka (tutejszy przysmak) i zobaczymy, jak Maly to przyjmie :-)

Aha, codziennie gotuje sobie gar zupy na piersi z kurczaka/indyka z wloszczyzna, ryzem, albo kasza i ziemniakami. Niezle zapycha :-)

reklama
Onesmile, jestem w szoku i szczerze gratuluje że tak jesz bo ja niestety odżywiam się tragicznie. Tłusto, kalorycznie i w ogromnych ilościach:( Nie jestem w stanie tego zmienić

Do góry