reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

WPROWADZAMY NOWE POKARMY

A u nas zupka jarzynowa wczoraj pochlonieta cala a dzisiaj klapa ledwo dwie lyzeczki ::) ::) ::) moze to przez zmiane miejsca ??? ::)

reklama
Ja mysle ze tak jak i my mamy rozny apetyt w rozne dni tak nasze dzieci raz zjedza 2 sloiki a raz ledwie lizna....A co do jedzenia pol sloiczka to wiem ze sama jak jem jakas nowosc to czesto zanim sie w smaku rozkocham to jem malutkie porcyjki, tak bardziej testowo niz ze smakiem, wiec mysle ze i Kubus sie rozochoci do jedzenia calych sloiczkow.

Ja widze ze Lena to co zna czyli jablko+moje mleko+ kleik ryowy to wcina pieknie. pewnie inne rzeczy bedzie testowac na poczatku...Ale to dopiero 2-3 tygodnie po skonczeniu kuracji anty robalowej. Jak juz przewod pokarmowy sie zagoi....

ja wczoraj dalam Hani jeszcze kaszke na wodzie.No i niby jadla ale troche sie krzywila a potem nie chciala juz otwierac buzi,wiec jej nie zmuszalam.Z glodu nie umrze wiec nie bede jeej wciskac.A dzis zrobie znow.Zobaczymy.

dziewczyny powiedzcie mi czy wasze dzieci jedza jeden raz w ciągu dnia coś innego inż mleko czy może wiecej razy? moja mała ma 5,5 miesiaca i daje jej zamiast jednego mleka (butelka) zupke albo deserek.Zastanawiam sie czy podawać jej dwa razy dziennie "normalne"jedzenie.dodam że bardzo lubi wszystkie zupki i deserki.

Moje dziecko je cały słoiczek dania w ciągu dnia. Praktycznie codziennie je mięsko, tzn jarzynki z króliczkiem, jagnięcinką albo kurczczkiem. Tyle, ze my musimy jesc mięsko, bo mały miał kiepskie zelazo. A zresztą on uwielbia mieso. Juz zupka bezmiesna mu tak nie idzie...

I musze Wam powiedziec, ze z mleczkiem sie udalo. Jest na zwykłym bebilonie i jest ok. Miki nie jest alergikiem! Hura! ;D

I musze Wam powiedziec, ze z mleczkiem sie udalo. Jest na zwykłym bebilonie i jest ok. Miki nie jest alergikiem! Hura!
Beatko a jak to sprawdziliście??? jak do tego doszliście, że Miki może jeść zwykłe mleko??? bo Kacperek narazie cały czas jest na pepti :(

Donia już dawno miałam Cię zapytać: mówiłaś że Filipek po kąpaniu idzie spać i śpi aż do rana :) co mu dajesz do jedzenia? samo mleczko czy kaszkę na noc? i ile zjada? pytam bo Kacperek kiedyś też przesypiał już całe noce a teraz się budzi w nocy bo jest głodny ::)

beata23, kiedy wprowadziłas zwykłe mleko? jak długo podawałas dziecku hypoalergiczne? ja karkie mała mlekiem ha bo moje starsze dziecko jest silnym alergikiem. tez korci mnie zeby spróbować ze zwykłym mlekiem ale troche sie boje.w czasie jak karmiłam ja piersia czasami zjadałam coś z nabiału i oznak alergi nie było, ale podobno profilaktycznie lepiej dawać mleko HA

Witam serdecznie!!
Drogie mamusie - macie cudowne dzieciaki
I ja chciałam dołączyć do Waszego forum.
16 grudnia 2005 roku urodziłam córę: Weronika przy narodzinach ważyła 3540 gram i mierzyła 54 cm, przy wypisie waga spadła do 3200 - i to mnie martwiło.
Teraz rośnie zdrowo (oprócz uczulenia na białko mleka krowiego).
Rozkład dnia i nocy mojej córci wygląda następująco:
Budzi się 6.00 - 7.00
Godzine po przebudzeniu zjadada mleko (BebilonPepti) ok. 150ml z łyżeczką kaszki bezmlecznej np z bananami.
Ok. 9.00 pora jest na deserek ok. 100ml.
Potem drzemka (max. 1 godz.)
O 11.00 jedzonko - Mleko 120 ml na gęsto z kleikiem kukurydzianym (bardzo lubi jeśc łyżeczką)
Spacer teraz z babcią (ja wróciłam do pracy ) półgodzinna drzemka w trakcie spacerku, potem rozrabia, nie chce przebywać w ózku, trzeba brać ją na ręce - ogląda sobie świat z zainteresowaniem.
15.00 mleko 120 ml z łyżeczką kleiku
16.00 Zupka/Obiadek/Danie warzywne około 130ml
Potem drzemka (max 1 godz.)
19.00 Mleko 120 ml z łyżeczką kleiku
20.00 Kąpiel
21.00 Dojada jeszcze troszkę na noc około 90 ml mleka łyżeczką z kaszki z bananami (jabłkami, owocami leśnymi)
No i spanko od około 21.00 do 6.00 - 7.00 Czasami się wybudza w nocy, ale jeść nie chce, obawi i się, porozgląda i zasypia ponownie.
Objadki/zupki dostaje narazie gotowe ze słoiczków.
Czyli ogólnie w ciągu doby zjada ok. 600 ml mleka +deserek 100 ml + obiadek ok. 130ml + picie (mało, w sumie ok. 120 ml)

Sprawność ruchowa: sama nie siada i nie siedzi jeszcze, stópki odkryła już w kwietniu, a od tygodnia wkłada je do buzi i ciumka Na boki sie przekręca, na brzuszek udało się pare razy (ogólnie za długo nie lubi leżeć na brzuchu).
"Rozmawia" z nami a nawet się wykłuca. Rozrabiara z niej chyba wyrośnie (a rodzice tacy grzeczni hehe)
Przez sen mówi ma-ma-ma-ma z taką żałością, wtedy do niej wstaję i mówię, że wszystko jest ok., spij maleńka spokojnie, mamusia Cię Kocha.

To narazie tyle.
Na pytania chętnie odpowiem

reklama
Witaj nowa mamusiu!!! JA mialam termin na 16 grudnia ale Lenka postanowila do nas dolaczyc 8. Bardzo szczegolowo dzionek coreczki opisalas - fajnie. Zapraszamy na inne watki, choc ja poniewaz wrocilam juz do pracy zagladam juz tylko na pielegnajce, nowe pokarmy i zdrowie dzieci. Na reszte nie mam czasu. :) Jest tez albumik naszych dzieci na jego pierwszej stronie jest lista wszystkich grudniowych cudeniek naszych, ale albumik jest dostepny tylko dla wybranych a o to dba Wanda23, wiec pewnie i Ciebie na liste wybranych wpisze.

Spadam do pracy

papa!

Do góry